Чарлз III избра диамантена каляска за първата си обиколка

Той избрал удобствата на луксозното возило

Ася Иванова
Ася Иванова 06 май 2023

Крал Чарлз III пристигна за своята коронация с диамантена каляска. Тя е една от многото, които той ще ползва в днешния исторически ден.

Той пропътува 2-километровия маршрут от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство с новата карета, планирана за 80-тата годишнина на Кралица Елизабет II. Всички коментират, че тя е много по-удобна от златната каляска, която Кралицата използва за своята коронация преди 70 години. И именно това е изиграло главната роля Чарлз да избере нея за коронацията.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАМИЛА Е ПО-РАЗЛИЧНА ОТ ПРИНЦЕСА ДАЯНА, НО ЧАРЛЗ Е "ПО-ЩАСТЛИВ"

От Кралската фондация за изкуство, които са отговорни за съхранението на каретите, Диамантената е дълга 5 метра, а теглото ѝ е 3 тона. Тя е произведена в Австралия и в позлатената корона на покрива му е предвидено място за камера - това ще позволи детайлното документиране на пътуването на кралската двойка.

На път за коронацията Чарлз и Камила ще са с нея, но на връщане ще седнат в Златната карета, която е на два века и половина. Тя няма екстри като електрически прозорци, отопление, липсва и окачване. Известна е с твърдото си окачване и ужасната маневреност, което се задвижва т едва осем коня. Тя е изрисувана с картини от Джовани Батиста Чиприани, а на върха на покрива стоят три златни херувима (символизиращи Англия, Ирландия и Шотландия).

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA