ФБР разкри опит за покушение срещу Елизабет II

Съкрушен баща искал да отмъсти за убитата си дъщеря.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 май 2023

Фотография: Profimedia

ФБР разкриват, че срещу Елизабет II е била на косъм от смъртта по време на посещението й в САЩ през 1983 г.

Сега излязоха на бял свят архивни документи на ФБР, свързани с пътуванията на покойната кралица до Щатите и опасност от заплахи от ИРА. От тях става ясно, че за заплахата се разбрало от полицейски служител в Сан Франциско. Той често посещавал местен ирландски пъб и веднъж станал свидетел на телефонен разговор, в който казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум", пише BBC. "Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или да се опита да я убие, когато тя посети националния парк Йосемити", се казва в публикувания документ.

След като става ясно, че животът на Кралицата е под въпрос, тайните служби вземат мерки. Те забраняват достъпа на хора до пешеходните пътеки по "Голдън Гейт", за да може яхтата с кралицата да премине под него без инциденти.

Информацията, която сега излиза на бял свят, възлиза на над 102 страници, които са публикувани на сайта на ФБР, след като американски медии подават искане по Закона за свобода на информацията. Там става ясно, че повечето визити на Елизабет II стават по време на засиленото напрежение на фона на размириците в Северна Ирландия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA