Най-тъмният час е преди зазоряване, питайте Сам Хюън

Не може да имаш обикновен живот, ако прекосяваш зелените поляни на многовековен замък и се казваш като един от любимите на поколения хора хобити.

Невена Дякова
Невена Дякова 06 май 2022

Фотография: Profimedia

Когато започват работа по Outlander – набралото инерция романтично фентъзи от писателката Диана Габълдън, продуцентите на бъдещия телевизионен хит са сигурни, че откриването на подходящ за ролята на Джейми Фрейзър актьор – 2-метров мускулест хайлендър с благороден произход, още по-благородно сърце, дълбоки сини очи и ситни рижави къдрици, „краля на всички мъже" и т.н., ще се окаже задача с неочакван финал. Толкова трудна, че може би ще се наложи да го търсят до самия финал на предпродукцията. Защото, нека бъдем честни, кой от познатите и утвърдени към момента актьори би изиграл този алфа-мъж, у когото има поравно непреклонност, уязвимост, но преди всичко неустоим чар. Кой би бил, както го нарича по-късно авторката, „шотландец до мозъка на костите си и носещ Джейми в сърцето си"?

сам хюън

Отговорът идва в стандартен видеозапис на „момче" от Югозападна Шотландия, родено в полите на старинен замък и прекарало първите години от живота си в преустроени в квартира конюшни. Казва се Сам, защото родителите му – художник и градинар, бохеми с хипарлива душа, бивши членове на лондонска комуна, издигнала в култ творчеството на Толкин, решават да кръстят поколението си на любими персонажи от „Властелинът на пръстените". Орисването е сторено. Не може да имаш обикновен живот, ако като малък прекосяваш зелените поляни на многовековен замък и се казваш като един от любимите на поколения хора хобити. Просто няма начин!

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КРИСТА ЧЕРНЕВА, НОВОТО IT МОМИЧЕ

За Сам Хюън обаче историята на успеха се разкрива едва когато преминава крайъгълните 30. Прекарал юношеството си в Единбург, където се записва в местната театрална академия, прекъснал в средата на третата година, за да участва в гастролиращ на лондонска сцена спектакъл, Сам споделя съдбата на стотици, обещаващи, но все още очакващи големия пробив актьори. Случайните ангажименти, десетки пъти по-малобройни от стотиците изтощителни прослушвания, се редуват с нощни смени в заведения и клубове, където Сам работи като барман. Защото животът в Лондон е вълнуващ и откриващ възможности, но също безобразно скъп… Днес актьорът, който освен тв звезда, обожаван от милиони жени секссимвол, автор на бестселър и награждавано от няколко световни фестивала уиски, признава, че липсата на солиден старт на кариерата веднага след академията е причината да остане здраво стъпил на земята, след всичко случило се вследствие на Outlander.

сам хюън

На 41, след 8 години в хитовата продукция, отворила му вратите за не един и два странични проекта, Сам знае, че каквото и да се случи след финала й, ще бъде подготвен за развръзката (но все още вярва, че в образа, превърнал го в световна звезда, има енергия и потенциал, който го държи на борда). Джейми го трансформира не просто в разпознаваемо лице, а в професионалист, който вярва в себе си, нищо че, започвайки нова работа, все още усеща тръпката и страха на непознатото. Той обаче е много по-различен от онзи страх, изпитван от ненавършилото 30 момче, което живее в мизерен апартамент в покрайнините на Лондон, където дилъри сноват по улиците…

Първата му среща с Холивуд е далеч преди да пристигне за червения килим на премиерата на Outlander. Записал видео за прослушване за филма Tron, Сам се сдобива с билет първа класа до Ел Ей и престой в 5-звезден хотел. Колата, последен модел немски автомобил, идва да го вземе от скромната му лондонска квартира, а Сам е суперпритеснен от факта, че има само 20 долара в джоба си. Дава ги на шофьора и през цялото време, докато изчаква прослушването, стои в хотела и си мисли как не може да отвори пакет с фъстъци от минибара, защото няма с какво да го плати. По-лошо става обаче, когато от бара в Лондон, където е на работа покъсно вечерта, му звънят, че закъснява с цели 5 минути за смяната си… а той е на 9 хиляди километра разстояние.

сам хюън

Години по-късно, когато отново е в Ел Ей, за да участва в промоцията на нов сезон на Outlander, Сам вижда огромен билборд с постер от сериала, издигнат пред драматичен калифорнийски залез. Този образ на успеха в наши дни обаче моментално го връща към моментите, в които Лос Анджелис е далеч по-малко приласкаващ и доста по-самотен. В него актьорът прекарва 6 месеца, ходейки на прослушвания… забележете, с автобус, защото още не шофира. Често, пристигайки пред студиата на Paramount или друга филмова компания, момчето от паркинга е изумено от факта, че той няма кола, която да паркира, и въобще… че до мястото, където работи, има автобусна линия. Докато е в Америка, Сам се включва и в пътуващо шоу, където играе Батман. Не от продукция на Marvel, за съжаление… Калифорнийският период е не особено щастлив за него и приключва малко преди да навърши 34. Завърнал се в Лондон, без пукната пара, стандартна работа и какъвто и да е актьорски ангажимент, за първи път в живота си Сам сериозно си задава въпроса: колко още мога да продължа да правя това?

Тъжно е, защото той никога не е имал извънземни очаквания за кариерата си. Първите години в театъра поставят особено реалистични цели – да бъде добър актьор, да бъде приет в артистичните среди, да успява да си намира редовна работа… Нищо за големи хонорари, холивудски проекти и дори телевизия. Може би за да потвърди Шекспировата строфа, че „най-тъмният час е преди зазоряване", Outlander идва в биографията му като опция след завръщането у дома. Защото Сам не става за панаирджийски Батман, нито за спасител на басейн, какъвто е бил за кратко… но за здрав, безразсъдно смел и много секси шотландец от средата на 18. век е просто десетка в мишената. На 34 физиката му далеч не е тази на изигралия младия Александър Велики 20-годишен младеж и просто перфектна за образа на романтичния, смел и понесъл множество удари от съдбата Джейми. (До 24-ата си година Сам е вегетарианец, но в Холивуд руски фитнес треньор му казва, че иска ли тяло, трябва да вкара повече протеин в менюто си!)

сам хюън

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ АДАМ ДРАЙВЪР?

От 6 март феновете на пътуващата във времето фентъзи поредица могат да се насладят на шестия сезон на сериала, който е само 8 епизода, поради наложените от пандемията протоколи по време на снимки. Продуцентите от Starz обещават като компенсация много по-наситено откъм екшън и драма приключение в миналото, както и 3 бонусни епизода в следващия сезон, който, надяваме се, няма да се реализира отново в ситуация на глобална пандемия. На прага на гражданската война в САЩ новите заселници Джейми и Клеър взимат страна в конфликта, поставяйки на карта позицията си на верни към британската корона земевладелци… И тъй като Outlander никога не е достатъчен за феновете на Сам, които с намигване наричат себе си heughligans (хюлиганс – от англ. hooligans, в превод хулигани), във времето след премиерата на сериала, по време на… или когато освободите минути в agenda-та си, може да прегледате документалната travel поредица на Сам и колегата му от първите 2 сезона на Outlander – Греам Мактавиш (Дугъл Макензи), Men in kilts, в която двамата обикалят по-малко познатите кътчета на Шотландия, припомняйки традиции, дегустирайки уиски и включвайки се в местни фестивали, запазили предхристиянски практики, танци и обичаи.

сам хюън

Прекарал близо десетилетие в продукция, превърнала го в истинска холивудска звезда, Сам признава, че най-естественото нещо за всеки човек е да иска да опитва нови неща, когато вече е успял да се докаже в текущото си занимание. Може би киното, в което както се шегува, си „почива" с второстепенни роли, слуховете, че ще бъде новият Бонд, влечението да създаде собствена марка уиски, която нарича с псевдонима на любимата на Джейми от сериала – Sassenach, My Peak Challenge – фитнес предизвикателството му, което едновременно с тренировъчен режим и уелнес съвети представлява още платформа за благотворителност, са мост към периода, в който Outlander ще е просто част от миналото му. Когато една врата се затвори обаче, идват новите възможности. И никой не казва, че те трябва да бъдат само в полето на професионалното развитие. Сам, когото феновете на сериала обожават да свързват с екранната му партньорка Катрина Балф в първите години от старта на продукцията, е все още single мъж… Ситуация, оказала се особено полезна при съвместната му работа с платформата Omaze, където през 2019-а Сам набира средства за подкрепяна от него кауза, предлагайки на една от включилите се романтична среща по време на галавечер на My Peak Challenge. Ех… този Сам!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA