Чарлз III връчва отличие на Уилям, предназначено за Хари

Кралският двор нанася пореден удар срещу принца.

Ася Иванова
Ася Иванова 09 май 2024

Фотография: Profimedia

Всички се надявахме, че баща и син ще заровят томахавката, след като Чарлз III разкри, че има рак, но изглежда Кралят не е на същото мнение.

Малкият му син - принц Хари, в момента е в Лондон за десетата годишнина на Invictus Games - турнира за ранени военнослужещи, но баща му отказа да се срещне с него.

"В отговор на многобройните запитвания и продължаващите спекулации дали херцогът ще се срещне с баща си, докато е в Обединеното кралство тази седмица, за съжаление това няма да бъде възможно поради пълната програма на Негово Величество. Херцогът, разбира се, проявява разбиране към дневника на баща си с ангажименти и различни други приоритети и се надява скоро да се види с него", споделя говорителят на херцога на Съсекс.

Чарлз III

Това обаче не е единственият удар за Хари. Бъкингамският дворец обяви церемония по връчване на отличието на принц Уилям, което трябваше да бъде предназначено за Хари. Той ще бъде официално произведен в чин полковник на Военновъздушния корпус на армията, бившия полк на принц Хари, в който той служи като втори пилот-стрелец на хеликоптер "Апачи" на фронтовата линия в Афганистан между септември 2012 г. и януари 2013 г.  "Накрая принцът [Уилям] ще напусне базата, като се отправи на полет с Apache, за да задълбочи разбирането си за възможностите на оборудването и да научи повече за хората, които летят и го поддържат." Нещо, което нямаше да е необходимо за Хари, който е обучен да управлява Apache в бойни условия.

Малкият принц обаче се отказа от всичките си кралски задължения, а с това и от привилегиите, и заради това не може да получи отличието. 

Принц Уилям и принц Хари

И макар всички да се обърнаха срещу Хари, когато реши да напусне Двореца заради любовта, никой не отричаше неговите военни постижения. Именно той е служил на фронтовата линия в Афганистан, докато Чарлз и Уилям не са. В последните десет години е и домакин на голям, международно уважаван турнир в подкрепа на ветераните, а те не са. От друга страна от кралския двор очевидно не признават игрите Invictus, които съществуват в подкрепа на ранените ветерани. Във вторник британското правителство беше представено на конференция, посветена на десетгодишнината от създаването на фондация "Игрите Инвиктус", на която присъстваше министърът за ветераните Джони Мърсър. В десетгодишната история на игрите, кралското семейство не е казало нищо в подкрепа на проекта на Хари, въпреки че той беше стартиран през 2014 г., докато той беше работещ кралски служител, а кралят не намери време да се срещне със сина си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA