Сара Хайланд е момиче за милиони

От онези, които никога не се предават и на които можем само да се възхищаваме.

30 май 2022

Текст: Лилия Илиева
Фотография: Profimedia

Сара Хайланд може да си спомни за много неща, с които да се гордее.

Записва глас за реклами и дублира филми от 4-годишна. На 11 и половина дебютира в театъра. Играе Одри Хепбърн като малка в „Джунглата на червилата" на Дженифър Лов Хюит. В шести клас е приета в професионално училище по изкуства PPAS (Professional Performing Arts School). На 18 се мести в Лос Анджелис и две седмици по-късно (след много роли в телевизията, киното и театъра) започва работа в сериала „Модерното семейство", доказал се с 11 сезона, 22 награди Еми, Златен глобус и обявен от Мишел Обама за любимата й поредица. Партнирала е на Тим Робинс, Стив Мартин, Джон Туртуро, Брук Шийлдс. Брат й Иън между другото също е актьор, както и баща й. Майка й води актьорски курсове. В шоубизнеса има немалко подобни истории, би забелязал някой. Това, което прави живота на Сара уникален, е нелеката битка за здравето й. 8 млн последователи на профила й в инстаграм следят със затаен дъх нелеките предизвикателства, пред които я изправя животът.

57

На 31 Сара може с гордост да се похвали, че се е справила с преживяването на 16 операции, изградила си е желязна дисциплина и има изключителна връзка с тялото си. Научила се е да надмогва умората, да преодолява липсата си на енергия, да бие собствените си рекорди във фитнеса.

Родена е с бъбречна дисплазия – заболяване, при което бъбреците й са недоразвити и образуват кисти. Това им пречи да пречистват кръвта. Две години след началото на сериала „Модерното семейство", тогава е на 21, й се налага трансплантация. Донор става баща й. След четири години тялото й започва да отхвърля трансплантирания орган. Налага да ходи на диализа. На Свети Валентин 2017 г. е първата процедура. Сара избира медицински център в близост до снимачната площадка на „Модерно семейство", организира процедурите, съобразявайки ги със снимачния график. Имплантират порт в гърдите й, който се свързва с машината за диализа. Тъй като е видим под кожата й, много хора го мислят за рана от счупена кост. Звездата ходи на процедури три пъти седмично за по четири часа. Отслабва видимо. Лицето й се подува от лекарствата, потискащи имунната система. Задържането на течности повишава кръвното й налягане, което започва да нарушава и зрението й. „Прекарах всички празници в болница – разказва тя. - Коледа, Нова година, Денят на благодарността, рождения ми ден. Направихме всякакви тестове и лечения, за да се опитаме да запазим бъбрека от баща ми, но тялото ми го атакуваше като чужд." Въпреки болките в гръбначния стълб, възпаленията, хроничната умора, тя не спира да тренира, за да поддържа мускулите си, чиято маса се губи в периоди на възстановяване от операция. Живее активно и се стреми да разширява границите на комфорта си. Въпреки усилията и диализата, се оказва, че трансплантираният бъбрек трябва да бъде изваден и че Сара се нуждае от нова трансплантация. "Бях много депресирана – споделя актрисата. – Когато твой близък се жертва, за да ти даде шанс за втори живот, и този шанс пропадне, се чувстваш виновен, все едно си сгрешил. А не е така.”

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 35 LA DOLCE VITA УРОКА ОТ ШЕЙ МИЧЪЛ

57

През май 2017 лекарите махат трансплантирания бъбрек. Няколко месеца по-късно става ясно, че на второ място в списъка с подходящите донори е нейният брат. "Когато Сара ми каза, че ще има нужда от втора трансплантация – разказва Ян Хайланд, - първоначалният ми страх за нея отстъпи пред усещането за кристална яснота и спокойствие. Единственото, за което ме беше грижа вече, беше да я подкрепя и тя да е ок. Щях да настоявам да й даря бъбрек дори да не бях подходящ за това." „Дълго време си мислех за самоубийство – признава момичето от „Модерното семейство". - Не исках да причиня на брат ми като това, което причиних на баща ми." Обземат я суицидни мисли. Страхува се от пореден неуспех в битката за здравето си. Притеснява се да е в тежест за близките си, макар че те настояват, че не е така.

След време споделя, че е успяла да преодолее състоянието си благодарение на близък приятел, който я е изслушвал и подкрепял. Тогава научава колко е важно в моменти на тъга да се отваря да споделя своите чувства пред хората, на които има доверие. През септември 2017 г. Хайланд минава през втора трансплантация. Вече има опит от първата и знае, че например ще се повиши апетита й за сладко. „Започнах да ям по осем барчета Milky Way всеки ден – разказва тя. - Буквално нямах търпение да им махам опаковката.”

Още не се е възстановила, когато се оказва, че има хронична ендометриоза - заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се показва извън нея. Това предизвиква първо болки, а би могло да доведе и до безплодие. Получава и коремна херния, при която вътрешните тъкани излизат през коремните мускули. През пролетта на 2018 г. лекарите преценяват, че тялото й се е възстановило достатъчно от втората трансплантация и й правят още две операции - лапароскопска - за ендометрозата и операция на хернията.

57

В живота обаче няма никога само черно или само бяло. Случват се и хубави неща. Месец преди втората трансплантация през септември 2017 г. започва да си пише в Twitter с Уелс Адамс. Флиртуват, първоначално тя не споделя за здравословните си проблеми. "Срещнахме се за първи път три дни преди трансплантацията ми – разказва Хайланд. – Той ми беше писал сутринта преди операцията. Говорехме се по FaceTiming през цялото време, докато бях в болница. На 16-ти септември бях на партито на наградите Emmy и там се запознахме наживо с Уелс. На 17-ти беше церемонията, на 18-ти в 6 ч. сутринта започнах снимки на епизод на „Модерно семейство", а когато приключиха, отидох на диализа. На следващия ден в 4 ч. сутринта трябваше да бъда в болницата за трансплантацията."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИМА ТОЛКОВА ПРИЧИНИ ДА ОБОЖАВАМЕ МУЗИКАТА НА ОЛИВИЯ РОДРИГО

Адамс е до нея през цялото време на въстановяването й. Вижда я опакована в системи, със замъглено от обезболяващи съзнание, неможеща да си спомни какво е говорила. И продължава да й казва колко е красива през цялото време. Преживяването ги прави много близки. Помага им да се опознаят много добре. Според Сара дори е късмет да могат да се влюбят, преди да са били интимни помежду си. Тя смята, че ключовете за добрата връзка са добрият секс и способността хората да умеят да се карат и да изговарят нещата помежду си. И двамата правят романтични неща един за друг и може би им помага, че всеки много обича работата си и има и свой живот. „Тогава, когато се прибереш вкъщи на края на деня, се вълнуваш да видиш другия." Като по филмите, на втората година от запознанството им Уелс й предлага да се омъжи за него на романтичен плаж на океана. Правят годеж на остров Фиджи. Планират сватбата си за през август 2020 г., но я отлагат заради карантината. Младата актриса обяснява, че се чувства сред изложените на висок риск от заразяване. „Аз съм имунокомпрометиран пациент – с моята история на трансплантации и съм на имуносупресори" – обяснява Сара. Идеята за сватба все още е в сила, а междувременно на младата актриса й предстои да се снима в ситком, вдъхновен от собствения й живот.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA