Историята на Патриция Гучи, единствената.

Според нея тя е повече Гучи от всеки друг и компанията има нужда от присъствието ѝ.

Италианската преса я нарича "Черната вдовица", а останалият свят напоследък чува все повече за нея заради "Домът на Gucci". Тя е Патриция Реджани – бивша съпруга на наследника Маурицио на модната династия Гучи и поръчител на неговото убийство.

Патриция преобръща живота на семейството в края на миналия век, а събитията около този момент са проследени в книгата "Домът на Гучи: Една истинска история за убийство, лудост, блясък и алчност" на Сара Г. Фордън, докато прекрасната Лейди Гага пренася скандалния образ на голям екран.

dcfgh

Лейди Гучи, както се нарича самата тя, се ражда през 1948 г. в малко градче край Милано с фамилията Мартинели и израства в скромно семейство. Майка ѝ е сервитьорка, а момичето така и не опознава биологичния си баща. Получава обаче известна компенсация от съдбата, когато неин пастрок става заможният предприемач Фердинандо Реджани, който я осиновява.

С красота и хъс, тя стига до елитните социални кръгове на Милано, където попада на Маурицио Гучи – правнук на Гучо Гучи, основателят на модната къща. Въпреки че бащата на Маурицио - Рудолфо не одобрява Патриция, наричайки я "социална катерачка, която мисли само за пари", това не пречи на двойката да се ожени през 1972 г.

ьдцфгх

Двамата се наслаждават почти две десетилетия на луксозен живот и безгрижие. Преместват се в Ню Йорк, където заживяват в 800-квадратов пентхаус в Олимпия Тауър на Пето Авеню, подарък от Рудолфо, разполагат с ферма в Кънектикът, вила в Акапулко, Мексико, хижа в швейцарския курорт Сейнт Мориц, 64-метрова яхта "Креола" и редица автомобили, на чиито табели пише "Мауриция" – съчетание от първите им имена. Сред богатите им приятели е Джаки Кенеди Онасис, с която редовно пият коктейли.

Патриция може и да получава фамилията Гучи по документи, но се труди цял живот, за да я заслужи. Освен че ражда две дъщери – Алесандра (1977 г.) и Алегра (1981 г.), тя става главен консултант в Gucci и задава посоката на марката, която води до успеха ѝ през 80-те.

cvbn

Всичко обаче се променя, когато Родолфо умира през 1983 г. Единственото му дете Маурицио остава с 50% акции в семейния бизнес и скоро разочарова Патриция с бизнес решенията си.

Репутацията на невероятно успешната марка по онова време започва да сe влошава заради многото имитации с нейното лого, появили се на пазара, а наследникът е в постоянен сблъсък с останалите членове на семейството, чиито дялове накрая купува, по идея на Патриция.

Междувременно Лейди Гучи открива, че Маурицио има връзка с друга жена, семейната приятелка Паола Франки. Един ден той просто изнася багажа си и никога повече не се връща, дори ѝ изпраща документи за развод по адвокатите си. Трудностите за Патриция продължават, когато през 1992 г. се налага да я оперират по спешност заради тумор в мозъка.

фцжгх

Докато тя се възстановява, през 1993 г. Маурицио решава да продаде целия си дял от компанията на стойност 120 милиона долара.

"Бях ядосана на Маурицио за много, много неща по това време. Но преди всичко - за загубата на семейния бизнес. Беше глупаво. Беше провал. Бях изпълнена с ярост, но не можех да направя нищо. Той не биваше да ми причинява това", споделя тя в интервю за The Guardian през 2016 г.

През 1994 г. двойката се развежда, а на следващата година Маурицио намира смъртта си. Прострелян е с четири изстрела от наемен убиец пред своя офис, пристигайки на работа. На тази съдбовна дата – 27 март 1995 г., в дневника си Патриция записва една-единствена дума – paradeisos (рай на гръцки), който по-късно адвокатите по делото намират.

цжфбг

Две години "черната вдовица" живее охолен живот, но се разбира, че някой от участниците се е похвалил с добре свършената работа. Така прокуратората бързо стига до Реджани.

Макар че по-рано тя често е споделяла на Маурицио, че го иска мъртъв, по време на процеса Патриция повтаря, че е невинна. Адвокатите ѝ твърдят, че "заплахите са били небивалици на жена с психично разстройство", а вдовицата казва, че ясновидката ѝ Пина Ауриема стои зад всичко, съобщава The New York Times.

След дълъг съдебен процес, осъществен при широк обществен и медиен интерес, през 1997 г. Патриция e осъдена на 29 години затвор. Ауриема получава 25, Ивано Савиони – човекът, свързал жените с наемника – 26 години. Натисналият спусъка Бенедето Черауло е осъден на доживотен затвор, а неговият шофьор Орацио Чикала – на 29 години.

дфгх

Патриция признава, че е участвала в заговора, разстроена от намерението на съпруга си да се ожени за Паола Франки, лишавайки от наследство двете им дъщери.

"Маурицио ни изоставяше", казва тя в документален филм на Discovery+. "Той вече не искаше да вижда семейството си. Имахме четири къщи в Сейнт Мориц и той не искаше да даде дори една на дъщерите ми." Но това не е всичко – потенциалният нов брак на Маурицио е щял да намали годишната издръжка от $1,7 млн., която той плаща на Патриция, на половина. Въпросните $860 хил. тя описва като "купа с леща".

Неслучайно Маурицио и приятелката му получават заплахи от нея. "Патриция ни преследваше", споделя Паола Франки пред The ​​Guardian. "Тя все имаше шпиони в кръга на Маурицио и знаеше всичко за нашите планове, неговите бизнес отношения, всичко. Тя се обаждаше много пъти, малтретираше го и заплашваше, че ще го убие."

ьцжбн

През 2000 г. апелативният съд в Милано намалява присъдата на Патриция на 26 години. Тя отхвърля първото предложение да бъде освободена през 2011 г., след като научава, че ще трябва да работи.

"Никога не съм работила през живота си и не възнамерявам да започвам сега", казва тя на адвоката си, цитирана от The ​​Guardian, а през годините става известна с меркантилните си изказвания: "По-добре е да плачеш в Rolls-Royce, отколкото да си щастлив на колело".

Избягвайки употребата на думата "затворник" за себе си, излежаните 18 години тя нарича "престоя ми в резиденция Виторе", а там се радва на привилегии като тази да се грижи за растения и своя домашен пор на име Бамби. "Спях много", казва тя пред The ​​Guardian за времето си зад решетките.

цжб

След като прекарва 18 години там, Патриция бива освободена през октомври 2016 г., предизвиквайки нова вълна от медиен интерес. Тогава Реджани е наета за консултант по дизайн от Bozart, миланска фирма за бижута, като част от програма за работа след напускане на затвора.

Един ден снимачен екип се появява в компанията без предупреждение, а репортер пита: "Патриция, защо нае някого да убие Маурицио Гучи? Защо не го застреля сама?" Сякаш вече без задръжки, Черната вдовица се изпуска: "Зрението ми не е толкова добро – не исках да пропусна", пиша Guardian за случая.

Патриция не крие, че би искала да продължи да работи за Gucci. "Те имат нужда от мен. Все още се чувствам като Гучи - всъщност най-Гучи от всички", заявява тя пред La Repubblica.

цжб

Според The ​​Telegraph Патриция всъщност получава над $1 милион годишно от Gucci по силата на споразумение, подписано през 1993 г. Изплащат ѝ се и $22 милиона, натрупани по време на престоя в затвора.

Днес Патриция живее в Милано и продължава да бъде консултант на марката Bozart. Често може да бъде видяна по богаташките улици на Милано с папагала си на рамо. На 72-годишна възраст тя показва същото гордо и безпардонно поведение:

"Доста съм раздразнена от факта, че Лейди Гага играе мен в новия филм на Ридли Скот, без да прояви достатъчно внимание и разум да дойде и да се запознаем", казва тя пред италианското издание Ansa. Не крие и своята неприязън, че няма да "получи и цент от филма. Но, това не е икономически въпрос. Това е въпрос на здрав разум и уважение", добавя тя.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA