Защо седмият албум е толкова важен за всеки артист?

Оказва се, че именно той е чудото на музикалния бизнес.

Фотография: Animato Music/UMG

Дебютният албум обикновено е първата сериозна стъпка в музикалната индустрия – възможност да те забележат, да опипаш почвата, да усетиш връзка с публиката, да видиш името си в класациите. После идва вторият, той вече върви ръка за ръка с очакването, възможността да надскочиш себе си, мисълта дали изобщо си способен да го направиш. С течение на времето напрежението не изчезва, най-вероятно намалява. Доказал си се, хората те обичат, но продължаваш да правиш опити и експерименти, защото интересът им е непостоянен. И така до седмия албум.

Ариана Гранде

Ариана Гранде обяви голямото си завръщане на сцената именно с него. Eternal Sunshine излезе на 8 март и подобно на много други примери в историята, зададе нова посока на кариерата ѝ.

Ариана Гранде

Renaissance на Бионсе беше абсолютен ренесанс. Пълна промяна и смел експеримент, без да се налага да визирам само Heated. Все още ставаше дума за Бионсе, която феновете познават и обожават, но в съвсем различен прочит. Толкова успешен, че да не се налага прибягването до твърде много стари хитове по време на световното турне за промотирането му. Също като Femme Fatale на Бритни Спиърс, за който и до днес оставам убеден, че е най-добрият ù албум. Изключително успешен от гледна точка на продажби и реализации, но и първият по-иновативен микс между EDM и поп за онова време. Unapologetic на Риана няма как да надмине вечния фаворит Good Girl Gone Bad или дори еклектиката в Anti, но от него излезе Diamonds. За съжаление, Plastic Hearts на Майли Сайръс така и не постигна завидни комерсиални резултати, но я промени изцяло – което май е основната подсъзнателна идея на номер 7, поне от гледна точка на доказателствата зад теорията. След Reputation и лекото отдръпване от нея, Тейлър Суифт представи Lover. Първият проект, който е нейна собственост, срещна сравнително масово неодобрение, но четири години по-късно всички използваме термина "ера" за отделните етапи от кариерите на изпълнителите, а Cruel Summer стигна до върха на Billboard Hot 100.

Нямаме представа дали можем да си позволим генерализация, но определено говорим за пълен завой в личното израстване и творческата свобода. Честно казано, не съм разочарован, че предположенията за звучене в стилистиката на break up with your girlfriend, i’m bored не бяха изпълнени, защото yes, and? тепърва ни поведе към другите лични истории на Ариана. Все пак името на албума и видеото към we can't be friends (wait for your love) са директна препратка към "Блясъкът на чистия ум", в който Кейт Уинслет и Джим Кери правят всичко възможно да изтрият спомените си един за друг.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA