Крал Чарлз със собствена изложба картини

Оказва се, че новият крал на Великобритания е художник.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 21 октомври 2022

В Лондон се открива голяма изложба с картини на крал Чарлз III.

Всички 79 акварела на принца могат да бъдат видени в гарнизонния параклис на казармите "Челси", а публичните представители на неговата фондация потвърждават, че "Това е най-голямата изложба на творби на краля и първата пълна изложба на негови акварели".

Събитието включва предимно пейзажи като гледки от шотландските планини или Танзания, която се смята за едно от любимите места на новия монарх след Прованс.

dfghj


"Започнах да рисувам, защото фотографията не ми доставяше удоволствие. Най-просто казано, изпитвах огромно желание да изразя това, което виждах с акварел и да предам онова почти "вътрешно" усещане за текстура, което не може да се постигне с фотографията", каза Чарлз при откриването на изложбата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО КРАЛ ЧАРЛЗ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ДА НОСИ КОРОНА?

Той добави, че не смята картините си за "голямо изкуство". "Това е по-скоро специфичен вид фотокнига", подчерта той.

Royal West of England Academy ще наеме две от картините му и с тях ще стартира новата академична година в галерията към институцията.

dfgh


Едната творба е нарисувана през 2013-а, а другата през 2016 г. И двете картини изобразяват пейзажи от Великобритания.

През последните 50 години Чарлз рисува през свободното си време и много кралски биографи споделят, че той намира вдъхновение в своите красиви градини, когато е у дома. 

С течение на времето картините му са показвани няколко пъти, както и в изложба през 1977 г., заедно с тези, създадени от кралица Виктория.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA