Кейт Бланшет с явна критика към филмовите награди

Звездата получи статуетка за Най-добра актриса, но това не ѝ попречи да посочи с пръст проблемите в церемониите.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 17 януари 2023

Кейт Бланшет смята, че филмовите награди трябва да се променят.

Двукратната носителка на "Оскар" спечели приза за Най-добра актриса на тазгодишните Critics Choice Awards.

Тя започна речта си като се пошегува: "Имам дъвка в устата си. Наистина не очаквах да стоя тук. Това всъщност е втората ми награда за вечерта: Джулия Робъртс по-рано ми връчи бутилка вода за уста. Благодаря ти, Джулия. Това е лош момент."

fvgb

Бланшет продължи, заявявайки, че "най-добрата актриса" е "произволен" термин, "като се има предвид колко невероятни изпълнения" бяха представени от жени миналата година. Доказват го другите номинирани - Вайола Дейвис ("Жената воин"), Даниел Дедвайлър ("Till"), Марго Роби ("Вавилон"), Мишел Уилямс ("Семейство Фейбълман") и Мишел Йео ("Всичко навсякъде наведнъж").

"Не мога да повярвам, че съм тук горе. Това е нелепо", споделя през смях 53-годишната Бланшет в речта си."Толкова съм стара!"

След това актрисата предложи цялостно преобразяване на наградите: "Ще се радвам, ако просто променим цялата тази ши**на структура. Каква е тази патриархална пирамида, в която някой трябва да стои тук. Защо просто не кажем, че имаше цяла шепа от женски изпълнения и не направим диалог една с друга?"

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЕЙТ БЛАНШЕТ СРЕЩУ ИЛЪН МЪСК

кейт бланшет

"И спрете телевизионните надпревари за всичко това", продължи Бланшет. "Защото, мога ли да ви кажа... всяка жена, която се появява по телевизията, филм, реклама, реклами за тампони – каквото и да е – всички вие вършите невероятна работа, която ме вдъхновява непрекъснато. Така че благодаря ви. Споделям това с всички вас."

В "Tár", за който получава статуетката, Кейт играе композиторката Лидия Тар - достигнала EGOT статут, широко приветствана като гений и пионер за жените в индустрията. Докато не се появяват обвинения в сексуално насилие.

Наскоро тя отговори на критиките за филма, потвърждавайки, че това е "много провокативен филм и ще предизвика много много силни реакции у хората. Искахме да създадем точно такъв разговор. Мисля, че властта е покваряваща сила, независимо от пола на човек. Мисля, че засяга всички ни."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA