Иконата на френското кино Ален Делон с почетна "Златна палма" в Кан

Звездата на френското кино и любимец на поколения жени от цял свят Ален Делон получи почетната награда "Златна палма" в Кан за цялостна кариера.

Елегантен, очарователен дори на 83-годишна възраст, Ален Делон излезе на сцената и прие наградата от 28-годишната си дъщеря Анушка.

Жива легенда, така бих определила Ален Делон с две думи. А легендите имат своя история, която е пълна с възходи и трудни мигове, с болки и радости. За съжаление, жълтините, завистта и провокациите не бяха спестени дори на този великолепен мъж и актьор. Фестивалът в Кан започна със скандал около личността на Делон. Петиция с 25 000 подписа се опита да оспори решението на журито за връчване на наградата.  Иконата на френското кино беше наречен „расист, хомофоб и женомразец” заради негови изказвания, може би извадени от контекста или преекспонирани от феминистки организации като тази на активистките от американската асоциация „Жените и Холивуд”.

Самият Ален Делон отговори преди време на обвиненията със следните думи: „Аз не съм срещу гей браковете. На мен не ми пука, нека хората да правят, каквото си искат. Но аз съм против осиновяването на деца от двойки от същия пол. Признах си, че съм ударил шамар на жена. Но в интерес на истината, самият аз съм получавал много повече шамари, отколкото съм раздавал. В живота си никога не съм извършвал посегателства над жена! Лепнаха ми и етикета, че съм от крайната десница, защото съм приятел с Жан-Мари Льо Пен. Не, аз просто съм десен човек и точка по въпроса”.

Всъщност, всички опити да се очерни името на Ален Делон удрят на камък. Не защото е жива легенда. И не защото е изиграл толкова запомнящи се роли в европейското кино, което безкрайно ценя, за разлика от американската ширпотреба, която не бих нарекла кино въобще. А защото този мъж има достойнството да разказва за себе си без игрички. Неговите болки, падения и разочарования са разказвани през годините от самия него. Нека признаем, че лустрото на холивудските звезди няма нищо общо с техните реални характери. А европеецът Делон е неподправен. И именно затова заслужава нашето уважение и любов.



 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA