#ЖенитeSurvivors продължават да вдъхновяват във Велико Търново

След успеха на изложбата в Квадрат 500, историите на жени, преживели насилие, ще се разкажат и в старата столица.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 24 октомври 2022

Историите на жени, преживели насилие, ще оживеят в картини във Велико Търново.

След успеха на "Пробуждане между редовете" в столичната Национална галерия Квадрат 500, изложбата ще гостува във Велико Търново, за да представи картините на 23-ма български артисти, претворили литературните миниатюри на #ЖенитеSurvivors. 

Фондация Emprove кани търновци и посетителите на града на 26 октомври от 18:00 ч. в Хан Хаджи Николи за кулминационната точка от поредицата арт събития.

ьцдфжгбн

Серията стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика с вдъхновяващата общност на #ЖенитеSurvivors и с екипа на филма "Жените наистина плачат".

Събитието завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват - както за създателите му, така и за неговите ценители.

Гостуването се осъществява с подкрепата на Британското посолство в България и с почетното присъствие на Н. Пр. Д-р Роб Диксън. Координатор е Олга Минева, основател на фондация Emprove. Изложбата ще бъде достъпна за посетители само на 26 октомври в историческото културно пространство на Хан Хаджи Николи, създадено от Колю Фичето.

фгхн

КОИ СА #ЖЕНИТЕSURVIVORS И ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ?

Това е първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие. Жени, поели към промяна и нов живот. В края на 2021 г., с подкрепата на Британското посолство в България, #ЖенитеSurvivors преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones и създадоха 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с "Пробуждането" като водеща тема.

Те имаха възможност да придобият ново умение и да излеят душата си в писмена форма по деликатен и красив начин.
Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРОБУЖДАНЕТО СЕ СЛУЧВА ИМЕННО МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

фцжгбн

КОИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ?

В проекта "Пробуждане между редовете" взеха участие редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти.

Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки претвори в картина по дадения му разказ. По този начин историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот чрез медиум на творческото изразяване.

Обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционално насилие, българските художници, чиито картини може да съпреживеете от 17 май, са: Адриана "Addminimal" Герасимова, Александра Николова "Al Nik", Анжела Пенчева, Антония Мечкуева, Ася Колева, Борислава "BORISLAVAWILLMADEIT" Караджова, Венцислав Йосифов "Jermain", Гергана Станчева, Деяна Старева, Диана Димитрова, Елена Панайотова, Елина Бучукова, Еслица Попова, Калина Мухова, Капка Кънева, Кирил Златков, Людмил Илиев, Милена Цочкова, Мила Табакова, Михаела Караджова, Надежда Илиева, Филип Църов "Trasher" и Юлиян Табаков.

фгхй

Фондация Emprove има за цел да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие.

Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи и общността #ЖенитeSurvivors.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA