Lizzo – обичай тялото си

Ако не сте чували за Lizzo, в бъдеще няма как да се разминете с това ново явление. С последния си албум Cuz I Love You, издаден през април 2019 г. американската певица и рапър, надмина по продажби най-новия албум на Бионсе. 31-годишната Мелиса Вивиан Джеферсън - истинското име на чернокожата дива - събира тълпи на фестивала Coachella, свири на флейта и дава уроци по twerk на сцената. В песни като Coconut Butter и Good As Hell тя пее за позитивното отношение към тялото и за психичното равновесие в живота на дебелите тъмнокожи жени, които рядко виждаме на кориците на лъскавите модни издания по света.

"Осъзнах, че именно аз накарах песните с подобни текстове да звучат като апел - казва Lizzo. - Слабо бяло момиче, което пее за кокосово масло е едно, но когато аз пея за това, е съвсем различно."

Мелиса започва да се изявява като вокалист на 14, когато църквата я вдъхновява да се занимава с  музика и стартира кариерата си с рап. На 20 години губи баща си и спира да говори в продължение на три месеца. Не казва нито дума. Тогава осъзнава, че трябва винаги да слуша вътрешния си глас. По същото време решава да се посвети изцяло на музикалната си кариера и да използва песните си като активизъм.  "Искам да разкрия магията на чернокожите момичета. На дебелите тъмнокожи поп звезди. И ние да бъдем повече" – заявява в интервю Lizzo. 

Мелиса Вивиан Джеферсън е родена на 27 април 1988 г. в Детройт, Мичиган.  Дебютният й албум Lizzobangers излиза през 2013 г. , а вторият й албум, Big Grrrl Small World през 2015 г., след което подписва с голямата звукозаписна компания Atlantic Records. На 19 април 2019 г. издава третия си студиен албум, Cuz I Love You, който буквално разбива класациите. Как обаче постига този успех?

lizzo

Коя е тя?

Някои я наричат „следващата Бионсе", въпреки че тя се възмущава открито от подобно сравнение, определяйки себе си като „първата Lizzo". Певица, рапър, автор на песни, изпълнител на флейта, тя прави име на музикант, който много активно защитава позитивното отношение към тялото (теглото й е над 84 килограма) и не се срамува да показва на сцената затлъстяванията си на определени места, целулита, меко казано „пухкавите" си форми на афро-американска жена, насърчавайки по този начин всички свои „сестри" да се чувстват добре в кожата си. Прави го в предизвикателни артистични тоалети,  които зареждат спектакъла й с друг вид енергия. 

Рядко на музикалната сцена се появява артист като нея, който сякаш отваря различни „кутии" в съзнанието на хората до такава степен, че да привлече вниманието им като магнит и да се превърне в универсално явление. В момента в света това е Lizzo, музикална суперзвезда, която е буквално навсякъде тази година. Музиката й надхвърля нейния хип-хоп лейбъл, като отправя много послания, които оправдават доминиращото й присъствие в класациите през 2019. Още преди шест години, когато излиза дебютният й албум Lizzobangers, тя дава заявка за бъдеща солова кариера. Втората й музикална компилация Big Gurrl Small World бързо печели вниманието на публиката, оценена е добре от музикалната критика и е решаваща за договора, който изпълнителката подписва с  Atlantic Records. Оттам нещата тръгват само нагоре, не закъснява и третият албум Cuz I Love You, който бързо прави невероятен комерсиален успех. В него участват и топ имена като гост изпълнителите Миси Елиът и Гучи Мане, а Lizzo е съавтор на всички песни.

Нейната ентусиазирана и вдъхновяваща музика се появява в телевизионни предавания като Broad City и в предстоящи филми като Booksmart, както и в допълнение към многобройни реклами.

Филмът на Netflix-  Someone Great включва сцена, в която двама от главните герои танцуват и пеят на песента на Lizzo - Truth Hurts. В момента Truth Hurts има над 79 милиона слушания в Spotify. Песента й Juice, с която участва на фестивала Coachella, се появява в класацията Hot 100 на Billboard и също има милионни прослушвания в Spotify.  Според Celebrity Net Worth нетната стойност на Lizzo е 3 милиона долара към 2019 г. с приходи от продажби на албуми и концертни турнета. Светът най-накрая е готов за нея: с албума Cuz I Love You тя нахлува в класацията на Billboard Top Ten и измества Homecoming на Бионсе от първото място в iTunes.

Lizzo е различната поп сензация, която прави разбиваща класациите музика и смело върви срещу властващите в обществото стереоитипи.

# unapologetic

Като артист, основател на движението # bodypositivity (позитивно възприемане на телесните форми и признание на качествата и индивидуалността на тялото), Lizzo се сблъсква с множество несгоди и неразбиране в началото на кариерата си. В интервю за списание Essence тя описва предизвикателствата да бъдеш дебела жена от афроамерикански произход в ерата на социалните медии. „Взех решение да бъда себе си, защото знаех, че нямам друг избор", казва тя. Понякога етикетът „unapologetic" (в превод - който не се оправдава) ме притеснява, защото може да бъде зареден с отрицателен смисъл. Това означава, че на първо място трябва да се извиняваш за нещо. Дебелите тъмнокожи жени трябва понякога да се подценяват в културно отношение, просто за да могат да съществуват. Но аз се опитвам да променя начина, по който трябва да действаме."

Тази година Lizzo се появи на червения килим на годишния бал Met Gala в атрактивно палто на Марк Джейкъбс. На другия ден тя се превърна във „вирус" в социалните медии, появявайки се със същото палто на летището, отлитайки за Лос Анджелис. Възможностите, които в момента дават социалните медии за себеизразяване, отговарят на намеренията на тъмнокожата звезда. Lizzo е напълно в синхрон с изкуството да намериш баланса между нецензурираното и социално осъзнатото съдържание.

„Мисля, че днес хората търсят автентичността и обичат да виждат как другите хора истински и без предразсъдъци се наслаждават на живота - казва тя. - Участието ми в социалните медии е до голяма степен обаче самоцелно. Правя го повече заради себе си. Дори да имам 500 последователи и да няма харесвания, все още мога да правя турнета и да продавам добре шоуто си. В момента социалните медии се нуждаят от мен повече, отколкото аз от тях." Други тъмнокожи артисти, които са успели да попаднат в категорията unapologetic като Карди Би и Риана, например обикновено не приличат на Lizzo. Ето защо тя е модерна и много актуална, провъзгласявайки позицията си в движението #bodypositivity, което противодейства на нездравословното ни пристрастяване към класическите стандарти за красота.

 

Всички оценяват, че способността на Lizzo да издигне любовта към собственото  тяло на следващо ниво е революционна - особено когато го прави в дизайнерско облекло, което обикновено се предлага само в манекенски размери. Защото името, което ни идва наум, когато се замислим за тъмнокожи жени с екстра сайз пропорции, които рапират, пеят, излъчват сексапил, имат модни прояви и са в топ класациите е, разбира се, това на Миси Елиът.  За Lizzo  Елиът е „откровение". „Тя никога не се е опитвала да прикрие нещо или да лъже. За мен Миси беше толкова странна и откачена, колкото искаше да бъде. И аз мислех, че това е много специално", споделя изпълнителката.

Мисля, че днес хората търсят автентичността и обичат да виждат как другите хора истински и без предразсъдъци се наслаждават на живота.

 

И докато Миси Елиът проправя пътя на #bodypositivity, излизайки на сцената с елегантни анцузи или вталени силуети, 31-годишната Lizzo, зодия Телец, ще изскочи пред публиката в целия си блясък, демонстрирайки колко силно обича всеки сантиметър от собственото си тяло. Да бъде горда дебела тъмнокожа жена за певицата не е активизъм, а чист израз на познанието за това коя е тя и какво иска.  „Обичам формите на тялото си, обичам целулита по бедрата си, тлъстините по гърба, стриите. Мисля, че това е нормално и красиво" – казва тя. А може би и точно тази любов и позитивна самооценка я вдъхновява да прави и красивата музика, която завладява милионите й фенове.

Най-популярните й песни са тържествен химн за това да обичаш кожата, в която живееш. В сингъла Truth Hurts тя рапира: „Току-що си направих ДНК тест - оказва се, че съм 100 процента тази кучка", а в Soulmate призовава да избереш да бъдеш себе си, защото кой друг знае как да те обича по-добре от самия теб?

Lizzo

Но в никакъв случай не можем да кажем, че оптимизмът струи от текстовете на песните й или че им липсва дълбочина. Някои от най-силните парчета на Lizzo са писани през сълзи и в състояние на дълбока депресия. И може би точно тази уязвимост я прави толкова специална. Тя пее и живее истината си смело и прозрачно, пред очите на всички, понякога с болезнена искреност. „Тези песни са за големите черни момичета. Всеки може да им се наслади, но аз искам да им помогна”, казва Lizzo. - Тази музика е лекарство, което искам да им дам. Толкова е вълнуващо за мен най-накрая да бъда на ниво, на което мога да покажа какви са моите черни сестри, моите големи сестри, моите черни транс сестри. Не става дума за известност или за мода. Става въпрос за това да бъдем по-добри и да гарантираме, че този свят може да ни чуе и да ни уважава."

Текст: Елка Влаховска

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA