„Аз исках да видя как децата ми порастват" - Анджелина Джоли за решението да отстрани гърдите си

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 октомври 2019

През 2013 г. на Анджелина Джоли бяха отстранени млечните жлези, за да се намали вероятността от онкологично заболяване. Октомври е международният месец за борба с рака на гърдата и след 6 години актрисата реши отново да разкаже историята си. В есе за изданието Time Анджелина откровено написа за операциите, семейната история и факторите, които влияят върху здравето на жените.

„Майка ми се бори с рака почти 10 години. Докато стоях в коридора на болницата и чаках тялото ù да бъде предадено за кремация, лекарката каза, че е обещала на майка ми да ме информира за моята ситуация. Преминах ДНК тест - той разкри присъствието на гена BRCA1, който определя предразположението към рак. По правило, рискът от заболяване при жените е 13%. В моя случай рискът от развитие на рак на гърдата беше 87%, а на рак на яйчниците - 50%. Направиха ми двойна мастектомия, а след това ми бяха отстранени яйчниците и фалопиевите тръби, което значително понижава, но не премахва напълно риска от развитие на болестта”, споделя Анджелина.

„Аз просто чувствам, че съм взела решения, които ще увеличат шансовете ми да остана тук, за да видя как децата ми стават възрастни и да се срещна с внуците си. Надявам се да им посветя колкото се може повече години от живота си. Живея без майка ми повече от 10 години. Тя успя да види само няколко от внуците си и беше твърде болна, за да си играе с тях. Майка ми се бори с болестта 10 години и доживя до 56 години, а баба ми до 45”, продължава актрисата.

Джоли отбелязва, че генетиката, разбира се, не е единственият фактор, който влияе върху здравето на жените. „Жените страдат от униполярна депресия два пъти по-често от мъжете. Те по-често изпитват тревожност, психологически мъчения, сексуално и домашно насилие. На психичното здраве на жените влияят дискриминацията, преработването, бедността, лошото хранене, ниския социален статус и повишената отговорност за другите. [...] Психическото и емоционалното състояние, както и физическата безопасност, са не по-малко важни от медицинските показания. Без това може да изглежда, че за една жена се полагат грижи, въпреки че всъщност тя е под натиск и изобщо не получава внимание. Сега често се фокусираме върху специфичния рак или върху заболяванията, пред които са изправени конкретни жени, но има и по-обща диагноза: ситуацията в семейството на жената, нейната безопасност, независимо дали се сблъсква със стреса, който се отразява негативно на здравето ù и я прави всеки неин ден по-труден. Никой не бива да изпитва такива преживявания или натиск, които влияят на здравето. Но мнозина ги изпитват”, казва Джоли.

Цялото откровение на Анджелина Джоли може да прочетете ТУК.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA