Петя Данкова = любов към музиката

Срещата ни днес е с тази талантлива дама, която свири, преподава и изпълнява, следвайки мисията на живота си.

Фотография: Ники Пандев, личен архив

"Когато правиш изкуство, трябва да си готов да пуснеш хората в душата си и да ги запознаваш постоянно с твоя свят", казва Петя Данкова. Музикант по образование, певица и композитор по призвание, още от малка Петя свири и пее, а от майка си наследява любовта към музиката. Точно тя е доловима в новия ѝ сингъл "Твоя и своя", както и във всеки миг от работата в (създаденото от нея училище) Voice Academy, където предава въпросната любов. Същата, която ще усетите и в следващите редове.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕВЕЛИН КОСТОВА ЗА "СЪНИ БИЙЧ" 2: "ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДВАЩИ ОБРАТИ"

Петя Данкова

Ще те питам директно – казваш, че да си добър вокалист е крайно недостатъчно. Какъв набор от качества е достатъчен тогава?

Целият музикален бранш се променя драматично в последните 10 години и това да си изключителен вокалист е абсолютно недостатъчно, за да се издържаш в музикалната индустрия. Нека да се опитаме да разграничим ролите и дейностите. Вокалист, артист, продукт - има голяма разлика, но е добре да можеш да бъдеш всичко. Това включва да владееш гласа си като инструмент, на който можеш да разчиташ технически, дори когато си физически неразположен. Да умееш да създаваш музиката си. Да умееш да участваш в създаването на аранжиментите по музиката, която излиза от твое име. Да имаш разбиране за процеса на запис, миксиране и мастериране на музиката си. Да имаш разбиране и познания за маркетинг, дизайн, създаване на продукт, бизнес комуникация и още ред знания и умения, свързани с любовта към това, което правиш и способността му да те издържа финансово.

Добре, но в същото време не е като светът да не познава примери за хора, които не са особено талантливи в чисто певчески план, но въпреки това са страшно успешни?

Съгласна съм! Точно това казах преди малко. Ако се заровите в биографиите на тези артисти ще откриете, че са развили други свои качества като музиканти, продуценти или бизнесмени в областта на музикалната или други съпътстващи индустрии.

Задължително ли е да предаваш послание с музиката? Питам, защото не вярвам някой да ме посочи с пръст, ако кажа, че почти всички се радваме на летните хитове по плажа.

И аз се радвам на много видове музика… зависи от настроението ми и мястото, на което се намирам. За мен като артист е задължително да предавам послание с музиката си. Смятам, че тя е най-красивият начин за комуникация и хората определено търсят вид емоция, която да им дадеш, а те да я споделят с близките си. Аз така разбирам изкуството. Освен това е илюзия, че хората не чуват какво се пее в песните. Смятам, че ако песента е добре продуцирана, дори когато слушаме пасивно, забелязваме, че след няколко слушания, ключови послания от текста в съчетание с мелодията, са останали в съзнанието ни и си ги запяваме в най-неочаквани моменти.

Петя Данкова

Имаш ли примери за артисти, които въпреки течението на времето, не спираш да слушаш?

Имам си "моите вечни хитове" и си ги обичам. Имам и такива, които често слушам, за да се уча. Все още плача от радост или тъга на песни на Queen. Татко ме е отгледал с Deep Purple, напомнят ми за детството и купоните вкъщи. Той с китарата, майка ми с акордеон или пиано, а ние винаги пеехме (задължително в многоглас) с брат ми. D’Angelo и Erykah Badu са във вечния ми плейлист. Няма да скрия, че слушам и много класическа музика. Успокоява ме, а и има пиеси за цигулка, които съм свирила. Когато ги слушам, много често в мен се вливат емоции, които трудно мога да опиша. Не съм забравила нито един тон.

Свириш, преподаваш, изпълняваш – как успяваш? Съжалявам за римата.

Много е важно за мен, че съм направила така изборите си в живота, че всяко едно нещо, с което се занимавам го правя с страшно много любов и съм се борила за да имам възможност да го правя. Това е най-важното и мисля, че само тогава не усещаш тежест, а просто го възприемаш като ЖИВОТ. Няма да отрека, че е трудно, но съм се научила да имам много високо ниво на лична организация и планиране на времето. Имам ясни принципи за работа и почивка, и много голям ключов екип от хора около себе си, с който работим от над 10 години. Нито една голяма работа не се прави сам. Когато ми е трудно, имам на кого да се доверя и разчитам, а когато има планове, а моите винаги са големи, имам с кого да споделя натоварването и успеха.

Петя Данкова

Малко след излизането на първия ти албум, губиш гласа си до ужасяваща степен. Какво минава през главата на човек в такъв момент?

Беше доста депресиращо. Започнах да преосмислям целия си живот и най-често си задавах въпроса "Коя си ти без гласа си?". Никога нямах отговор. Всичко правя с гласа си. Определям се като комуникативен човек, просто беше немислимо да остана в това състояние. Много съм благодарна на човека до мен. Не виждам как щях да се справя без него.

Но пък случилото се е провокирало метаморфоза в живота ти, ако можем да я наречем така.

Преди тази случка, освен с килограмите, имах проблеми със съня, настроенията, тонуса и енергията. Беше комплексно и неприятно. Имам представата за себе си, че съм много позитивен и слънчев човек. Преди да се взема в ръце и да се погрижа за здравето си, имаше момент, в който не можех да се позная. Затова беше наистина неотложно да направя нещо. Започнах да се храня на кето режим, спортувам 2 пъти в седмицата, правя чести разходки, опитвам се да спя поне по 7 часа. Балансирах натоварването си в работата, не пуша, ограничих до минимум алкохола и спрях взаимоотношенията си с хора, които усещах, че не ми носят щастие и посоката на любов е само едностранна. Промених се много! Сега съм много по-лека. Във всеки един смисъл, за който можете да се сетите. Аз съм човек, който цени живота и винаги се опитва да прави това, което обича. Радвам се на всяка секунда, в която имам възможност да дишам, да музицирам и се боря непрестанно щастието да е нормалното ми постоянно състояние. В този смисъл, мисълта, с която се будя всяка сутрин е: "Какво да направя днес, за да съм по-щастлива от вчера?" 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КРИСТА ЧЕРНЕВА, НОВОТО IT МОМИЧЕ

В новия си сингъл "Твоя и своя" разказваш лична история. Уязвимостта ли прави музикалното изкуство толкова специално? При него няма роли, няма образи.

Когато правиш изкуство, трябва да си готов да пуснеш хората в душата си и да ги запознаваш постоянно с твоя свят. Старая се да не се крия, но обичам и личното си пространство. Времето със себе си - най-ценното време. Всичко е в баланса. Аз съм човек и нямам проблем с това да съм слаба или силна. Случват ми се най-различни неща, но най-добре ги комуникирам и изразявам чрез музика. Това е.

Знам, че обожаваш да готвиш и да пътуваш – ще трябва да се съглася и с двете неща. Кажи ми кое е най-вкусното нещо, което можеш да сготвиш.

Всяко нещо, което готвя, е вкусно, защото влагам цялата си любов в процеса. Това за мен е РАЙ. Ако не се занимавах с музика, определено щях да съм кулинар. Готвя много и смея да твърдя, че разбирам от храна. Много от пътешествията ми са свързани с кулинарни преживявания. За мен готвенето е изкуство и е още един начин да изразя себе си. Колекционирам подправки, събирам рецепти, книги и гледам винаги да ходя на различни кулинарни курсове по доста странни места. От доста време вече готвя по усет и не гледам рецепти. От три години се храня много здравословно и определено съм навлязла в тайните на кето храненето.

Петя Данкова

А най-интересното място, на което си била по света?

Тайланд, заради начина, по който се чувствам там. Била съм два пъти, и то в различни градове за достатъчно време. Енергията в тази държава е неповторима. Миризмите, цветовете, кухнята, времето, въздуха… а хората? Никога не съм срещала толкова топли и приемащи хора. 

Целият този опит помага ли ти при работата с децата?

Постоянно. Най-важна е комуникацията. Гледната точка. Изборът. Отговорността е голяма. Всеки ден пишем по "бял лист”. Доверието се печели трудно. Лесно се губи. Нямаме право да не внимаваме с децата. Те са героите на всяко едно време. При мен платформата е МУЗИКА. Няма нищо по-вдъхновяващо и смислено от образованието. Очакват ме много интересни концерти и проекти във Voice Academy. Много съм горда с това, че стартира поредният прием за учебната година на нашата утвърдена и иновативна авторска програма Singer-Songwriter. Всеки, който вярва, че има музикален талант, иска да се развива като професионален и комплексен изпълнител, и е завършил седми или осми клас, може да кандидатства за четиригодишното обучение във Voice Academy. Трима от избраните кандидати ще спечелят пълна стипендия и ще се обучават при нас безплатно за целия 4-годишен курс на програмата.

Благодаря ти за откровения разговор.

Удоволствието беше мое.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA