Амал Клуни напуска поста си в британския парламент

"Разочарована съм, че трябва да го направя", споделя съпругата на Джордж Клуни.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 22 септември 2020

Амал Клуни се отказва от длъжността си на специален представител на Обединеното кралство по въпроса със свободата на словото, тъй като е ужасена от намерението на правителството да "наруши международния закон във връзка с Брекзит".

Официалният ангажимент на Клуни бе обявен през април 2019 година, когато адвокатът по човешки права се присъедини към група експерти, помагащи с разрешението на няколко от най-големите световни журналистически проблеми.

Макар да изглежда като действие в знак на протест, източници, близки до съпругата на Джордж Клуни споделят, че тя не смята, че може да съветва други хора да спазват законните си задължения при положение, че Обединеното кралство не го прави.

85

Клуни изпраща оставката си до държавния секретар на външните и общностните работи Доминик Рааб, а в официално изявление разкрива: "Бях ужасена, когато научих, че правителството възнамерява да действа срещу международното право", изтъквайки законопроект, който би довел до неизпълнение на част от задълженията покрай споразумението с Брюксел за излизане от Европейския съюз.

"Глупаво е да се говори за нарушаването на международен договор, подписан от министър-председателя преди по-малко от година", казва още Клуни. "Разочарована съм, че трябва да го направя. Призовавам другите държави да спазват и прилагат международните задължения, които Великобритания не може. Това заплашва да засили авторитарните режими, нарушаващи международното право с опустошителни последици по цял свят."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA