Гийермо дел Торо и Скот Купър ни приковават в кината с „Рога"

Древни митове оживяват с ужасяващи последици и точно навреме за Хелоуин, отново ще ни поканят в киносалоните.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 октомври 2021

На 29 октомври, в навечерието на Хелоуин, носителят на „Оскар" визионер Гийермо дел Торо ("Формата на водата", "Алеята на кошмарите") и награденият с „Независим дух" режисьор Скот Купър ("Лудо сърце") ни канят в кината, за да изживеем "Рога" – смразяваща история за ужаса на всекидневното семейно насилие и непрестанната борба за оцеляване в тежки икономически условия, преплетена с древните смразяващи легенди за мистичното създание Уендиго.

57

Действието на "Рога" се развива в малко градче в Орегон и разказва за началната учителка Джулия (Кери Ръсел, "Американците") и местния шериф и неин брат Пол (Джеси Плeмънс, "Круиз в джунглата"), които откриват, че едно от децата в училище – Лукас (Джереми Т. Томас), крие ужасяваща тайна със смъртоносни последици за целия град.

За Скот Купър, който във филмографията си има мюзикъл ("Лудо сърце"), трилър-драма ("Извън пещта"), гангстерски филм ("Черна служба") и уестърн ("Hostiles"), да се впусне в дебрите на хоръра идва като естествено продължение на творческата му кариера, още повече, че филми като "Не поглеждай сега", "Заклинателят", "Мълчанието на агнетата" и "Сиянието" са сред най-любимите му. Той е привлечен от жанра, защото му позволява да използва ефективни изразни средства, за да разкаже привидно обикновена история за работническо семейство, което е погълнато от мрак.  

57

Режисьорът споделя: "Как бих могъл да разгледам какво се случва днес в Америка и по някакъв начин да свържа тези теми в хорър филм? За мен, най-добрите представители на жанра предлагат някаква форма на социален коментар, докато в същото време дълбаят дълбоко в страховете и слабостите, които тормозят толкова много хора."

57

В своята същност "Рога" е метафора за отекващата и до днес историческа травма, причинена на коренното население на Северна Америка – за „културния канибализъм", идващ под формата на капитализма, както и за продължаващото деградиращо отношение на хората към природата. Желанието на Купър и Дел Торо е да предложат нов, по-различен поглед към тези теми – поглед, който носи атмосферата на реални места и хора, но и отглас от приказните и митични истории, съпътстващи живота ни от зората на човечество.

"Рога" – от 29 октомври само в кината.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA