Защо крал Чарлз все още няма да носи корона?

Синът на кралицата поема управлението, но привилегиите не идват веднага.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 09 септември 2022

След смъртта на Нейно Величество принц Чарлз става държавен глава на монархията. За короната обаче се изисква време.

Съобщението, обявяващо загубата на кралица Елизабет, вече го определи като крал, ангажиментите в следващите девет дни ще бъдат многобройни, но за формалностите е рано да се говори.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОПЕРАЦИЯ "ЛОНДОН БРИДЖ": ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕДСТОИ В СЛЕДВАЩИТЕ 10 ДНИ

cvbn

Вече станахме свидетели на първото му съобщение:

"Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество кралицата, е момент на дълбока тъга за мен и всички членове на семейството ми. Скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност, както и от безброй хора по света."

А след това добави: "По време на този траурен период и промяна, моето семейство и аз ще бъдем утешавани от уважението и дълбоката привързаност, с които кралицата живя."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НОВИТЕ ТИТЛИ В КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО СЛЕД СМЪРТТА НА ЕЛИЗАБЕТ II

cvb

Новият крал трябва да посети всички парламенти на Обединеното кралство: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Планът предвижда дори последната стъпка от погребението на кралицата. Нейният най-голям син трябва да посипе шепа пръст върху ковчега ѝ в знак на почит.

Той вече има всички права и задължения, които принадлежаха на неговата майка. Държавните документи стигат до него в онази червена кутия, виждана толкова пъти в сериала "Короната". 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО КЕЙТ МИДЪЛТЪН И МЕГАН МАРКЪЛ НЕ БЯХА В БАЛМОРАЛ?

vgbhnj

Периодът на траур по предходния монарх може да продължи до една година. В този период Чарлз ще управлява без корона, както направи Едуард VIII, преди да абдикира.

Коронацията му ще се проведе в Уестминстърското абатство, а Чарлз ще бъде 40-тият крал, коронясан там.

Короната, която тежи повече от два килограма, датира от 1661 г. и ще му бъде връчена от архиепископа на Кентърбъри. Чарлз ще бъде помазан, ще се закълне и ще получи скиптър и глобус - така, както повелява вековната традиция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA