"Полет в изкуството" 2022: Запознайте се с номинираните

И тази година фондация "Стоян Камбарев" ще отпразнува уникалността на младите таланти в България.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 април 2022

Остават броени дни до връчването на Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев". Денят е 26 април, но напрежението вече расте, защото всяка година очакването на церемонията се посреща с огромно вълнение, особено от номинираните.

За младите таланти на България битката ще бъде повече от оспорвана, предвид невероятните им качества и безспорни успехи. Нека ви запознаем с тях още сега.

лазарков

Победител в категория ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА е Александър Лазарков - изумителен визуален артист, избран от престижното жури заради неподправения му интелект, усет и светоглед към актуалния живот на съвременното изкуство. Смел в експериментирането с изразни средства, той не спира да изненадва с нови интерпретации на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. Александър завършва "Графика" в Националната Художествена Академия. Толкова се увлича в това, което прави, че започва да участва активно в групови изложби. С участието в изложби и конкурси, идват и наградите, първата от които - 3-то място в Националния конкурс за бърза скица 2017 г. Най-голямото признание обаче идва през 2020 г., когато печели конкурса Cubos del tentaciones в Билбао, Испания. През 2021 г. Лазарков е номиниран и за най-сериозната наградата за млади художници - БАЗА.

"Изкуството за мен е начинът да виждаш и пресъздаваш нещата по начин, който е пречупен през собствената ти призма на разбиране. Да виждаш неща, които другите не виждат. Моментът, който е най-удовлетворяващ за мен, е, когато хората могат да се докоснат до създаденото от мен и то по някакъв начин остане в съзнанието им", споделя младият художник.

бурхан

Победител в категория ТЕАТЪР е Бюрхан Керим. Театралният режисьор започва пътя си първо като актьор, в класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ. Участва в различни уъркшопи, ателиета и творчески работилници за създаване на сценарии и белетристични текстове. Снима във филма "8 минути и 19 секунди" по Георги Господинов на режисьора Кристина Грозева. Играе на сцените на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", ТР Сфумато, МТ "Николай Бинев", НТ "Иван Вазов". Интересът му към театъра се засилва и започва да учи и режисура в сценичните изкуства. Дипломира се със спектакъла "Илюзията" от Т. Кушнър и е удостоен с наградата "НАТФИЗ: Най-Най" в категория "Режисьор в сценичните изкуства". В Румъния пише пиесата "Името ми бе...". Дебютира на професионална сцена като режисьор с "Край на играта" по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Професионалните интереси на Бюрхан са в областта на театъра, литературата, драматургията и музиката. Предстои излизането на първия му роман "Лавандуловото момче".

"За мен изкуството е велико изобретение, което човекът e открил, за да изживее повече, отколкото може да му предоставя неговия действителен живот. Театърът за мен е провокация - едновременно сетивна и илюзорна, която те кара да "прогледнеш" света, в който живеем", споделя самият той.

емона

Победител в категория ТАНЦОВО ИЗКУСТВО е Емона Георгиева. Тя се занимава с танци от 4-годишна. На 11 започва да танцува балетни вариации, директно на палци, без да има каквато и да е представа през каква основа е трябвало да премине. За балетната станка се хваща чак на 15, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил модерен танц в класа на известния хореограф Галина Сребрева, с която работи и до днес. На 17 печели първо отличие на конкурса "Анастас Петров", сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago. След това кандидатства за трупата на Борис Ейфман - Санкт Петербург. Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг и така се превръща в първата българка, директно приета за солист в руска балетна трупа. За огромно съжаление, пандемията осуетява мечтите ѝ и поради бюрократични пречки с визи и разрешителни, тя не можe да замине. Емона не се отказва да гони мечтите си и като стъпка към тях, едва 19-годишна вече е солист на трупата на Държавна Опера, Бургас. Ето какво споделя прекрасната балерина за голямата си любов към танца:

"Танцът за мен е спасение и моята абсолютна свръх-сила. Моята мотивация съм Аз. За мен няма по-мотивиращ фактор от моя личен устрем и резултати, въпреки изключително нехарактерния ми път. Вдъхновена съм от собствената си обич към танца, която зная, че е безподобна. Моята мисия е да продължа да доказвам, че само с чест, труд и обич успехът може да бъде факт."

57

Номинирана за голямата Награда за Полет в Изкуството и победител в категория МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО е Калина Андреева. Тя е родена в музикантско семейство и още като дете започва да свири на пиано, но после избира контрабаса и продължава обучението си в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Д-р Петя Бъговска. Паралелно с класическата музика, тя се отдава и на народна музика, джаз, рок и фънк, също така композира произведения в тези жанрове и прави аранжименти за различни състави. Взема участие с контрабас в сферата на джаза във фестивалте : Nishville, CPS- first international jazz band festival in Cincinnati, Аполония, Мартенски музикални дни и др. С класически контрабас печели множество конкурси като Doublebass Competition of C. D. von Dittersdorf - Словакия, "Светослав Обретенов" и др. Пее във вокално студио "Нуша" на майка си Нели Андреева и представя българския фолклор по целия свят, включително с онлайн концерт, по поръчка за Белия дом в САЩ. Калина е била е част от World Youth Orchestra, с които записва за National Geographic.

За нея изкуството е: "Начин на живот. То е основното средство, чрез което можем да се докоснем до вътрешния свят на човека. Като музикант съм наясно с влиянието на музиката върху индивида и обществото. Тя може да обединява, лекува, вдъхновява, да пресъздава емоции и да рисува по неповторим начин въображаеми светове. Чрез нея времето получава своите цветове."

Петото отличие е първата от години насам двойна актьорска номинация, която получават Йоан Попов и Александър Григоров.

Пет номинации, един носител на мечтаната награда. Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лева. Най-важното обаче е, че не само той, но и всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация "Стоян Камбарев", която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

000

Церемонията по връчването на Годишните Награди на Фондация "Стоян Камбарев" ще се състои на 26-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355. 3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури, ще заснемат и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на избраните финалисти са Орлин Менкаджиев, Лора Маркова, Антоний Христов. След гласуване на живо, един от тях ще грабне статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм.

Водещ отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу с кино, музика и незабравими емоции.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA