Създадоха първата кукла Барби със Синдром на Даун

Това е поредната играчка, която представя истинските жени.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 април 2023

Фотография: Profimedia

Барби със Синдром на Даун е най-новата кукла, пусната от Mattel в опит да направят гамата си по-разнообразна.

От компанията-производител разкриват, че са си сътрудничили с Националното дружество за синдрома на Даун (НДСД), за да "гарантират, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун". Те детайлно са направили дизайна с всички физически характеристики, а дрехите и аксесоарите носят специално значение.

Синьото и жълтото на роклята на куклата представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. "Трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората със Синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома", казват от Mattel.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПЪРВИЯТ ТРЕЙЛЪР НА "БАРБИ" Е ФАКТ, А НИЕ ИМАМЕ ВЪПРОСИ

През последните години американският гигант за производство на играчки създаде кукли със слухов апарат, протези на крайниците и инвалидна количка - в отговор на десетките критики, че традиционната Барби не представя истинските жени.

Сега Mattel обясняват, че целта на новите кукли е "всички деца да видят себе си в Барби". Докато оригиналната кукла, пусната на пазара през 1959 г., се отличаваше с дълги крака, малка талия и развяващи се руси кичури. Тя дори бе изследвана от учени от Университета на Южна Австралия, които категорично заявиха, че вероятността жена да има формата на тялото на Барби е едно на 100 000.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA