Животът на принцеса Даяна: Златна клетка или сбъдната мечта?

"Когато срещнах Даяна в дома на общ приятел през 1990 г., бях изумена от поведението ѝ - беше пълна противоположност на предпазливостта."

04 ноември 2021

Текст: Тита Найденова Фотография: Profimedia

В документалния филм „Даяна, нашата майка – живот и наследство", излъчен по HBO, по-малкият син на покойната лейди Ди сякаш дава най-вярна посока към разгадаването на характера й. „Мама казваше: „Може да си непослушен, колкото искаш, но не позволявай да те хванат", и това като че ли определя нейната същност!".

57

На 31 август 1997 г. принцесата на народа, както я наричаха най-големите й почитатели, сред които филмовият режисьор Ричард Атънбъро, Елтън Джон и Катрин Греъм, напусна този свят в трагична катастрофа, която сякаш стана символ на окото на бурята, в която е живяла. Златна клетка или сбъдната мечта е бил животът на Даяна Спенсър, родена в аристократично семейство, но призвана да бъде съпруга на принц Чарлз и любимка на целия свят? Този въпрос с много възможни отговори отправя в книгата „Истинската Даяна" лейди Колин Кембъл, истински бисер в есенните премиери на издателство „Кръг". Първата й книга с главен герой лейди Ди, наречена „Насаме с Даяна", се превръща с бестселър, защото предлага на читателите за първи път възможност да застанат лице в лице с една магнетична принцеса. След смъртта на Даяна лейди Кембъл допълва изданието с нови и интересни подробности от живота й преди и след развода с Чарлз и разкрива някои от най-любопитните дворцови интриги, които обясняват както поведението й, така й отношението на кралицата и покойния принц Филип към нея. На напомнянето от негова страна, че трябва да си знае мястото и да се подчинява на неписаните закони във Фирмата (както наричат кралското семейство в Англия), за да не загуби короната си, Даяна отговаря: „Моята корона поне стои по-дълго време на главата ми от твоята, Филип!".

5\

Дали това е дворцова легенда, или не, е трудно да се отговори, особено когато се има предвид броят на биографиите, посветени на живота на Даяна Спенсър, проследяващи трудното й детство (сблъсъци с майка й, лейди Франсис, и постоянното отсъствие на баща й Джон Спенсър), романтичните й планове за голямата любов и сгромолясването им в кралския двор. На 374 страници лейди Кембъл се опитва да сглоби пъзела, наречен Даяна, и донякъде успява. Успява, защото за разлика от дежурния биограф на принцесата на народа – Андрю Мортън, използва женската гледна точка, за да разкодира някои от странните решения в живота й, както и импулсивната страна на характера й да следва сърцето си независимо от предупрежденията и опасностите по пътя. При това от всякакъв характер. Интересно доказателство в тази посока е случката, за която лейди Кембъл разказва с подробности. Малко преди сватбата с принца Даяна е настанена в двореца, който обитава кралицатамайка. „Както Даяна си спомня събитията, дори ù е определен личен частен охранител – Пол Офисър, красив и представителен кралски гард, който веднъж спасява живота на принца на Уелс. „Това е последният ден свобода до края на живота ви. Насладете му се", казва ù той в опит да е от помощ. Даяна е убедена, че човекът преувеличава, и още от този момент развива неприязън към него. Чак по-късно, след като вече е настояла да бъде отстранен от нейния отряд охранители, тя започва да схваща, че е унищожила вестоносеца, когато всъщност проблемът е вестта!"

57

Още с първите дни, прекарани на територията на двореца, Даяна Спенсър осъзнава, че романтичната й идея за любовта ще се разбие на пух и прах, но упорито не спира да я търси до края на живота си. „Когато срещнах Даяна в дома на общ приятел през 1990 година, бях изуменa от поведението й – тя беше пълна противоположност на предпазливостта. Захвърляйки всякакви резерви на вятъра, тя поиска да напиша истината за нейния живот, „защото имам чувството, че цялата приказка смазва всичко, което е останало от истинското ми аз!".

След смъртта й, преди 24 години, много книги и филми претендират да показват именно тази страна от живота й – истинското аз. Последният опит в тази посока е филмът на чилийския режисьор Пабло Ларин – „Спенсър", който бе представен за първи път пред публика на филмовия фестивал във Венеция и донесе 12-минутни овации за изпълнителката на главната роля Кристен Стюарт. Създателят на филма „Джаки" (ролята изпълнява Натали Портман) използва много деликатен и почти интимен подход, за да представи не популярната личност, а човешкото същество изпод одеждите на лейди Ди. „Спенсър" проследява някои от най-тежките дни за Даяна, точно когато взима решение да сложи край на брака си с принц Чарлз. В трейлъра на очакваната с огромен интерес продукция (американската премиера на филма е планувана за средата на ноември) близка приятелка на Даяна (в ролята е актрисата Сали Хоукс) й казва: „Те знаят всичко!", визирайки кралското семейство, а Даяна отговоря: „Не, не знаят!". Е, определено книгата на лейди Кембъл запълва много от празнините в тази посока и Даяна Спенсър, която по-късно се превръща в лейди Ди, се оказва романтична жена, която иска онова, за което бленуват милиони жени по света – своята приказка с щастлив край и принца. Уви, съдбата има други планове за нея. „Момичето с най-голямото сърце на света", както я определя близкият й приятел – режисьорът на „Чаплин" и „Ганди" – сър Ричард Атънбъро.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA