Хелън Мирън почете кралица Елизабет на наградите БАФТА

А принц Уилям и Кейт Мидълтън присъстваха по случай речта ѝ.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 20 февруари 2023

Хелън Мирън даде благодарствена реч към покойната кралица Елизабет на наградите БАФTА, а Кейт Мидълтън и принц Уилям бяха във публиката.

77-годишната Мирън излезе на сцената, за да благодари на покойния монарх за нейната „лоялна подкрепа" към британската филмова индустрия по време на наградите в неделя.

„Британският филм нямаше да същестува по този начин, нямаше да е такъв какъвто е днес, без нейната лоялна подкрепа. През 1952 г. нейната коронация накара света да наблюдава. Оттогава тя безспорно стана водещата дама на нацията, но мистериозна като звезда от ням филм.", започна тя.

хелън мирън

И продължи: „Кой друг би се срещнал с най-известните певци, актьори и изпълнители в света и би ги превърнал в своя поддържащ актьорски екип? През 70-годишното си управление тя се срещна с най-великите икони на киното и стана свидетел на еволюцията от златния век на Холивуд до раждането на блокбъстъра. Нейно Величество беше на първия ред за всичко това".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИНЦ УИЛЯМ Е РАЗОЧАРОВАН ОТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ИСТОРИИ ОТ ЕКИПА НА ЧАРЛЗ

„Тя подкрепи над 50 културни организации, а през 2013 г. беше удостоена с BAFTA за изключителното ѝ покровителство над филмовата и телевизионната индустрия. Киното в най-добрия си вид прави това, което Нейно Величество прави без усилие: да ни обединява.", каза още Мирън.

След това на стената започна клип с предишно изявление на кралицата за важността на изкуствата: „Чрез творческия гений на артистите, независимо дали са писатели, актьори, режисьори, танцьори или музиканти, можем да видим както гамата от нашите култури, така и елементите на нашата споделена човечност".

Елизабет II

Хелън каза в заключение: „Ваше Величество, вие сте водещата звезда на нашата нация. От името на БАФТА, благодаря ви за всичко, което направихте за нашата филмова и телевизионна индустрия."

Британската актриса изигра кралица Елизабет във филма „Кралицата" от 2006 г. и спечели Оскар и БАФТА за изпълнението си.

Мирън стана дама, което е женският еквивалент на рицар според ордените на Британската империя и успя да се срещне със суверена на прием в Бъкингамския дворец през 2011 г.

В изявление, публикувано от екипа на БАФТА се казва: „Кралицата заема уникално място в историята на БАФТА, тясна връзка, която обхваща 50 години. Чрез различните си патронажи, кралицата е известна с подкрепата си за творческите индустрии в Обединеното кралство."

кейт мидълтън и уилям

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ОТ МЕМОАРА НА ПРИНЦ ХАРИ

Кралицата даде своята част от приходите от документалния филм на BBC "Royal Family" от 1969 г. на Обществото на филмовите и телевизионни изкуства, което е предшественик на БАФТА.

Тази година на церемонията по награждаването присъстваха принц Уилям и Кейт Мидълтън, след като не присъстваха през последните две години. През 2021 г. Уилям пропусна церемонията по награждаването заради смъртта на принц Филип, а миналата година беше обявено, че кралската двойка няма да присъства поради ограничения в графиците им.

Принц Уилям е президент на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство от 2010 г., като следва стъпките на своя дядо принц Филип и леля му принцеса Ан.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA