Разбира се, че Ашли Бенсън иска да направи всичко

И както може да предположите, нейната линия аромати ASH by Ashley Benson е само началото.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 10 януари 2023

Фотография: Frankie Batista

Чувате ли крясъците? Те са на тийнейджърското ми Аз, което менажираше фен сайт за "Малки сладки лъжкини" през всичките седем години на сериала. Точно това казвам на Ашли Бенсън, когато тя се появява в Zoom за интервюто ни и озарява екрана с голяма усмивка, сякаш се познаваме от дълго, дълго време. Почти е така. Само че не сме тук да говорим за попкултурния феномен, циментирал статуса ѝ на суперзвезда. Напротив, предстои да направим дисекция на последното ѝ бизнес начинание, ASH by Ashley Benson.

Срещаме се няколко дни преди празниците и Ашли приключва списъка с last-minute задачи, защото скоро ще пътува към семейството си за Коледа. Майка ѝ се опитва да се свърже с нея няколко пъти по време на разговора, но ние оставаме фокусирани върху темата - линията аромати и първите две предложения в нея - The Eighth and East 12th.

Вдъхновени от най-любимите ѝ места в света - Париж и Ню Йорк, парфюмите всъщност помагат да опознаем още по-добре човека зад тях. "Мисля, че веднага успяваш да го направиш с аромата", признава Ашли, докато бавно превръщаме размяната на въпроси и отговори в ода за двата града и всичките им мистериозни, но красиви страни.

Докато The Eighth олицетворява Париж с нотки на свеж бергамот, мек мускус и кашмир, East 12th е вдъхновен от Голямата ябълка и е готов да изненада с роза дамасцена, черен кедър и пикантен портокал. Но е логично да предположим, че ASH не приключва тук. Основателката на бранда има големи планове и вече работи върху аромат #3. По-добре се подгответе!

Ashley Benson

Добре обмислен план или по-скоро щастливо стечение на обстоятелствата се оказа създаването на аромат?

Изобщо не съм мислила по въпроса. Преди често миксирах масла и различни парфюми, за да създам свой собствен аромат. Възможността се появи преди две години и половина. Когато научих за нея, веднага скочих в дълбокото. Дотук е забавно.

И обратната връзка е страхотна!

Толкова съм щастлива. Изглежда, че всички харесват ароматите.

Не съм сигурен, че това е най-правилният начин да задам въпроса си, но ще го направя. Какъв е първият ти спомен, свързан с тях като цяло?

Баба ми. Вкъщи имаше страхотен стъклен поднос с парфюми и червила. Имах чувството, че съм в магазин. Тя носеше със себе си специфичен аромат, можех да усетя кога е в стаята. Беше много елегантна жена. Все още е, винаги е облечена добре, с червено червило и перфектна коса. Възхищавах ѝ се, когато бях малка. Все още го правя.

Мисля, че ако имахме spirit cities, подобно на идеята за spirit animals, моят ще бъде Париж. Невъзможно е да не се влюбиш в него…

Париж е най-красивият град! Влюбих се от пръв поглед. Можеш да почувстваш толкова много емоции там – вдъхновен си, развълнуван си, романтичен си, имаш усещането, че светът е твой. Можеш и да си сам, да се разхождаш наоколо, дори да не говориш езика. Разбирам съвсем малко, но винаги се чувствам като във филм. И никога не искам да си тръгвам.

А каква е връзката ти с Ню Йорк? Знам, че си прекарала известно време там, преди да се върнеш окончателно в Лос Анджелис.

Мечтаех да живея в Ню Йорк от дете. На 26 най-накрая го направих. Беше страшно. Голям град е, а аз съм го посещавала по работа няколко пъти. Исках да се предизвикам и да се потопя в този различен свят. Нямах намерението да се местя за постоянно. Отидох за три месеца, но се върнах в Лос Анджелис пет години по-късно. Там израснах много като човек, все още пазя апартамента си. Винаги ще бъде специално място за мен.

Значи наистина е толкова умопомрачителен, колкото изглежда?

Да! Мисля, че има нещо общо между него и Париж, защото денят ти може да е доста сходен – излизаш, взимаш кафе, поръчваш бейгъл или кроасан, разхождаш се, отиваш в парка. Просто предлагат различни възможности, които Ел Ей - не. Там си в колата, най-вероятно в някое задръстване.

Как изглежда денят ти в Ню Йорк?

Ставам, отивам за кафе, сядам в парка. Мога да почета, да пиша, да слушам музика. Обичам да съм сама в Ню Йорк. Да хапвам, да наблюдавам хората, да видя къде ще ме отведе денят. Винаги съм изненадана, защото винаги срещам някой познат.

Наистина ли?

Забавно е. Можеш да затвориш вратата на дома си в 11 и да не се прибереш преди полунощ. Никога не знаеш. Едно от любимите ми неща, особено през есента, е да взема колело и да карам до Сентрал Парк. Често нося сценариите си там и уча реплики. Дори заобиколен от толкова много хора, все пак можеш да намериш тихо място и онова усещане за пълно спокойствие.

Ashley Benson

Някои хора определят мястото спрямо храната, която са опитали, други според забележителностите, които са успели да видят. При теб ароматът ли е водеща сила?

Хотел Costes в Париж е място, което веднага бих разпознала по аромата. Усетих себе си там – носи романтично, секси, мистериозно настроение. В Ню Йорк ароматът по-скоро се върти около храната. Има много щандове за хотдог, пица и паста.

Винаги казвам, че не съм бил никъде, ако не съм опитал храната.

И аз я обожавам! Ню Йорк е най-доброто място за нови вкусове. Можеш да откриеш нещо различно на всеки ъгъл и винаги е страхотно.

Ако ароматите могат да ни телепортират, къде и кога би искала да се озовеш в момента?

Мисля, че в Париж. (Смее се.) В 20-те.

Оо, 20-те.

Може би в таен бар, с джаз музика на живо. Хората носят страхотни рокли и костюми, говорят, пият, танцуват и пушат изтънчените си цигари. Обичам барове, обичам джаз музика и обичам Париж, така че това е моят мечтан свят.

Моля те, покани ме, ако някога се случи.

Със сигурност. Би било толкова забавно!

Колко време все пак отне работата по ASH?

Започнахме през 2020-а и лансирахме на пазара през ноември 2022-ра, така че две години от началото до края. Бяха нужни шест или седем месеца да започнем да говорим за това какво искам да направя, дали искам само един парфюм, дали да е само за жени, защото аз съм жена. Направих над 60 проби, летях непрекъснато между Лос Анджелис и Ню Йорк, присъствах на всяка среща. Исках да съм там. Подготвих и малка страница с вдъхновяващи снимки – дрехи, храна, хотели, паркове, дъжд, всичко, което резонира с мен. И с това, което искам ASH да олицетворява. Донесох около 20 различни аромата и накарах останалите да ги помиришат, за да разберат коя съм. Не съм твърде сладка, по-скоро някъде между мъжествеността и женствеността. Исках да намеря златната среда с двата парфюма. Скоро започваме работата по третия, вълнувам се. Сметнах за правилно да стартираме с тези два града, които не само са ме вдъхновявали, но и променили като човек. Значително.

Два пъти спомена, че Париж и Ню Йорк са те променили много. Ами Ел Ей?

Там съм родена и израснала. За 26 години, очевидно съм прекарала целия си живот в Ел Ей. Мисля, че градът промени работната ми етика. Започнах с филмите и телевизията, когато бях на 12 или 13. Наложи се да стана възрастен бързо, нямах време за детско съзнание. Благодарна съм, защото това наистина ми помогна да разбера коя е Ашли, не чрез семейството или кариерата си. Радвам се, че бях обградена от добри ментори и страхотна приятелска група, която все още имам.

И двата аромата са унисекс, но и веган, и cruelty-free. Беше ли важно за теб?

Обичам животните, тестването върху тях е категорично НЕ. Исках парфюмите да бъдат чисти. Много продукти вървят в тази посока и го правят от няколко години, но ние го изяснихме още в началото. За унисекс частта, просто подхвърлих идеята. Екипът ми каза, че е страхотна!

Когато видях анонса и цялата кампания, веднага разбрах, че всичко е повече от изпипано. Казвам го, защото много хора искат да направят "нещо", но не инвестират толкова време и енергия в него.

Това е първият бизнес проект, който осъществявам напълно сама. Имала съм страхотни партньори, но този път исках да дойде от мен, от моя мозък, моята визия, моята история. Късметлийка съм, че екипът ми се довери – от бутилките, през цветовете, до кампанията. Исках да покажа женствената си страна, но с малко мъжественост. През собствените си очи, не през тези на някой друг. Беше забавно да имам креативен контрол върху всеки аспект.

Ashley Benson

Добре, че спомена бутилките, защото наистина са страхотни.

Не исках нищо лудо. Представях си ги прости, но в същото време елегантни и извисени. Когато видях тези мостри в офиса, директно казах "Окей, искам ги", но лакирани, в черно и тъмночервено. Отне ми доста време да намеря точно това червено! А висулките ми напомниха на различни ключове, които съм имала през годините в Париж и Ню Йорк. Когато съм далеч от дома, приятелите и семейството ми, винаги нося свещи и парфюми в хотела, за да го накарам да ухае като апартамента или къщата ми в Ел Ей. Стори ми се, че ще е забавно да добавим тази нотка на сантименталност, която всъщност напомня, че можеш да си у дома и далеч от дома. Коженият вариант за East 12th е по-дързък и мъжествен, докато този за The Eighth е по-женствен, френски и романтичен.

Какво ни казват The Eighth и East 12th за теб всъщност?

Мисля, че са по-интимен начин да ме опознаеш. Хората го правят чрез интервюта и чрез това кого играя на екрана. Аз съм много интуитивна. Имам романтична страна, женствена съм, но и мистериозна, понякога мрачна. А и винаги мога да си представя как ухае даден човек. Толкова е странно.

Как точно се случва това?

Не знам. (Смее се.) Ако срещна, например, някой по-андрогинен и мистериозен персонаж, той най-вероятно ще ухае по-мъжествено. Когато видя хора на улицата, задължително играя тази игра с приятели. Мога да сбъркам, но в повечето случаи се оказвам права.

Ashley Benson

Работи само на живо? Или можеш да предположиш и за мен през екрана?

Мисля, че ти си по-скоро мускусен, дървесен тип.

Има някаква истина. Зависи от деня.

Представям си, че ухаеш много европейски, това е любимият ми аромат. Навсякъде в Европа хората ухаят страхотно. Всички в Париж миришат на скъпо. Просто мисля, че сте живели различен живот по различен начин.

Почти съм сигурен, че вече знам отговора, но виждаш ASH като нещо повече от еднократен проект, нали?

Определено искам да изследвам различни възможности. Искам да направя всичко. Беше най-лесно да започна с ароматите, защото те означават много за мен в момента. Харесвам beauty сектора, продуктите за дома. Мисля накъде може да се насочим с бранда като цяло. Ако съм достатъчно голяма късметлийка, ще бъде много повече от "просто едно нещо".

Знам, че не можеш да ми издадеш повече за третия аромат, но поне къде ще пътуваме с него?

В Европа.

Надявам се, че всичко ще се случи така, както си го представяш.

Много ти благодаря!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA