Кристи Търлингтън на 52! Една жена с мисия и голямо сърце

02 януари 2020

По случай 52-ия рожден ден на вдъхновението с име Кристи Търлингтън... решихме да ви споделим един текст от брой 171 на GRAZIA. Той е посветен на социалните каузи, които вълнуват сърцето на томодела. 

Честит рожден ден, Кристи! 

текст: Наталия Александрова

фотография: Profimedia 

„Не знам какво значи да си нормална.” – признава откровено модната икона Кристи Търлингтън и, можем да сме сигурни, че в нейните думи няма самолюбие, но дори и да имаше, то щеше да бъде напълно заслужено. Търлингтън е част от златното поколение от осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, което превърнаха модния подиум в театрална сцена и затвърди професията модел като работа-мечта на милиони момичета по света. Заедно с Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл дълго време тя държи първенството за най-търсено име в индустрията, била е лице на Versace, Maybelline и Calvin Klein, но към днешна дата Кристи Търлингтън търси реализация в щастието на другите.

Привилегията като дълг

Всичко започва, както в повечето такива случаи, с личен проблем, който служи като отправна точка и вдъхновение. През 2003 г. след продължително съвместно съжителство Кристи сключва брак с актьора и режисьор Едуард Бърнс, сватбата им е едно от най-обсъжданите светски събития за годината. Двамата планират да си кажат заветното „да” още през 2001 г., но отлагат тържеството заради терористичните атаки на единадесети септември. По-късно звездната двойка се разделя по неизвестни причини, но в края на краищата  Кристи и Ед дават още един шанс на отношенията си и запазват дата за големия ден. Церемонията се отличава с традиционна католическа атмосфера като изключим една малка подробност - Търлингтън е бременна в седмия месец. Бъдещата майка взима всички възможни мерки, които се изискват от нея: „Първото ти дете е непозната територия. Не знаеш как тялото ти ще реагира на това, което му се случва, и аз много внимавах да се грижа за себе си.”.

Моделът е основател на инициативата Every Mother Counts, която набира средства за подобряване на условията, при които жените раждат, в страни със слабо развита икономика

Кристи прекарва изключително спокойна бременност, тя не среща никакви затруднения при раждането и впоследствие описва като „съвършено изживяване”, което би повторила без колебание. Докато Търлингтън и съпругът й се радват на първите си мигове с дъщеря им Грейс, медицински екип следи състоянието на майката. Скоро става ясно, че поради задържане на плацентата моделът има вътрешен кръвоизлив и се налага незабавна интервенция. Последвалата процедура е изключително болезнена, но благодарение на навременната намеса на лекарите Кристи остава жива.  По-късно тя научава, че усложненията, които е получила са една от водещите причини за смъртност сред младите майки в световен мащаб, като в повече от деветдесет процента фаталният изход може да бъде предотвратен. Търлингтън осъзнава, че единствено привилегията да има достъп до незабавна и адекватна лекарска намеса я спасява от съдбата да стане просто едно име от тъжната статистика. От този момент нататък тя приема за своя мисия да се бори за правото на всички жени да раждат децата си в сигурна среда, в рамките на която могат при нужда да получат професионална помощ. Кристи има опит с благотворителните каузи – нейната майка Мария Елизабет Търлингтън, която е родом от Салвадор, работи като доброволец на гореща телефонна линия за вируса ХИВ. Също така Елизабет е част от World Wings – неправителствена организация, съставена изцяло от бивши стюардеси, която подкрепя финансирането на различни обществени инициативи. Търлингтън е бременна за втори път, когато заедно с хуманитарната агенция CARE, посещава Салвадор и лично става свидетел на примитивната среда, в която жените там са принудени да раждат своите деца. Повечето от бъдещите майки живеят на километри от болнични заведения, без възможност за транспорт и електричество. „Представих си какво е да родиш в такива условия, и разбира се сетих за усложненията, които аз бях преживяла. Почувствах се длъжна да направя нещо по въпроса.” – спомня си красавицата.  Кристи, която е модел от четиринадесетгодишна възраст, решава да продължи образованието си и се записва да учи публично здравеопазване в Колумбийския университет (преди това тя завършва с почести университета в Ню Йорк, бакалавърска степен със специалност философия).

Кауза и мисия

Търлингтън никога не се разделя напълно с модната индустрия, но фокусът й се измества върху различни приоритети. Кристи продължава работата си с CARE и посещава Перу и Етиопия от името на организацията. Моделът си сътрудничи и с бранда Product Red, чиято основна цел е събиране на средства за борбата с ХИВ в Африка. През 2010 г. Кристи изненадва и най-верните си почитатели като прави своя режисьорски дебют на кино фестивала в Трайбека с документалното заглавие No Woman, No Cry. Лентата изследва проблемите, свързани със здравето и раждаемостта по света и проследява съдбата на бъдещи майки от Танзания, Бангладеш, Гватемала и Щатите. Филмът  обръща внимание на всички фактори, определящи достъпа на жените до медицинска грижа, сред които образование, местна култура, финансови средства, правителствена политика, религия и др.

Кристи едва не изгубва живота си по време на своето първо раждане. Впоследствие тя се посвещава на каузата всички бременни жени да имат достъп до адекватна медицинска помощ

Търлингтън, която има известен журналистически опит от дните й като кореспондент в сутрешното предаване The Today Show, признава че по време на снимките не разчита на готов сценарий, а предпочита да се вслушва в своята интуиция. Тя успява да създаде филм, който показва по „мек, но много ясен начин, че жените все още не са равнопоставени и, за съжаление, са изкупителните жертви на провалите на здравната система”. Успоредно с премиерата на No Woman, No Cry Кристи създава организация с нестопанска цел Every Mother Counts, чиято цел е да направи проблемът с високата смъртност сред младите майки достояние на повече хора по света. През 2014 г. излиза втория документален филм на Кристи – Every Mile, Every Mother, който представя метафорично съпоставяне между разстоянието, което трябва да преминат участниците в благотворителен маратон и километрите, които трябва да извървят някои бременни жени, за да получат адекватна медицинска помощ.

На този етап инициативата Every Mother Counts е успяла да събере близо тринадесетсет милиона долара и с тези средства е подпомогнала живота на бъдещи майки в Малави, Индия, Бангладеш, Уганда, Танзания и Хаити. Въпреки тези очевидни успехи, Кристи не определя себе си като филантроп. „Смятам, че съм много по-активна от моята представа за филантроп. Аз искам да навляза в същността на нещата и да работя в посока за решение на проблемите.” – разказва тя. Годините, в които Търлингтън е супермодел са отдавна зад гърба й, но тя все още получава предложения от престижни марки – например тя е лице на кампанията  на най-новата линия на H&M, озаглавена Conscious Exclusive. Кристи твърди, че е щастлива, защото прави това, което наистина обича и се чувства напълно удовлетворена както в професионален, така и в личен план. Съпругът й Едуард Бърнс споделя, че връзката им все още се намира във фазата на меден месец. Запитана кой би желала да я изиграе в биографична лента, която разказва нейната история, Търлингтън скромно отговаря: „Светът няма нужда от филм за моя живот.”

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA