Оскарите налагат нови стандарти за многообразие от 2024 г.

"Вярваме, че тези стандарти за многообразие ще бъдат катализатор за дълготрайна и съществена промяна в нашата индустрия."

Димитър Андонов
Димитър Андонов 09 септември 2020

Промените тази година наистина се случват, а филмовата индустрия прави всички възможно, за да се адаптира спрямо ситуацията в световен мащаб. Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ обяви, че започвайки от 2024 г., филмите, кандидатстващи за награда, ще трябва да отговарят на нови стандарти за приобщаване и многообразие.

Новите изисквания се въвеждат, за да се "насърчи равнопоставеното представяне на и извън екрана, отразяващо по-добре разнообразието на филмовата аудитория". Изготвени са четири различни стандарта и филмите ще трябва да отговарят на поне два от тях, за да се състезават за престижната статуетка.

https://www.instagram.com/p/CE5U-hwsk-U/

Въпреки че изискванията няма да бъдат приложени до церемонията през 2024-та, членовете на борда ще ги имат предвид за следващите две церемонии. 

"Блендата трябва да се разшири и да отрази нашето разнообразно глобално население както при създаването на филми, така и в публиката, която се свързва с тях", споделят президентът и главният изпълнителен директор на Академията в официално изявление. "Ангажираме се да играем жизненоважна роля, за да помогнем това да стане реалност. Вярваме, че тези стандарти за многообразие ще бъдат катализатор за дълготрайна и съществена промяна в нашата индустрия."

https://www.instagram.com/p/CEzh37BMwns/

Новите правила предполагат определен брой актьори, продуценти, оператори, дизайнери, търговски мениджъри и сценаристи, които са цветнокожи, жени, инвалиди или представители на LGBT общността.

След като дълго време се коментираше идеята за отлагане на Оскарите през следващата година, впоследствие стана ясно, че 93-тата церемония по връчването им ще се случи на 25 април 2021 г.

https://www.instagram.com/p/CEKJ62OBdhw/

"Повече от един век филмите играят важна роля за утехата, вдъхновяването и забавлението ни през най-мрачните времена. Те със сигурност ще го направят и тази година. Надяваме се, че като удължим периода на приемственост и променим датата на наградите ни, ще осигурим гъвкавостта, която е необходима на екипите, за да завършат и пуснат филмите си, без да бъдат санкционирани за нещо извън техния контрол", разкрива тогава президентът на Академията Дейвид Рубин.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA