"Красивият ум" на Елизабет Холмс се срина само за няколко дни

Аманда Сейфрид ще разкаже историята в нова поредица за Hulu, но ние искаме да поговорим за детайлите.

11 март 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: Profimedia

Преди няколко години Елизабет Холмс, създател и двигател на компанията Theranos, присъстваше на страниците на престижни издания. Vogue я обяви за най-красивата жена в бизнес средите, а списание Forbes я сравни със Стив Джобс и Бил Гейтс заради „гениалната" идея и механизми, които използва, за да може от ДНК анализа на кръвта и запазването на кръвен материал да осигури здравословно съществуване на хората и дълъг живот.

Това, което преди време се смяташе за революционна идея и проект, днес в съдебната зала бе причината красавицата да бъде обвинена в измама и подвеждане на инвеститорите в компанията й. Грози я затвор от 20 години, но специалистите очакват финалната присъда да бъде много по-лека, най-вече заради липсата на криминално досие. Калифорнийският съд обяви, че я намира за виновна в четири от общо 11 обвинения и я освобождава при гаранция от 500 хиляди долара.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЛАТНА КЛЕТКА ИЛИ СБЪДНАТА МЕЧТА Е ЖИВОТЪТ НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА?

Елизабет Холмс, която от днес нататък ще бъде поредният черен пример в историята на успешните бизнес лидери с иновативни идеи и компании, които се оказват „въздух под налягане", дори се опита да изпревари правосъдието, като първа заведе дело срещу своя, вече бивш, партньор Съни Балуани. Обвини го в сексуален тормоз, което за кратко настрои общественото мнение срещу него, а не срещу нейните престъпни действия – подвеждане на инвеститорите и измама, която улови като шарани милиони хора – потребители на услугите на компанията й. В началото на съществуването си Theranos е обявена за компанията чудо и на борсата акциите на „златната кокошка" на Холмс, остойностена за 9 милиарда долара, се продават с рекордна скорост.

Заблудата би продължавала и до днес, ако вестник Wall Street Journal не публикува серия от материали, които доказват неизправността на апаратите, които изследват кръвта, и съответно недостоверността на изследванията. Това доведе до сериозен колапс на акциите на борсата и бързото изтегляне на голяма част от инвеститорите. Реномето на Елизабет Холмс, която доскоро се смяташе за поредния „красив ум", се срина за няколко дни. „Жената чудо" на Силициевата долина се оказа поредният измамник, който залага на схемата – хвърли въдицата с големи обещания и бомбастична бизнес стратегия и заложи големия портфейл.

Защото обещанията на Холмс, която стана и героиня в документален филм, прославящ способностите й и гениалността на компанията й, подведоха и много звезди от шоубизнеса, и сериозни политически фигури. Сред тях Дженифър Анистън, Марта Стюарт, Опра Уинфри и Хилари Клинтън, които коментираха, че Елизабет Холмс е една от жените, които ще променят историята и хода на времето. Е, едно е сигурно – промяна наистина ще има, но тя най-вероятно ще касае само гледката от затворническата й килия. Ще е много по-различна от тази на просторното й имение в Сан Хосе, закупено за няколко милиона долара с парите на лапнишараните, които повярваха, че „кръвната връзка" на Холмс с Theranos е обсипана с добри намерения. И милиони долари като бонус.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA