Легендата Джийн Харлоу и мистерията на нейния живот

Кой уби съпругът на холивудската звезда?

Ася Иванова
Ася Иванова 14 септември 2023

Животът на Джийн Харлоу - вдъхновението на Мерилин Монро, е една истинска мистерия.

Актрисата умира едва на 26-годишна възраст, но за крехката си възраст тя успява да зансеме 41 филма и да се омъжи цели 3 пъти. И макар днес почти никой да не помни филмите й, нейният образ е жив и до днес. Тя е първата легендарна блондинка в киното. Именно тя е тази, която създава визията на съблазнителна и сексапилна кокетка, с коси на вълни, ярко червило и рокля по тялото. Животът й обаче звучи като невероятна холивудска мелодрама и е по-интересен от всичките й филми. Вторият съпруг на Харлоу - Пол Бърн, е намерен мъртъв в къщата им. И макар официалната версия да е самоубийство, имало сериозни подозрения, че фаталната блондинка го е застреляла след скандал. Това веднага удвоило нейната популярност. Именно тази версия е засегната в книгата на Оливие Мин "Замъкът на Холивуд" на издателство "Кръг", събрала едни от най-интригуващите истории на Меката на киното.

Джийн Харлоу

"В понеделник, пети септември, Джийн съ­общи на Пол, че ще прекара нощта у майка си на Клъб Вю Драйв. След като работният ден изтече, прислужниците се прибраха по стаи­те си в противоположния край на имението. Останал сам, Пол чу звънеца при портала. От лимузина със загасени фарове слезе жена, която изкачи пътеката до къщата. Под светлината на лампата пред входната врата тя свали ка­чулката си и откри лицето си. Дороти Милет се усмихваше загадъчно като модел на Леонар­до. Двамата с Пол се прегърнаха. След няколко чаши топлата септемврийска нощ ги насърчи да се разхладят в басейна, където скоро бан­ските станаха излишни. „Хората, на които изневеряват, имат досадния навик да предусе­щат нещата рано или късно", си помисли Пол, забелязвайки в полумрака силуета на Джийн Харлоу.

– Така ли работиш по сценариите, Пол? – по­пита го тя с леден глас.

Любовниците се пуснаха. Джийн извади пистолета от захвърленото сако на мъжа си, който той винаги носеше със себе си. Смутен, продуцентът се измъкна от водата – прека­лено студена, за да въздейства благоприятно на размера на неговия атрибут. Джийн запази хладнокръвие и му нареди да влезе в гостната.

Замъкът на Холивуд

От него течеше вода като от мокро пране. Той се опита да преговаря, но изглежда, не наме­ри подходящите думи. Така или иначе отнесе куршум в главата, изстрелян от упор. Свиде­тел на сцената стана Дороти, влетяла в ста­ята след Джийн с рокля, залепнала по мокрото ù тяло. Харлоу насочи оръжието срещу нея. Дороти се обърна и хукна презглава през гради­ната, която водеше към портала. Докато бя­гаше, загуби едната си обувка и си изкълчи гле­зена. Служебната кола на студията, с която бе пристигнала, все още я чакаше на улицата. Тя се качи задъхана и нареди на шофьора да тръгне веднага.

Събудени от изстрела, прислужниците вля­зоха през служебния вход. Джийн се изпречи на­среща им.

– Моля, не влизайте! Господинът се самоу­би, ужасно е, отивайте си по стаите, викам по­лиция! – каза им тя с треперещ глас.

Останала сама, овдовялата актриса си наля чаша скоч и запали цигара. По ирония на съдба­та, докато съзерцаваше Пол сред локва тъмна кръв, която бавно се разрастваше, по радио­станцията звучеше тъжната песен на Милдред Бейли We Just Couldn’t Say Goodbye. Тя смачка цига­рата си и набра номера на Ървинг Талберг, прези­дента на „Метро Голдуин Майер".

– Джийн е на телефона, елате бързо, случи се трагедия.

Джийн Харлоу

Десет минути по-късно на място пристигна­ха Ървинг, Луис Б. Майер и двама специалисти по специалните ефекти в МГМ. Не измина и по­ловин час и местопрестъплението беше така натъкмено, че хипотезата за самоубийство да изглежда правдоподобна за разследващите. От­печатъците на Джийн по оръжието бяха изтри­ти и заменени с тези на Пол, смениха положени­ето на ръката на жертвата и – черешката на тортата – на бюрото бе оставена бележката, която мъртвият бе написал на жена си след пър­вата им караница с извинения за всичко, което ù е причинил. На излизане Луис Б. Майер потупа своята звезда по рамото не особено сърдечно, но все пак, за да ù покаже, че няма да я изоста­ви. За него и за компанията му беше немислимо Джийн Харлоу да бъде арестувана за убийство. Подобен скандал щеше да срине репутацията на МГМ. Кой би простил на най-влиятелната киностудия в Холивуд, че е ангажирала една убийца? Съучастниците напуснаха мястото с дискретността на агенти от ЦРУ, като прибраха и падналата на ливадата обувка. Не про­пуснаха нито една подробност. Джийн Харлоу вече можеше да се обади разплакана в полиция­та, за да съобщи, че е открила тялото."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA