Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на известния актьор и педагог започва от София.

Фотография: Българска национална филмотека

Точно в София ще се даде началото на националната програма по честването на 80-годишния юбилей на легендарния Стефан Данаилов.

Отвъд факта, че остава най-сниманият български актьор до момента, той продължава да е популярен сред публиката с ролите си във филми като "Иван Кондарев", "Борис", "Дами канят", "Черните ангели", "Иконостасът" и сериали като "На всеки километър", "Стъклен дом", "Октопод" и "Фамилията".

С "Ламбо сафари" на 15 юни от 10:30 ч., в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" ще започне разходка из знакови места на гр. София през личната биография на софиянеца.

"Наш дълг и мисия е да пазим паметта за ярките личности в културата. Стефан Данаилов остава незабравим в безбройните си роли, но с този проект ще покажем и образа му на наш съгражданин, част от неповторимата енергия на столицата", казва заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Акцентът на проекта ще бъде личната история на актьора, разказана през историята на сгради, институции, училище, театри, градини и други места.

Някои от ключовите такива са градинката "Кристал" - мястото, на което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където Мастъра, както го наричат студентите, учи и преподава, "Докторската градина", в която се снимат сцени от първия филм с участието му - "Следите остават" по Павел Вежинов. Гид в това пътуване през времето и спомените ще бъдат известни негови ученици, които днес са вече утвърдени актьори - Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и др.

В богатата програма от събития е включена и премиерата на нов документален филм, книга, изложба, спектакли с негови студенти и Гала вечер в Народния театър "Иван Вазов".

"За мен и хората, които се включиха в създаването на юбилейната програма, е важно да поддържаме жива паметта за един забележителен човек, който с лекото съчетаваше различни роли – на актьор, педагог, общественик, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше достатъчно дълъг, но пък е съдържателен, богат, отдаден на другите. Отвъд личната харизма, Данаилов притежаваше едно много важно качество – чуваше другите, помагаше им. Доказателството колко обичан продължава да бъде е готовността, с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на различна възраст, с различен социален статус. И въпреки, че днес няма звания, за Стефан Данаилов спокойно можем да кажем, че е "народен артист", защото хората го помнят", каза журналистът Георги Тошев, един от инициаторите на юбилейната програма.

Архивът на актьора и информация за всички активности, свързани с юбилея, може да откриете на www.stefandanailov.com.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA