Джулиан Мур: Мери Вилиърс e интересна, завладяваща и много забавна жена

Какво споделя актрисата за новия си образ в сериала Mary&George по SkyShowtime в специално интервю.

26 март 2024

Фотография: SkyShowtime

Рядко можем да видим Джулиан Мур в роля, която предизвиква смесени чувства у зрителя. Последният образ, в който се превъплъщава - на Мери Вилиърс в сериала на SkyShowtime - Mary&George, е точно такъв.

Сериалът проследява истинската история на Вилиърс, която кара красивия си син Джордж (Никълъс Галицин) да прелъсти крал Джеймс I и да се превърне в негов любовник. Посредством скандални схеми двамата се издигат от скромното си потекло и се превръщат в богатите, титуловани и влиятелни фигури в английския двор. А заплахата от инвазия на Испания в Англия и безредиците по улиците правят залога изключително висок. Но труден образ ли се оказва Мери Вилиърс и каква всъщност е тя, това разкрива самата Джулиан Мур в едно ексклузивно интервю.

Как би описала Мери Вилиърс?

В нашата история и в исторически план Мери Вилиърс е била от средно аристократично семейство, майка на четири деца и невероятно амбициозна в името на децата си. След смъртта на първия й съпруг, който описваме като брутален и труден мъж, тя живее в не толкова идеални обстоятелства. Мисля, че тя търси начин да образова децата си и да се запази жива. Наистина единственият начин, по който може да направи това, е чрез връзките си с могъщи мъже. Като се замислите какво успява да постигне, с много малко помощ, тя оставя всички наистина добре благоразположени.

А как би описала връзката й с децата й?

В исторически план това е интресно. Тя опитва да образова и двамата си сина, че наистина мисли: "Как да тласна тези деца напред? Какво мога да направя?" И докато ги образова, тя осъзнава, че Джордж е изключително очарователен. Той не  е добър в учението, но е страхотен в танците и в начина, по който забавлява хората. Тя вижда неговия чар, голямата му красота и колко привлекателен е той за другите хора.

Джилиън Мур и Николас Галцине Mary&George

Когато за първи път прочете сценария, какво те привлече към героинята?

Имаше нещо толкова възмутително в нея, нещо толкова директно и необичайно и изглежда, че тя има стремеж за власт и свобода на действие в ситуация, в която може би никой няма такава. Това е наистина необичайно, интелигентно, забавно и интересно предизвикателство с прекрасни хора. И имах късмета да го получа.

По какъв начин сериала не е типична за този период драма?

Това не е типична епохална драма заради свободата, което изисква поведението и сексуалността, които обикновено не виждаме в историческата художествена проза. Мисля, че достойнствата на продукцията са наистина високи. Тя е красива, пищна, дива и забавна история.

Как реши да изиграеш някой като Мери?

Мисля, че е написана брилянтно от нашия писател Ди Си Мур. Той е описал една наистина интересна, завладяваща, много забавна, амбициозна жена. Тя е умна, вълнуваща и забавна. Така че беше просто въпрос на установяване на езика и разказването на истории. И беше удоволствие да го направя. Наистина е прекрасно да играеш някой, който изглежда знае какво иска и не търпи глупаци, за да го получи. Мисля, че е интересно какво е постигнала във време, когато жените дори не са могли да притежават собственост, а и фактът, че тя всъщност успява да бъде погребана в Уестминстърското абатство. Това е доста невероятно постижение.

Когато за получих сценария за първи път, беше ли изненадана да видиш сексуалността в епохата на Яков, представена по този начин?

Не! [смее се] Мисля, че хората правят секс. Мисля, че това е нормално, нали? Мисля, че хората говорят за него по различни начини, но никой от нас нямаше да е тук, ако не беше така. [смее се] Джордж наистина се развива под ръководството на Мери, нали? Ник [Никoлас Галцине] беше толкова прекрасен в изобразяването на този герой. Когато го срещнете за първи път, той е младо момче и човек, който просто иска да се мотае у дома и да бъде с местното момиче, няма големи амбиции и желание да бъде образован. Това, което Мери вижда в него, е потенциал. Той е красив, чаровен и интересен и против неговите желания, тя го изпраща във Франция и казва: "Ще се образоваш и повярвай ми, това ще е добре за теб." Но той отива във Франция и се връща с различно усещане за себе си и за възможност. Ник много красиво модулира представянето си, така че ще го видите как расте и осъзнава по-добре какъв е собственият му потенциал. Но интересно, мисля, че Мери вижда себе си в Джордж. Тя вижда някой, който е способен и тъй като тя няма достъпа, който той има, защото е жена, тя го използва като пълномощник, но винаги силно чувства, че той ще бъде нейн партньор, че това е нещо, което създават заедно. Разбира се, когато Джордж остарява и придобива повече власт и влияние и връзките му се развиват, той започва да се дразни от нейното ръководство и започва да поема по своя път. И така това между тях двамата завършва като борба за власт.

Mary&George

В сериала можем да видим някои невероятни жени. Какво беше усещането да работиш с Никола Уокър, Трине Дюрхолм и Найъм Алгар?

Боже мой, имах голям късмет с женските таланти. Никола Уокър ме взриви. Първият ни ден заедно имахме дълга сцена на една банкетна маса. Бяхме седнали една срещу друга, но толкова далеч и бях много разочарована, защото просто исках да говоря с нея. В мига, в който тя отвори уста, си казах: "О, Боже мой, тя е невероятна." А Трине е толкова завършен актьор, толкова прекрасен човек и наистина внесе това красиво качество на кралица Ан. И с Найъм наистина се разбрахме веднага. Тя има тази огромна енергия и прекрасно чувство за хумор, като и способност да се свързва и просто да осветява екрана. Смятам, че всички обичахме да бъдем в компанията си в случаите, когато бяхме заедно, защото не винаги бяхме всички там по едно и също време.

Спомена онова пиршество с Никола. Забавлява ли се с невероятните реплики на Мери?

Да. Мисля, че езикът, който Ди Си Мур е написал, е просто прекрасен. Беше и предизвикателство. Някои от нещата, които хората казват, са доста сложни и невероятно умни. Но това беше част от радостта от работата - да мога да кажа онези наистина безумно прекрасни думи.

Декорите и костюмите в продукцията направиха ли по-лесно влизането в образа?

Дизайнът на продукцията е прекрасен. Костюмите са прекрасни. Ани Саймънс, нашият дизайнер на костюми, е просто страхотна и толкова талантлива. Нейният отдел работи толкова усилено, защото трябваше да направят всичко много бързо. И всичко е ръчно изработено. Докато гледате как Мери придобива влияние и власт и икономическото й положение се подобрява, виждате това отразено в начина, по който тя се облича, в тъканите, декорациите и бижутата и колко сложни стават те. Това е индикация за статус или идентичност. Понякога роклите ми бяха толкова големи, че не можех да се кача в кола. Така че, когато трябваше да караме от прическа и грим до мястото на снимки, трябваше да взема микробус, в който да мога да стоя. Толкова много ми хареса, че накарах всички да дойдат с мен в микробуса – хората, които се грижеха за моите костюми, прическа и грим и моят учител по диалект.

Джилиън Мур  Mary&George

Какво се надяваш да хареса публиката в Mary & George?

Вярвам, че всички обичат историческата художествена проза. Знаете ли, интересно е, защото има елемент на фантазия в него и се чудите какво би било, ако живеехте в този период. Какви биха били вашите отношения? Как бихте се облекли? Как бихте се държали? И очевидно ви приземява това, което се случва в историята, но също така ви позволява да изживеете историята по един по-ярък, жив начин, чрез тези развлечения. И мисля, че е изключително забавно. Наистина.

Можете да гледате Джулиaн Мур в Mary&George ексклузивно в стрийминг платформата SkyShowtime, като новите епизоди са налични всеки петък.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA