Барбадос не иска кралица Елизабет II за държавен глава

Считано от ноември следващата година, Нейно Величество кралица Елизабет II няма да ръководи Барбадос.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 17 септември 2020

Считано от 2021 г., кралица Елизабет II официално няма да бъде държавен глава на Барбадос. Островната държава ще стане република, което пък я превръща и в първата такава, разграничаваща се от владенията на монарха през последните три десетилетия.

Генерал-губернаторът Сандра Мейсън заяви в реч, че "е дошъл моментът да оставим напълно колониалното си минало зад гърба си", споменавайки, че страната ще бъде република от ноември следващата година, когато празнува и 55-тата годишнина от независимостта си.

https://www.instagram.com/p/CFCCo1hHBy7/

Към момента кралицата е държавен глава на Обединеното кралство и 15 други страни, които преди са били под британско владение, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ямайка и няколко други островни държави около Индийския океан и Карибско море.

Много от жителите на страната отдавна искат да премахнат продължителното символично присъствие на империализъм и да станат независими. Кралски репортер споделя пред CNN, че решението е въпрос на правителството и хората на Барбадос, като добави, че то не е "изведнъж" и е било "публично обсъждано" много пъти.

8

По-рано тази година принц Хари и Меган Маркъл насърчиха Обединеното кралство да се съобрази с колониалното си минало, подчертавайки "грешките" от историята.

Съжаляваме, че ще го кажем, но имаме един въпрос - възможно ли е след оттеглянето на Елизабет II Риана да заеме тази длъжност? Имайки предвид всичко, с което се захвана напоследък, доста вероятно е да се справи повече от добре.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA