Венета Кръстева: "Конкурсите не са товa, което бяха"

Мис България Вселена 2013/ Мис България Свят 2015 за отговорността и привилегията да избираш ежегодно най-красивите българки.

Невена Дякова
Невена Дякова 12 януари 2022

Фотография: Костадин Кръстев-Коко Стайлинг: Августина Маркова-Тути
Коса: Милен Иванов Грим: Елиза Попова

"Чувствам се по-добре от другата страна", ми каза Венета по повод организацията на конкурсите за красота, на която е посветила последните 8 години от живота си. Нищо че тя самата е започнала като участник, печелейки титлата Мис България Вселена 2013 и е представяла страната ни на двата най-големи и популярни конкурса за красота – „Мис Вселена" и „Мис Свят".

Деликатна, космополитна, ревниво пазеща личния си свят от медийното внимание, Венета е активна градска жена, която лавира с успех между ролята на майка и бизнесдама, която избягва шофирането и поддържа перфектна форма с дълги разходки из централните софийски улици. Пътуванията по света и потапянето в далечни екзотични култури я е научило да бъде толерантна, адаптивна и аналитична – качества, които днес й помагат да избира най-достойните претендентки в конкурса „Мис Свят България".

Ти си председател на организацията, представляваща „Мис Вселена" и „Мис Свят" за България. Как се озова на тази житейска пътека?

От десетина години се занимавам с конкурси за красота. Започнах през 2013-а като участник, спечелвайки титлата „Мис България Вселена". Това е ед и нственият български конкурс, в който съм взимала участие, и след като го спечелих, се явих на различни световни формати, където ме канеха директно. Покрай пандемията световните организации не проведоха планираните церемонии за 2020-а и ние последвахме техния пример на местно ниво. Тази година селектирахме претендентките от България чрез онлайн кастинг. Всички избрани момичета бяха ваксинирани, защото това е задължително условие за участие на световните формати, където ги изпращаме.

Кой от двата конкурса – „Мис Вселена" или „Мис Свят", е по-престижен, може ли да се направи такова сравнение според теб?

Преди години в Европа всички приемаха „Мис Свят" за по-големия и важен конкурс. Аз обаче, като участвала и на двата, и правейки съпоставка между организация и мащаби, бих казала, че „Мис Вселена" е по-бляскав и престижен. Това е конкурс с уникален шоуспектакъл, който се излъчва пред многомилионна аудитория на живо, държи се от американци, обвързани с Холивуд, присъстват звезди от киното и музикалната индустрия. При „Мис Свят" фокусът е предимно върху благотворителните каузи и подпомагането на хора в нужда, което го прави особено значим, но в социален аспект.

С две думи, в единия формат има повече шоу, в другия – кауза?

Да, на „Мис Свят" няма бикини тур например, облеклото там е доста по-консервативно, нямаш право да носиш панталони, дънки, поли над коляното и къси рокли. На „Мис Свят" участват най-много страни от целия свят, близо 130, на „Мис Вселена" претендентките са малко по-малко.

На каква възраст беше ти самата, когато започна да се занимаваш с конкурси?

На 21. След участието ми директно започнах да подпомагам локалната организация и след няколко години собственичките на „Мис Вселена" – Паула Шугърт, и на „Мис Свят" – Джулия Морли, ми гласуваха доверие, предоставяйки ми лиценза. Така поех щафетата.

57

Какво ти донесоха участията на конкурси като човек, отвъд контакти, израстване, упражняване на езици, живот в по-космополитна среда?

Взех участие в около 20 световни конкурса и няколко години бях изця ло извън страната, главно в Азия. Наистина пътуването те обогатява, разширява мирогледа ти. Особено явявайки се на международни състезания по красота, където пътуваш най-често сам, за да представиш страната си. Срещаш момичета от целия свят. Преживяването е много интересно, не зная дали сравнението ще е правилно, но то е като един голям „Биг Брадър". Отивате там за едномесечен престой, дори повече, не се познавате, но прекарвате по 24 часа заедно. Първоначално се усеща конкуренция помежду ви, но после свиквате едни с други и неизбежно се сближавате.

Тоест отношението на подкрепа и радост за финалистките от загубилите конкурентки не е подправено и за пред камерите?

Не, наистина, за толкова време хората се сближават. Тези конкурси са свързани с множество репетиции и пътувания и ако не се подкрепят, момичетата (към тях има насочен огромен медиен интерес!) не биха могли да издържат на напрежението.

Къде от всички места, където си пътувала във връзка с конкурсите, си се чувствала най у дома и защо?

Пътуванията ми до Азия са ме обогатили най-много, там съм прекарала най-много време и признавам, че на периоди ми е било тежко да свикна с начина на живот, поведението, мисленето, дори хранителните навици на местните, но пък връщайки се тук, установих, че съм пр идобила немалка част от привичките им. Попила съм от тяхната култура, от позитивизма им. От Азия най харесвам Хонконг, за почивка ми допада Макао, а най-дълго съм живяла в Шанхай и в Пекин. Била съм в почти всички страни в Азия, дори в Бутан! Само Япония не съм посещавала още, но тази страна отдавна е в списъка ми с желани дестинации.

Остава ли ти време да пътуваш сега, когато си майка на 3-годишен син?

Всеки човек има необходимост да пътува. Приз навам, че ми липсва пътуването както едно време, особено в момента, когато малкият е на 3 години и половина. Покрай грижите за него не си позволявам да отсъствам дълго от къщи. Всъщност аз родих Максимилиян в Белгия, живях там година и имах планове да го отгледам в тази страна. Невъзможността да свикна докрай с натюрела на белгийците и желанието да се върна при близки и приятели, да отгледам сина си сред семейството му надделя. От няколко години съм разделена с бащата на Макси, но двамата го отглеждаме заедно. Липсата на партньор не ме прави по-малко пълноценен човек или жена, напротив, мисля, че се справям чудесно с родителските задължения.

Промени ли те майчинството по някакъв начин? Видно е, че не си оставила професията на заден план…

Не, конкурсите са ми като дете, много труд и усилия вложих в тях през годините. По-голямата част от времето си посвещавам на организацията им и на малкия. Появата на детето ми ме промени в посока да съм по-отговорна, по-организирана и да разбера смисъла на истинската любов, защото няма по-голяма обич от тази ме жду родител и дете. Може би чрез него срещнах любовта на живота си, както гласи клишето.

Как избра името му?

Случайно. Живеех в Хасел, Белгия, и до самия край нямах с игурен фаворит за име. Когато родих, по телевизията в болничната стая даваха филм, където един от персонажите се казваше Максимилян. Синът ми има гръцки произход и баща му предлагаше класически имена като Платон, Аристотелис, но реших, че е по-добре да изберем интернационално звучене. А и все пак щеше да е хубаво да вземе нещо от страната, където се роди.

57

В поста в Instagram, в който обявяваш раждането му, пише, че Макси е бил unexpected guest – разтълкувай ми смисъла?

Не съм го раждала по-рано от термина. Истината е, че нямах планове да ставам майка на 27 години, мислех си, че ще оставя тази роля за по-късен етап от живота ми, но пък най-хубавите неща по правило се случват неочаквано. Избрах да родя в Белгия, защото по медицински причини се налагаше секцио, а там са едни от най-добрите здравни специалисти в Европа.

Мислила ли си дали щеше да продължиш да се занимаваш с конкурсите, ако беше останала в Белгия?

Щеше да ми бъде много трудно да движа конкурсите от дистанция. Когато си в чужбина, животът те завърта в локалните теми и проблеми и не можеш да си толкова продуктивен от разстояние.

Кои са марките и компаниите, които подкрепят организацията на конкурсите за красота?

В световен мащаб подкрепата идва най-често от козметични фирми, от хранително-вкусовата промишленост, от националните медии. Като се за мисля, в света има два големи конкурса за красота, едно световно първенство по футбол, една олимпиада и може би Евровизия, но тя не покрива всички страни и континенти с многомилионна аудитория и фенове. Смея да твърдя, че моята дейност е обезпе чена, а в конкурсите влагам и личните си средства, които отиват изцяло за международните пътувания на момичетата. За участията им в чужбина са необходими сериозни ресурси – гардероб, видеовизитка с представяне, благотворителни каузи, за които трябва не просто да се говори, но и да се помага с реални действия. В повечето страни по света тези каузи са директно подпомогнати от националните правителства.

Ти самата придружаваш ли момичетата в тези пътувания?

Гледам да пътувам, ако имам възможност за това.

Дълги години „Мис Свят" се провеждаше в Саня, Китай, ако не се лъжа…

Да, дори през 2015-а, когато бях финалист, конкурсът се проведе там. Китайците дълги години бяха спонсори на този форум и няма да се изненадам, ако скоро откупят правата за организацията му.

57

Следиш ли реализацията на момичетата, когато ангажиментът им към конкурса приключи?

Не просто ги следя, но си общувам с тях постоянно. Не се къса връзката помежду ни, те завинаги остават част от нашата организация. Твърди се, че няма бивша Мис България, но аз държа да уточня, че има само 2 Мис България – Мис България Свят и Мис България Вселена, защото в страната ни се провеждат какви ли не конкурси, но само нашите изпращат момичетата на световните формати.

Споменавайки това, се сещам за скандалите от пос ледните години с избора на Мис България с компрометирана визия. Рефлектираха ли те върху имиджа на конкурсите?

Конкурсите, които привлякоха внимание с тези скандали, са алтернативни на провежданите от нас. От 10 години „Мис България Свят/Все л ена" е единственият официален конкурс, който избира претендентки, изпращани на световните формати. Винаги сме се стреме ли участничките ни да изглеждат естествени. Разбира се, имали сме момичета с корекции, но това не е забранено от световните конкурси. В Латинска Америка, откъдето са най-често лауреатките, е практика с близо 30-годишна история. Актуалният тренд в конкурсите обаче е да се избират по-естествени момичета, с различна визия. Например миналогодишната Мис Вселена от ЮАР беше с много къса коса. Посланието, което тя отправи от сцената към аудиторията, беше именно това – да спрем да отхвърляме различието и да се научим, че всеки е уникален посвоему. Беше много трогателен момент, на който се разчувствах! Важно е да се подчертае, че макар и конкурси за красота, днес на повечето форуми печелят не най-визуално съвършените момичета, а тези с най-много харизма и тези, които са добри оратори.

Има ли възрастови ограничения за участие, какво трябва да знаят красивите българки, които искат да участват в конкурса?

Табу са възприятията, че момичетата трябва да са до 22-23 години. „Мис Свят" приема кандидатки от 16- до 26-годишна възраст, а „Мис Вселена" – от 18 до 28. В България много хора цитират фактори като височина, килограми, но на световните конкурси няма ограничения за височина и форми. Красотата е субективна и в очите на съзерцателя. Най-важното е момичетата да са съразмерни, да имат осанка, да са неподправени и естествени.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA