Емели Санде с първи концерт в България

Певицата ще превземе зала 1 на НДК на 10 юли.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 март 2024

Фотография: Profimedia

Емели Санде идва за концерт в България, разкриват от БТА. Той ще бъде в разгара на лятото - на 10 юли в София, в зала 1 на НДК.

Това ще бъде първата концертна изява на звездата у нас, което е изключително изненадващо, тъй като нейната половинка е българка. През 2022 г. Емели се сгоди за родната пианистка Йоана Каремова и се похвали с новината в социалните мрежи.

Емели Санде и приятелката й Йоана Керемова

Емели се запознава с музиката още в ранна възраст. Родената във Великобритания певица композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15, като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.

Докато е на студентски стаж, майка й изпраща нейни записи на Би Би Си. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни Diamond Rings се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г.

Емели композира и за редица звезди - Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа, Лиона Люис. През 2011 г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г. грабва две статуетки "Брит" - за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум.

На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на Beatles - за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на Beatles - Please Please Me - 62 седмици през 1964 г.

През 2017 г. Санде получава наградата на Brit Awards - за най-добра британска соло изпълнителка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA