Звездите, които избраха да се пенсионират

Кой и защо реши да се оттегли от киното?

Тита Найденова 22 януари 2024

Фотография: Profimedia

Новата мода в меката на киното е официално да обявиш, че напускаш киното или официално излизаш в пенсия. Дали става въпрос за медиен трик, или за съзнателно решение – това се питат както журналистите, така и почитателите на актьорите, предприели този краен ход.

И докато за сър Майкъл Кейн, който категорично наблегна на факта, че в киното няма добри роли за 90-годишни старци и затова е взел мъдрото решение да изживее достойно старините си далеч от суетата на червения килим, то няколко актриси намекнаха, че ще последват стъпките на Камерън Диас. Тя напусна Холивуд преди повече от четири години с твърдото убеждение, че е завинаги, но в началото на 2023 година изненада всички с решението си да се върне в киното, пък макар и за малко, с роля в драматичен екшън, в който участва Джейми Фокс.

Майкъл Кейн

В началото на есента Гуинет Полтроу, Ева Мендес и Джесика Ланг, сякаш наговорили се, изповядаха в медийното пространство желанието си да се оттеглят от филмовата индустрия и да се посветят на живота извън големия екран.

Ева Мендес

Гуинет Полтроу

Всъщност Гуинет има доста неща, които осмислят и материализират решението ù. Платформата Goop е една от най-влиятелните медии в глобален мащаб, а покрай нея тя успява да задвижи и няколко странични бизнеса и да утрои бюджета на компанията си, което я нарежда сред най-влиятелните бизнес дами отвъд океана.

Същото обаче не може да се каже за Ева Мендес и Джесика Ланг. Първата избра да се посвети на ролята си на майка и съпруга, а Джесика Ланг от няколко години избягва филмовите роли на голям екран и участва в телевизионни продукции, които ù дават време да се посвети на една от големите си страсти – фотографията, и на живота в провинцията. От десетилетия актрисата живее в ранчото си в покрайнините на Ню Йорк, където пише мемоарите си. Въпреки че преди два месеца на бял свят се появи първата биография за житейския ù път и филмовата ù кариера, Джесика не промени плановете си за представяне на книгата в средата на 2024 година. Очаква се на страниците ù да се появят любопитни факти около две от големите ù любовни истории – с легендата на балета Михаил Баришников, който е баща на дъщеря ù Александра, както и с големия американски драматург, писател и актьор Сам Шепърд, който е баща на другите ù две деца – Хана и Самюел.

Мерил Стрийп

Изненадите от Холивуд не свършват, защото за оттегляне от киното заговори и самата Мерил Стрийп, която натъжи всички романтици с обявяването на краха на 45-годишния ù брак със скулптора Дан Гъмър. Дори се оказа, че двамата са сложили край на семейното си щастие още през 2017-а, но са решили да го изговорят на висок глас едва сега, за да сложат край на спекулациите около брака им. Всички обаче стискат палци окончателното решение за край да не се разпростира върху филмовата ù кариера, а да касае само оттеглянето ù от общия живот с бащата на четирите ù деца.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA