Наоми Кембъл стана муза на специална изложба

Моделът разказва за живота си в модата в послендите 40 г.

Ася Иванова
Ася Иванова 09 октомври 2023

Фотография: Profimedia

Наоми Кембъл вече почти 40 години жъне успехи на модния подиум и продължава да е една от най-желаните и харесвани дами в тази индустрия. Тази кариера е събрана в уникална изложба, която може да бъде видяна в музея "Виктория и Албърт" в Лондон догодина.

Експозицията носи краткото име "Наоми" и то е напълно достатъчно като описание. Защото Черната перла е позната на всички. Тя ще покаже части от богатия личен гардероб на Кембъл, както и архивни модели от нейната кариера на модния подиум, предоставени от дизайнери.

"За мен е чест, че бях помолена от V&A да споделя живота си в дрехи с целия свят", написа моделът в социалните мрежи. "За мен като моден историк е очарователен начинът, по който нейната 40-годишна кариера се пресича с най-доброто от висшата мода. Ние разказваме историята на една кариера чрез дрехи - дрехи, които са необикновени," обяснява кураторът Сонет Станфил пред Vogue. 

"Тя определено има своя гледна точка и ние сме истински щастливци, че иска да я изрази", обяснява още Станфил и добавя: "Мисля, че би било самонадеяно за всеки човек да разказва историята на друг човек, камо ли на една от най-плодовитите фигури в съвременната култура, така че много искаме да изведем на преден план нейната гледна точка и нейния глас." Темата за Наоми няма да бъде просто най-красивите дрехи, а по-скоро произведенията, които разказват "многопластова история за кариерата и живота, започнали в Лондон".

Редом до изключителните тоалети, ще има и поставени значими модни фотографии, курирани от главния редактор на британския Vogue Едуард Енинфул. 

Експозицията ще бъде открита на 22 юни 2024 г. и ще продължи до 6 април 2025 г. Тя ще обхване общо 100 експоната, като в нея ще бъдат включени творби на Chanel, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Virgil Abloh и други.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA