Операция "Лондон Бридж": Всичко, което предстои в следващите 10 дни

Обединеното кралство и целият свят ще почете паметта на Нейно Величество Елизабет II.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 09 септември 2022

Със смъртта на кралица Елизабет II, в Обединеното кралство настъпва национален траур и следват 10 дни тържествени церемонии в нейна чест.

Кодовото име "Лондон Бридж" маркира плана за тази мрачна част от историята, която има за цел да управлява членовете на фамилията и широката общественост в несигурния период от смъртта на Нейно Величество, през наследяването на новия крал, до погребението и евентуалната коронация на Чарлз III.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЧАРЛЗ Е НОВИЯТ КРАЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

xcdfvgb

ДЕН 1

Великобритания е в период на национален траур, който продължава до погребението на кралицата.

От момента на смъртта на Нейно Величество, Чарлз официално става монарх на Обединеното кралство - Великобритания и Северна Ирландия, както и държавен глава на страните от Британската общност като Австралия и Канада.

Новият крал ще разговаря с премиера Лиз Тръс, ще публикува писмено изявление и ще запише телевизионно обръщение към нацията, което ще бъде излъчено по-късно днес.

cdfvgbh

Очаква се хиляди да оставят съобщения в книгите за съболезнования в дворците Бъкингам и Сейнт Джеймс, както и в замъка Уиндзор - семейният дом на британските крале и кралици повече от 1000 години.

Камбаните на Уестминстърското абатство и катедралата Сейнт Пол ще бият над Лондон от обяд в продължение на час. Предвижда се също изстрелването на оръжейни салюти в шотландския замък Единбург и Хайд Парк в Лондон, по един на всеки 10 секунди, за всяка година от живота на Елизабет. Севастополската камбана също ще звучи в замъка Уиндзор веднъж на минута за всяка година от нейния житейски път.

Знамената на официалните сгради ще се веят наполовина, докато други ще бъдат облечени в черен креп и пискюли.

cvfgbhn

ДЕН 2

Тялото на кралицата ще бъде преместено в Холируд, нейната резиденция в столицата на Шотландия - Единбург.

Членовете на Тайния съвет, комитет от висши настоящи и бивши политици и съдии, които съветват монарха, ще чуят новия крал да произнася клетва и да произнася реч. За първи път иначе конституционна формалност ще бъде предавана по телевизията.

Ще присъства и архиепископът на Кентърбъри, най-висшият духовник в англиканската църква.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОЧИНА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

fghj

Прокламацията на краля ще бъде посрещната със салют от 41 оръдия в Хайд Парк, изстрелян от Кралската конна артилерия на войските на краля, и салют от 62 оръдия в Лондонската кула от Почетната артилерийска рота.

След това кралската група ще изсвири първия куплет от националния химн, който вече има ново заглавие: "Боже, пази краля".

fgh

ДЕН 3

Служба ще бъде отслужена в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург с участието на членове на кралското семейство.

Очаква се Чарлз да застане лице в лице с Никола Стърджън в шотландския парламент, където ще бъде посрещнат със салют от 21 оръдия. Градовете в Обединеното кралство ще направят свои собствени прокламации с фанфари в Кардиф, Единбург и Белфаст.

cvfgbhn

ДЕН 4

Ковчегът на кралицата ще напусне катедралата Сейнт Джайлс с кола, преди да бъде прехвърлен на влак, който ще пътува бавно през нощта до Лондон.

Новият крал и съпругата му Камила ще чуят съболезнователни послания в Уестминстър Хол.

cfvgb

ДЕН 5

След като ковчегът пристигне в Лондон, той ще бъде пренесен с кола в Бъкингамския дворец.

Кралят продължава обиколката си в страната с Белфаст, където ще посети замъка Хилсбъроу и катедралата "Св. Анна".

Хилядите, ако не и милиони хора, които се очаква да се наредят на опашка, за да отдадат лично почитта си на Лилибет, когато тялото ѝ бъде отнесено в Уестминстър Хол, ще се наложи да почакат в градините Виктория Тауър покрай Темза.

cdfvgbhn

ДЕН 6

Тялото на Елизабет ще бъде пренесено от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец в шествие с лафет.

Ковчегът ще бъде драпиран според кралския стандарт, а Уилям и Хари, заедно с другите деца и членове на кралското семейство, ще ги последват пеша.

Точно тогава Биг Бен ще бие на интервали от една минута, отново заедно с оръжейни салюти в Хайд Парк.

Елизабет II

Ковчегът се отнася в Уестминстър Хол, където след кратка служба Елизабет II ще лежи под въоръжена охрана през следващите пет дни.

Стотиците хиляди желаещи да отдадат почитта си ще могат да го направят през цялото денонощие - ще има единствено 15-минутна нощна почивка за почистване.

cvbgn

ДЕН 7

На този ден световните лидери започват да пристигат, за да отдадат почитта си в Уестминстър Хол. Междувременно новият крал се среща с членове на кралското семейство в Бъкингамския дворец.

fvghj

ДЕН 8

Новият крал организира среща с министър-председателя по обяд за първата си официална седмична аудиенция - конституционен обичай, при който главното действащо лице на изпълнителна власт информира държавния глава за работата на парламента.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СТИЛЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II БЕШЕ СИНОНИМ НА БЕЗУПРЕЧНОСТ

cvbgn

ДЕН 9

Едва 10 дни след смъртта ѝ Елизабет ще бъде официално изпратена в Уестминстърското абатство в присъствието на членове на семейството ѝ, фигури от британската власт и държавни глави от цял ​​свят.

cvbn

ДЕН 10

Последните доброжелатели ще бъдат приети в Уестминстър Хол, за да отдадат почитта си в 6:30 сутринта.

Точно в 11 на обяд се очаква носачите да спрат на гроба на Незнайния воин и Биг Бен ще удари само веднъж, за да даде индикация за национално двуминутно мълчание.

Националният химн ще завърши едночасовата погребална служба, а тялото на Нейно Величество Елизабет II ще бъде положено в Уиндзор.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA