Целият свят обърна поглед към Джо Байдън и Камала Харис...

Новите президент и вицепрезидент на САЩ встъпиха в длъжност на тържествена церемония с цяла плеяда от звезди.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 21 януари 2021

След месеци напрежение в американското общество, на впечатляваща, особено емоционална и скромна заради мерките около COVID-19 церемония, Джо Байдън и Камала Харис официално встъпиха в длъжност. Новите президент и вицепрезидент на Съединените американски щати се заклеха да правят всичко за народа си в Капитолия вчера. 

"На съпруга ми Дъг, децата ми Кол и Ела, сестра ми Мая и цялото ми семейство - обичам ви повече, отколкото бих могла да изразя", споделя Камала Харис в първите си мигове, изпълнявайки новата длъжност. "Благодарна съм на Джо и Джил, че приеха семейството ни, за да придружи тяхното на това невероятно пътуване."

Харис, първата жена вицепрезидент на САЩ, определено пише история с всяка своя поява. За инаугурацията, тя залага на лилав костюм от бранда на млад чернокож дизайнер - Christopher John Rogers, съчетан с перли от пуертоамериканския дизайнер Wilfredo Rosado. 

Освен нея, на церемонията в лилаво се появиха Мишел Обама и Хилари Клинтън. Изборът на трите жени съвсем не е случаен. Лилавото е комбинация от основните цветове в политическата карта - червено и синьо, с която те изпращат послание и призив за солидарност, разбирателство и обединение. Разбира се, семейство Обама, не пропуснаха да поздравят от първа ръка новите главни действащи лица.

Със съпругата и децата си до себе си, 46-ият президент на Америка положи ръката си върху копие от Библията и обеща да прави всичко, което се изисква от него. "През вековете сме виждали много бури и разделения, ето ни тук. Все още имаме дълъг път за извървяване", споделя той в първата си реч няколко минути по-късно. 

Към тържествената церемония се присъединиха цяла плеяда звезди, сред които Лейди Гага и Дженифър Лопес. Гага се появи в шикозна рокля на италианския бранд Schiaparelli, допълнена от голяма златна брошка във формата на гълъб, за да изпълни химна на страната. Придружена от приятелия си, както винаги, тя успя да "открадне шоуто" и да насочи прожекторите към себе си. 

Също толкова впечатляваща, изцяло в бяло, благодарение на Chanel, Джей Ло изпълни две други песни, превърнали се в национален символ на Щатите - "This Land is Your Land" и "America the Beautiful". Изключително емоционалното изпълнение на звездата, която бе на инаугурацията в компанията на Алекс Родригес, завърши с директно обръщение на испански към всички латиноамерикански общности, чийто най-известен представител е самата тя.

Може да се каже обаче, че новата звезда на Америка е 22-годишната поетеса Аманда Горман, която спечели овациите на публиката, рецитирайки своето впечатляващо стихотворение "Хълмът, който изкачваме". "Ние сме свидетели на бурната история на една страна, която не е сломена, а просто недовършена. Ние сме наследници на една страна, в която слабичко чернокожо момиче, произхождащо от някогашни роби и отгледано от самотна майка, може да мечтае да стане президент, и изведнъж се оказва тук, четейки стих за един такъв", гласи текстът на нейното произведение, оценено повече от високо.

Факт е, че всички гледахме с любопитство случващото се в Капитолия. Факт е, че започва една нова глава от историята, не само на САЩ. Нека бъде по-добра!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA