Моля, нека забравим стереотипите за "мъжки" и "женски" професии

Инициативата под надслов "Няма "мъжки" професии. Има хора, които преследват мечтите си" показва личния пример на няколко вдъхновяващи дами.

Традиционно празникът на жената отваря множество дискусии, свързани с равноправието и еманципацията. Въпреки огромния напредък в тази посока, все още има немалко стереотипи по отношение на професиите, които продължават да се делят на "мъжки и женски". Именно с въпросните схващания се бори социалната инициатива, обединяваща няколко успешни дами около посланието "Няма "мъжки" професии. Има хора, които преследват мечтите си."

Кампанията стартира на 8 март с вдъхновяващо видео, което разказва за пътя на четири успешни българки.

8 март

Това са Райна Косева, пилот на Bulgaria Air, Виктория Димов, инженер в EnduroSat, доцентът по молекулярна биология Милена Георгиева и режисьорът Зорница София (Зорница Попганчева) – дами, които ще добавят закачливо "КА" при изписването на професията си, за да вдъхновят и мотивират момичетата и по-младите жени, показвайки, че могат да бъдат каквито си поискат, стига да следват мечтите си.

Посланието "Няма "мъжки" професии. Има хора, които преследват мечтите си" ще бъде основен елемент и в специално създаден за целта сайт, в който всеки може да създаде собствена "визитна картичка", използвайки женските форми на професиите - режисьорКА, калиграфКА, доцентКА, пожарникарКА. Красивите илюстрации са направени отново от жени – две талантливи калиграфКИ. Целта е да се започне обществен диалог по темата и тя да достигне до по-широка аудитория, за да могат дамите да се чувстват комфортно в професията си и да не се влияят от стереотипи и предразсъдъци.

8 март

Какво посочват официалните данни на НСИ за 2021 г. по темата? На първо място е фактът, че сред ръководителите има само 38% жени за сметка на 62% мъже, като по данни на голяма агенция за човешки ресурси средно около 35% жени кандидатстват за ръководни позиции. На другия полюс са професии като помощен и административен персонал, където жените са 75%. В професията "Машинни оператори и монтажници" дамите са най-слабо представени – само с близо 24%. В сектора, където попада и IT индустрията, жените са 35% за сметка на 65% мъже, докато в строителството само 7% са жени.

8 март

В основата на инициативата стои nPloy - една от най-успешните платформи за търсене и намиране на работа, и свързване на работодатели със специалисти. Екипът на компанията приема особено присърце идеята за равноправие на половете при подбор на кадри и има за цел да премахне изцяло предразсъдъците, асоциирани с пол, външен вид, етнос и възраст. Затова в nPloy личните данни на кандидатите за работа са скрити и те се оценяват само на база професионалните им характеристики и умения. По този начин се гарантира безпристрастност на процеса.

8 март

"Радваме се, че имаме възможност да дадем гласност на проблема с предразсъдъците в обществото и по-специално в процеса на подбор, тъй като в България това беше тема табу дълги години, докато в Европа беше на дневен ред", коментира Константин Цонев, съосновател и оперативен директор на nPloy. "Нашата платформа беше създадена не само като технологично решение на редица проблеми, но и като отговор за балансиране на нуждите и интересите на всички участници на пазара на труда. Ние и нашите партньори сме доказателството, че има млади хора, които искат да направят промяна и са готови да направят всичко възможно тя да се случи."

"Няма "мъжки" професии. Има хора, които преследват мечтите си" е призив към цялото общество, работодатели и работници да не се спират пред бариерите, наложени от общественото мнение. Именно защото силно вярват в това послание, всички участници в кампанията се включват напълно безвъзмездно, в това число рекламната агенция Together и комуникационната група Propaganda, които ще комуникират посланията на кампанията през целия месец март.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA