"Тина": Откровен и интимен портрет на живота на Тина Търнър

Легендарната история на легендарната изпълнителка вече е в каталога на HBO Max.

Фотография: HBO Max / HBO Documentaries

Пълнометражният документален филм "Тина" представя интимен поглед върху живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър.

Новият проект на HBO е дело на носителите на "Оскар" режисьори Дан Линдзи и Т. Дж. Мартин, обещаващи откровен и интимен портрет на живота и кариерата на Търнър от първите дни на славата ѝ, през личните и професионалните перипетии, до превръщането ѝ в глобален феномен през 80-те.

Тина Търнър

Лентата включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и такива с най-близките ѝ хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

През есента на 1981 г., борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, неин съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си "A Fool in Love", "River Deep – Mountain High" и "Proud Mary". Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първия от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина като човек, справил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАМАЛА ХАРИС И ТИНА ТЪРНЪР МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Тина Търнър

След като при развода Тина губи всичко освен името, тя прекарва няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо и в телевизионни вариетета. През 1983 г., на четиридесет и четири години, тя записва албума "Private Dancer". Само за две седмици той се превръща в сензация. Сингълът "What’s Love Got To Do With It" става първият ѝ и единствен хит номер едно в класациите на Billboard 100.

"Private Dancer" продава над 12 милиона копия по целия свят и утвърждава Тина като истинска суперзвезда. Тя участва с Мик Джагър в LiveAid, печели куп награди "Грами" и пише една от най-продаваните автобиографии - "Аз, Тина". През 1988 г. в Бразилия изнася концерт пред рекордна публика от 180 000 души, а през 1993 г. е заснет игрален филм за нейния живот, в който Анджела Басет изиграва главната роля.

В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е съавтор на "Аз, Тина", драматурга Катори Хол, автор на "Тина – мюзикълът Тина Търнър", както и настоящия ѝ съпруг Ервин Бах.

Тина Търнър

Филмът достига до емоционалната изненадваща поява на Тина Търнър на финала на мюзикъла, посветен на живота ѝ, на премиерата му на Бродуей през 2019 г. Точно в стила на изключително талантливата изпълнителка, която имаше смелостта да даде гласност на темата за домашното насилие в години, в които това се премълчаваше.

Тя отказа да позволи възрастта, пола или трудното минало да застанат на пътя ѝ напред. Затова и "Тина" е празник на огромния ѝ талант и на невероятното пътешествие към превръщането ѝ в световна звезда.

Гледайте "Тина", само в HBO Max.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA