Артист между две поколения

Текст: Лилия Илиева

13 юни 2019

С пет дати през юни стартира турнето на Криско с Разградската филхармония „Професор Димитър Ненов". Още с появата си тази новина предизвика два вида реакции – яростен шум от сърдити традиционно мислещи интелектуалци и радостен шум от въодушевени фенове и любопитна публика. Най-хубавото е, че той самият наблюдава спокойно бурните реакции, които предизвиква, и следва мечтите си, които сам отказва да нарича така.

Градовете – част от предстоящата музикална обиколка, са: Варна – 3 юни, Бургас – 5 юни, Плевен – 10 юни, Пловдив – 24 юни, Добрич – 27 юни. Криско е човек с ясни критерии, много работлив, с хубаво чувство за хумор и светла настройка към живота, която е ценност навсякъде, а в нашите географски ширини е изключителна ценност. Ето защо си заслужава да видите новия му проект. „Идеята и предложението дойдоха от Филхармонията – обяснява Криско. - Срещнахме се първо с директора, след това с диригента Левон Манукян. Искаха да направим трибют на Еминем, но аз не го усетих и им предложих да разделим концерта на две: в едната част да са мои парчета, подходящи за преаранжиране. А другата да включва емблематични песни от последните 20 години, наричам ги „Песни от годините на ММ". С тях отраснах като тийнейджър. Тогава гледах ММ постоянно и за мен музикалният свят идваше оттам. Тогава навлизаше интернетът и докато една песен се появи по телевизията, след като си чул за нея, минаваше време. В това чакане имаше голяма романтика. А нямаше дори как да запишеш парчето, което очакваш. По онова време в България нашумяха изпълнители като „Каризма", Мария Илиева, D2. И исках да направя емблематични песни от този период.

Какво мислиш за критиките, които предизвика с проекта си?

Изпълнителите по цял свят си колаборират. В Америка в музиката се срещат дори кънтри и рап, всичко се прави. И това е ключът към отваряне на нови врати, към откриване на непознати хоризонти. А тук се възмущават: „Криско е рапър, как е възможно да си партнира с Филхармонията..." Хора, не бъдете коне с капаци! В концерта ни ще има две много интересни изненади. Едната е как звучат мои парчета, съчетани с класическа музика, а другата е как аз пея песни на други изпълнители. Мисля, че тази следваща стъпка е много важна не само за мен, но и за развитието на музикалния пазар. Винаги съм се стремял към подаване на ръка между поколенията и ме е било яд, че по-големият процент от българските артисти не търсят приемственост. На сцената съм от 12 години. В началото виждах как по-старите кучета не одобряват младите. Мислят, че знаят повече от тях. Тъжно. Всяко следващо поколение носи следващия чип в главата, следващия ъпгрейд. То носи новото в себе си и ще обогати предишните. И аз вече съм старо куче за някои поколения, но следя младите изпълнители и с много от тях, които смятам за талантливи и за добри, правя колаборации. Така те ме признават пред своята публика, а аз им давам тежест. И много силно се надявам повече хора да видят това и да го правят.

Истина ли е, че си свалил 13 кг, и как го постигна?

Трудно, защото обичам да ям всякакви неща, и по много. Два месеца спазвах стриктно кеторежим. Той е нисковъглехидратен, ядеш например мазни пържоли, без картофи, хляб, ориз, сладко, не пиеш газирано. Това тотално променя метаболитните процеси в организма, но не е полезно да се прави дълго време. При мен провокира страхотно сърцебиене. В началото мислех, че е заради натоварването, понеже беше през лятото. Тогава имах двайсет и кусур участия на месец. Отидох на лекар и той каза, че много хора, правили този режим, са с такъв проблем. След като свалих доста килограми за два месеца, започнах да тичам - като си постигнал резултат, не ти се иска да се връщаш назад. Така че просто започнах да се храня правилно. И стана нормално за мен. Преди, като ми свършеше участието в четири през нощта, изяждах по два хамбургера от глад. Не закусвах, което е супер вредно. Сега като стана, първо си правя закуска – кисело мляко с банани. За първи път си приготвям нещо сам и се чувствам много удовлетворен. Ха-ха – да. И работата ми върви много лесно. Една-две песни преди финала на участие се обръщам към моите хора да им предложа да изпеем още нещо, а преди издъхвах без въздух. Тонусът ми е различен. Чувствам се супер енергичен, когато започна да тичам. Чакрите на организма се чистят с движение, не с релакс. Даже се събуждам още по-рано от обикновено. Със зор се мъча да не е преди девет, защото участията ми започват в два през нощта.

Как обичаш да се събуждаш?

Обичам да е по-рано. Имам нужда два часа да съм напълно сам, да имам време за себе си, да си цъкам на телефона. Обикновено правя една малка тренировка вкъщи, на гладен стомах, докато съм лек. И след това започвам ангажиментите. Преди си мислех, че нямам време за спорт. А сега знам, че ако искаш, за всичко има време.

Каква е най-голямата ти мечта сега?

За мен в думата мечта има несигурност. За това по-скоро нямам толкова мечти, колкото цели. Ако искам нещо и видя, че може да ми се случи, то директно ми става цел. В момента организирам снимките на новото ми видео, което ще е доста различно. За добро или за лошо, не оставам някой да свърши цялата работа и държа да съм част от цялата организация. Искам аз да знам как ще се случи всичко.

Твоите клипове изглеждат доста пищно – с много жени. Приятелката ти как приема това?

Да, в някои от клиповете ми има много жени. Аз обичам да инвестирам в проектите си, защото това остава в пространството. Ако не го направя както съм искал, ще съжалявам. И винаги първоначалният ми бюджет е един, а като дойде време за клипа, се оказва двоен, но знам, че ако не ги вложа тези пари, после ще съжалявам. А Цвети е много зрял и интелигентен човек и разбира, че този процес е част от музикалния бизнес. Ако съм актьор и имам любовна сцена, трябва ли да откажа да я снимам? Това е част от играта.

А ти зрял ли си в това отношение?

Предполагам и се надявам. Човек се развива и узрява до последния си момент.

Някъде из жълтите сайтове прочетох, че приятелката ти е бременна. Истина ли е?

Ти сама започна с – жълтите списания и жълтите медии, така че... Жълтата преса винаги е преувеличавала всичко, което е можела да улови за личния ми живот. Пишат доста покрай това, което реално се случва.

Това е отговор – да, или отговор – не?

Това е отговорът.

В едно интервю казваш, че Вегас е любимото ти място. Би ли се оженил там?

Да, Вегас ми е любим, защото е много повече от фантазията, която виждаме по филмите: улицата с хотелите и казината, която наистина е много красива и помпозна и на която ми е много приятно да седнем и да изпием по някое коктейлче. Но извън нея Лас Вегас е изключително спокойно място с тихи квартали, къщи с басейни, палми. Харесва ми спокойствието там. Като да си на село. Там имам много приятели българи, но те почти не стъпват в така наречения Стрип, където, ако искаш забавление, може да не се отървеш от него. Освен това, ако се ожениш там, бракът е валиден за цял свят – казаха ми го в Сийзърс палас, където попитах просто от любопитство дали е истина това, което показват по филмите, че бракът във Вегас има стойност само за Вегас. А аз по принцип не бих се оженил. С годините все повече не обичам публични места и да съм център на внимание. Професионалните ми ангажименти са професионални. Тогава излизам хората да ме гледат и аз трябва да привлека погледите им. Когато сляза от сцената, не обичам да съм център на внимание. А на сватбата ще е точно това. Не е моето.

Най-готиният комплимент, който си получавал?

Последното, което наистина ме изкефи, беше вчера – един-два часа след репетиция диригентът ми беше оставил гласово съобщение, че филхармонията и тонрежисьорите, и целият екип, които ме виждат за първи път, са били много приятно изненадани за това как съм се държал с тях и от моето пеене и дисциплина. Което ме радва, защото голяма част от Филхармонията са хора над 45 години – трудно е да им промениш характера и мисленето. Ако те са били с различно мнение, реално съм успял да покажа страна от себе си, която да им хареса. Стартираме с пет концерта, които са нещо ново за мен... Имаше предложение за още 15 дати, но искам да видя как ще се чувствам и какво ще стане. Вчера за първи път направихме цялостна репетиция с Филхармонията. И вече виждам как изглежда. Все повече нямам търпение да започне това турне, защото става супер интересно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA