Roxen - момичето, което покори Румъния и световните музикални класации

GRAZIA в един откровен разговор с новата музикална сензация Roxen - за музиката, вдъхновението и приказките...

Димитър Андонов
Димитър Андонов 10 април 2020

Няма как да не сте чували парчето "You Don't Love Me", което редовно се върти из българския телевизионен и радиоефир. Женският глас в песента е на Roxen - най-свежото попълнение на световната музикална сцена. 20-годишната изпълнителка ще представи родната си Румъния на "Евровизия" следващата година, а само ден след дебюта на най-новото ѝ парче "Escape", GRAZIA разговаря с младата звезда за участието ѝ в конкурса, за музикалните ѝ вдъхновения, за Деми Ловато и за това доколко имаме нужда от приказки в живота си. Запомнете Roxen добре, защото тепърва ще виждате (и чувате) всичко, с което тя е готова да ни изненадва. А то не е никак малко!

Здравей, Roxen! Къде те откриваме в момента? Вкъщи ли си заради цялата ситуация около COVID-19?

Здравей! Да, вкъщи съм. Мисля, че правейки това, можем да защитим както себе си, така и останалите.

С какво запълваш свободното си време сега?

Започнах да правя нещата, за които досега нямах достатъчно време. Чета, медитирам, рисувам, говоря с приятелите и семейството си и съм по-активна в социалните мрежи. Публикувам по-често и се опитвам да запазя връзката с последователите ми. Разбира се, използвам времето, за да пиша и да се вдъхновявам от различни неща, които да въплътя в музиката си.

roxen

Ще представиш Румъния на „Евровизия" следващата година. Какво е усещането?

Щастлива съм, но и благодарна за всичко. „Евровизия" стана нещо повече от конкурс за мен – превърна се в начин на живот. Продуктивен и страхотен такъв. Много съм развълнувана да продължа напред и да започна с подготовката за следващата година.

Alcohol You е страхотна песен! В текста питаш себе си защо приказките винаги се провалят. Мислиш ли, че приказното в живота ни съществува и ако да, защо се проваля тогава?  

Много се радвам, че я харесвате. Една от моите любими е също, защото я усещам дълбоко в себе си всеки път, в който я изпълнявам. Сами създаваме приказките си, имаме силата да го направим и да решим как ще изглеждат – чрез нещата, които правим и мислите, които имаме в главата си. Разбира се, приказката ни никога не трябва да се проваля, но не всичко зависи от нас. Може да си създадем собствена красива приказка, в която живеем и вярваме, но един ден да дойде някой или нещо, което да я промени напълно. Може да се случи и тогава трябва да останем оптимисти, да имаме куража да се адаптираме отново и да създадем друг красив свят. 

roxen

Каза, че използваш времето под социална изолация, за да се вдъхновяваш. Къде откриваш вдъхновението за музиката си?

Навсякъде. В природата, в нещата, които правя, във всеки човек, с когото говоря или когото гледам, в книгата, която чета. Мисля, че вдъхновението е постоянно около нас. Просто трябва да го видим и усетим.

Според теб, какво в днешно време прави един артист достатъчно добър, за да бъде в публичното пространство?

Мисля, че всеки артист трябва да бъде автентичен, да има собствен стил, да пее с душата си и да открива себе си в своята музика. Артистът е олицетворение най-вече на своята музика, затова трябва да усеща песните, които изпълнява.

Да кажем, че имаш възможност да вечеряш с някой световноизвестен музикант. Кой ще е той и защо би избрала него?

Деми Ловато. Вдъхновена съм от нейната история и от силата, която има. Тя е страхотен пример и бих искала да си поговоря с нея.

roxen

Кое е най-важното нещо в живота ти след музиката?

Музиката е нещото, което обичам най-много. Тя ме допълва, кара ме да се усмихвам и ме прави щастлива. Нищо не може да се сравни с нея. Разбира се, семейството ми, приятелите и колегите ми също са много важни за мен. Обичам ги, те карат живота ми да блести.

Как се чувстваш, когато чуеш своя песен по радиото или телевизията? Тук чуваме парчетата ти доста често.

Настръхвам. (Усмихва се.) Радвам се, когато видя, че хората уважават и харесват музиката ми, защото пея за тях. Те са тези, които имат значение. Мога само да съм щастлива и искам да благодаря на всички за подкрепата и за това, че са до мен. Означава много и ме кара да бъда мотивирана.

roxen

Спомена, че се опитваш да бъдеш по-активна с феновете си в социалните мрежи? Какво споделяш там?

Преди ситуацията, пред която сме изправени сега, не бях много активна в социалните мрежи, може би защото нямах достатъчно време. Сега съм по-активна онлайн и комуникирам с последователите ми. Споделям с тях неща, които са ми интересни или намирам за забавни, луди, често са неща, които правя. Пея и си говорим на различни теми. Със сигурност не скучаем. 

Кажи ни нещо, което никой не знае за теб…

Нося различни чорапи. Никога от един чифт, винаги комбинирам два.

Какво ти предстои?

Още музика. 

Фотография: Global Records / Вирджиния Рекърдс

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA