По следите на изгубения ръкопис на "Записите на Капоти"

Едновременно интегриран в средите на висшето общество и страничен наблюдател. Приятел на всички, но обичан от никого.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 октомври 2021

Когато Труман Капоти умира през 1984 на 59 години, последният му роман „Сбъднати молитви" остава недовършен. В продължение на две десетилетия Капоти разказва за своя проект, но той така и не стига до публиката. Издателите дори му предлагат милион долара, ако предаде ръкопис до 1 март 1981 г., след като три пъти отлагат издаването, но срокът отново не е спазен.

Романът представя историята на млад писател, който си проправя път към висшето общество. Идеята е била да наподобява едно от най-значимите произведения на Модернизма – „По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст.

Четири глави от историята са публикувани в Esquire през 1975-а. Съдържанието им коства на Капоти приятелствата му с Уилям Пейли (основателят на CBS) и съпругата му Бейб, Глория Вандербилт (наследницата на един от най-богатите родове в Америка), Хепи Рокфелер (Бивша втора дама на САЩ) и Ан Удуърд.

57

В рамките на кино-литературния фестивал Синелибри се излъчва филмът „Записите на Капоти", който изследва експлозивния ефект на незавършения роман с помощта на записи, анимация и интервюта, сред които такива с холивудската икона Лорън Бакол и писателят Норман Мейлър. Филмът разкрива противоречивата личност на Капоти. Горд и открит хомосексуален мъж, който не се страхува да бъде себе си и все пак страдащ от факта, че майка му не го приема. Едновременно интегриран в средите на висшето общество и страничен наблюдател. Приятел на всички, но обичан от никого, както сам заявява във филма.

Творбите на Капоти са признати за класика, но това, което винаги е привличало хората към писането му, е личността зад думите. Ако и вие сте привлечени от първата истинска нюйоркска „клюкарка", можете да видите филма  в рамките на фестивала на 20 октомври от 19:00 в Дом на киното и на 24 октомври от 18:15 в кино „Люмиер".

Текст: Гергана Гълъбова

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA