Споделено от дерматолога

Д-р Катя Паскова разкрива как да се грижим за младата визия на кожата и какво да променим през есента.

24 октомври 2023

Фотография: Слав & Хубен

Kогато искаме да разберем как да устоим на годините и да съхраним не просто младостта си, но и автентичната си визия, отиваме при професионалист с 30-годишен опит като д-р Катя Паскова. Един от основоположниците на естетичната дерматология у нас лесно ни убеждава в думите ù, че "красотата няма образец".

Д-р Паскова, обвиняват съвременната красота в унифициране. Това не е ли плод на изискването да отговаря на определени еднакви за всички критерии и кой ги налага?

Разбирането за красота винаги е било подвластно на тенденции. Днес критериите се диктуват основно в социалните мрежи, където всичко е много лесно манипулируемо, което води и до унифицирането. Именно то е 
тъмната страна на разбирането за красота в съвремието ни. Философията ми като естетичен специалист е, че няма шаблон за красив облик. Надявам се индивидуалността да бъде по-високо ценена в бъдеще. 

Превенцията все още е трудна за възприемане от много хора. Какво реално представлява тя? Каква е вашата превенция за стареенето на кожата? 

Стареенето е необратим процес, който съвременните похвати в естетичната медицина позволяват да менажираме и забавим. Превенцията е трудна за разбиране, защото не дава мигновени резултати, а се отблагодарява във времето. Превантивната антиейдж грижа позволява в зряла възраст да изглеждаме с 5 до 10 години по-млади, без оперативна намеса. С правилна и навременна грижа можем също да предотвратим поява на белези от възпалителен процес, пигментации от различен произход, развитие на акне и много други. Превенцията заема почетно място в грижата за моята кожа, а и не само, през последните 30 години. Състои се от висококачествена козметика, поддържане на добър баланс на микро- и макроелементите в организма и, разбира се, правилно подбрани и планирани естетични процедури. Добрата плътност, тонус и контур на кожата си дължа основно на HIFU лифтинг, IPL фотоподмладяване, терапия със скинбустер и колагеностимулатори. А ботоксът, който използвам повече от 20 години, е отговорен за липсата на задълбочени бръчки. 

Каква промяна на грижата трябва да направим с настъпването на новия сезон? 

През есента върху кожата вече е видимо негативното влияние на различни фактори от лятото – пигментации, обостряне на акне, дехидратация, задълбочаване на линии и гънки. За да не се задълбочат проблемите, започваме да включваме по-силни активни съставки в козметиката, можем да стартираме лазерни терапии като ресърфисинг. Есента е отличен момент да посетите дерматолога си за нов "план за действие".

Как вие самата успявате да съхранявате красотата си през годините, без да променяте автентичното си излъчване? 

Научих се да слушам тялото си! Организмът сам ни подсказва от какво има нужда, стига да можем да го разбираме. Храната, която консумираме, козметиката, която ползваме, хората, с които контактуваме – ние сме отражение на начина ни на живот, затова трябва да бъдем взискателни към него. Човек трябва да се научи да се самосъхранява, защото здравето и благосъстоянието му са негова отговорност. Аз следвам философията за качество и простота пред количество и изобилие във всяко отношение. Смятам, че на това дължа светлината, в която ме виждате днес.

Пътешествията носят емоции, но и стрес за кожата – как се грижите за нея по време на пътуванията ви?

Козметичната рутина по време на път трябва да е опростена и позната за кожата ни. Имам комплекти в удобен размер за път за всякакви условия, за да не взимам нищо излишно в бързината. Универсално почистващо средство като мицеларна вода, продукт за възстановяване на кожната бариера при раздразнения и шийт маска винаги присъстват в куфара ми.

Известно е, че "няма второ първо впечатление": какво виждате в човека от пръв поглед?

Състоянието на кожата. "Професионалната деформация" оказва своето влияние и в момента, в който погледна човек, отчитам дали се грижи правилно за кожата си. Най-приятно първо впечатление винаги ми оставят хората с добра лична хигиена и добри маниери.

Коя е личната ви победа извън професионалния контекст? 

Никога не изневерих на принципите си, независимо от последствията – както в личен аспект, така и в професионален контекст.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA