На дневен ред дойде въпросът за титлата на Камила

Принцеса или кралица-консорт ще избере херцогинята на Корнуол?

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 10 септември 2022

Историята зад титлата кралица-консорт, която херцогиня Камила предстои да получи, всъщност е сложна.

Ще бъде ли Камила Паркър Боулс кралица на Англия, след като нейният съпруг принц Чарлз стане крал? Отговорът е ДА.

Покойният съпруг на кралица Елизабет принц Филип не беше крал. Това е така, защото той всъщност никога не е бил в линията за английския трон. Дори се изискваше специален закон, с който Нейно Величество да му връчи титлата принц.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОПЕРАЦИЯ "ЛОНДОН БРИДЖ": ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕДСТОИ В СЛЕДВАЩИТЕ 10 ДНИ

cvfgbh

Поради този факт известно време се предполагаше, че Камила ще стане принцеса Камила, но ситуацията е различна.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕТО КАКВА Е ЛИНИЯТА НА НАСЛЕДЯВАНЕ НА БРИТАНСКИЯ ТРОН

Когато монархът е от мъжки род, както сега и както се е случило с майката на кралица Елизабет, "съпругата се коронясва с краля на подобна, но по-проста церемония. Ако новият суверен е кралица, нейният съпруг не се коронясва и не е помазван на церемонията."

dfgh

Истината е, че когато Чарлз и Камила се ожениха през 2005 г., двамата пуснаха съвместно изявление, в което казват, че планират да използват титлата "принцеса", когато принцът на Уелс се възкачи на трона".

След това през март 2020 г. представители на двойката повториха това, разкривайки: "Намерението е херцогинята да бъде известна като принцеса-консорт, когато принцът седне на трона".

Очевидно това решение е взето отчасти от уважение към принцеса Даяна - по същата причина Камила не използва титлата принцеса на Уелс и вместо това се нарича херцогиня на Корнуол.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НОВИТЕ ТИТЛИ В КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО СЛЕД СМЪРТТА НА ЕЛИЗАБЕТ II

fgh

"Камила не беше популярна или харесвана, въпреки че това се промени много след брака. Все пак имаше напрежение и гняв сред населението, така че беше решено Камила да бъде наречена херцогиня на Корнуол, въпреки че, разбира се, тя трябва да бъде принцеса на Уелс", коментират експерти на Острова.

Министърът по конституционните въпроси Кристофър Лесли намекна още през 2005 г., че няма особено значение дали Чарлз и Камила искат Камила да стане принцеса, защото "тя автоматично става кралица, когато той стане крал".

fghj

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО КРАЛ ЧАРЛЗ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ДА НОСИ КОРОНА?

Така или иначе, покойната кралица даде да се разбере пределно ясно, че иска Камила да бъде кралица-консорт, публикувайки изявление: "Когато синът ми Чарлз стане крал, моето искрено желание е Камила да бъде известна като кралица консорт, тъй като продължава своята лоялна служба".

А Чарлз и Камила пуснаха собствено изявление, в което казват: "Отдадеността на кралицата към благосъстоянието на целия ѝ народ вдъхва все по-голямо възхищение с всяка изминала година. Ние дълбоко осъзнаваме честта, представлявана от желанието на майка ми."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA