Танците, преживяванията и храната са на пиедестал тази пролет

Коста Каракашян и другите движещи сили зад Karakashyan & Artists са подготвили серия от спиращи дъха спектакли.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 април 2023

Фотография: Борис Урумов

Коста Каракашян и Антония Георгиева отново събират сили с Александър Цеков за поредица завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

Пролетният сезон на Karakashyan & Artists върви ръка за ръка вълнуваща програма от имърсив танцово-театрални представления, вдъхновени от бурната среда на кулинарния свят. Българската трупа вече представи премиерата на "Приказки в Космоса: Неземни тайнства", а скоро предстои и отличения спектакъл "КУХНЯ", също създаден в колаборация с артистичния сладкар Александър Цеков.

Коста Каракашян

Коста Каракашян

Поредицата от представления отвежда публиката в алтернативно кулинарно и сценично изживяване, разкривайки физическото и психологическото напрежение на професионалната кухня - реалност, която обикновено остава скрита за гостите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: В КОЖАТА НА КОСТА КАРАКАШЯН

В новия спектакъл "Приказки от Космоса: Неземни тайнства" творческият екип трансформира традиционните български приказки във вечеря-преживяване, в което оживяха и най-неочакваните герои от познатите ни български фолклорни приказки, съпроведени от петстепенно дегустационно меню.

Коста Каракашян

Коста Каракашян

Въпреки че работи с две различни дисциплини - танц и кулинария, Александър Цеков открива и много сходства по време на процеса: "В основата на кухнята е екипната работа и координираното движение на всеки готвач спрямо екипа. Тя създава импровизирана хореография по време на процеса на готвене и ежедневната работа в професионална кухня".

Интимността, близостта и дегустацията са съставките, използвани от Коста Каракашян и Антония Георгиева за изграждането на тези сетивни перформативни преживявания. "Създаването на въздействаща концепция за имърсив пърформанс не може да стане, без да се вземат предвид специфичните асоциации, които пространството носи", казва Коста. "За да бъде едно преживяване наистина потапящо, то трябва да предлага достатъчно възможности за открития и изненади, подобно на едно многопластово ястие". 

След разпродадените представления през 2022 г., "КУХНЯ" се завръща в Кулинарната академия HRC на 29 и 30 април.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA