Светът на киното очаква премиерата на "Васил"

Авелина Прат, Мина Милева и Весела Казакова стоят зад предстоящата българо-испанска копродукция.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 октомври 2022

Фотография: Laia Lluch

Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм "Васил", продуциран от Дистинто филмс, Барселона и Активист38, София.

Историята на продукцията всъщност е вдъхновена от реални житейски събития, тъй като преди време режисьорката действително научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.

Васил

Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални, и се стреми филмът ѝ да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членовете на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах, и предизвиква промяна в живота и ценностите им.

Зад лентата застава Мириам Порте - продуцент със сериозно арт хаус портфолио. Когато тя среща Мина Милева и Весела Казакова на форума Конекта фикшън в Сантиаго де Компостела решава, че точно те с компанията си Активист38 ще бъдат българския партньор за филма.

Васил

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЪРЦЕТО НА ФИЛМА СЕ ПРОЯВЯВА БЕЗ РЕЦЕПТА, ВИНАГИ ИЗНЕНАДВАЩО

Иван Бърнев получава овации от испанския екип за своята фина чувствителност и усет към персонажа. Испанската легенда Карра Елехалде пък влиза в ролята на Алфредо - пенсионер със забавен и остър характер, който обожава да играе шах. Той е като скала, на която главният герой Васил се опира в трудната емигрантска реалност. Александра Хименес, в ролята на дъщерята на Алфредо, е телевизионна звезда от сериали като известния ситком "Лос Серано". Сузи Санчес, в ролята на Кармен, открехва вратата за Васил към ежедневието на заможните испанци. Санчес е добре позната от филмите на Педро Алмодовар "Кожата, в която живея", "Болка и величие"  и "Жулиета", а в реалния живот е изявен активист в подкрепа на LGBTQ+ обществото.

Васил

"Васил" ще направи световната си премиера в състезателната програма на 38-то издание на Варшавския филмов фестивал, който Милева и Казакова закриха с "Жените наистина плачат" миналата година.

Испанската премиера на "Васил" ще се случи на 67-то издание на грандиозния фестивал SEMINCI във Валядолид, а след това ще се появи в други големи градове като Мадрид, Валенсия и Барселона.

У нас филмът ще тръгне по кината през 2023-та.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA