Галена отбелязва 20 години на сцена

Това е само етап от пътя, по който върви една от най-трансформиращите се във времето певици.

Фотография: Георги Малев
Стайлинг: Добромир Киряков
Грим: Кирил Чалъков
Коса: Георги Петков
Фотосесията е реализирана в Dsquared2 Cocktails & Lounge

Бях на 23, когато написах първото си cover story и то беше именно за Галена. Беше преди 16 години. Тя също беше на 23 и това може би беше една от първите ù корици. След това пътищата ни многократно са се пресичали, за да се срещнем сега. Галена, отбелязваща 20 години на сцена, с корица на GRAZIA, чието българско издание също отбелязва своите 20.

Вървим ръка за ръка с цифрите, макар те да са само повод да поговорим за дългия път към мечтите, за пламъка, който я кара да се чувства на мястото си именно на сцената, но и за семейството, което я държи здраво стъпила на земята. Разговор, в който тя сваля грима и открехва вратата към себе си без суета. Така както го направи преди 16 години, когато беше едва в началото на пътя.

 

"ПЕЙ, СЪРЦЕ"

В музиката той започва от сцената на читалището в родния ù град Смядово, продължава в различни музикални конкурси, докато не стигне до онзи, благодарение на който става част от семейството на "Пайнер". Галена обаче няма да забрави първото си по-голямо участие след това, когато вече има дебютна песен и се качва на една сцена с Глория, Ивана, Анелия, Гергана. Още си спомня вълнението от този момент, а покрай юбилея си напоследък често обръща поглед към стари видеа и клипове, които ù помагат да се върне назад във времето. "Личи си желанието, пламъка в очите ми, усмивката, непознатото на сцената. Мисля си за целия извървян път до момента, всичките тези години и каквото и да ми е коствало, аз все още го правя с удоволствие", казва Галена. Пази го този пламък тя и заразява с него публиката с лекотата, с която винаги го е правила. "Смятам, че човек има мисия в живота си и моята е да забавлявам хората. За мен това е като въздух, като храна, като потребност, желание да го правя отново и отново. Това ми носи щастие." И никога не е мислила за известността, за парите, защото в момента, в който те се превърнат във водещ фактор, пламъкът изчезва и хората го усещат. "Да, това е огромен бизнес, но за мен преди всичко е сбъдната мечта", категорична е певицата. И до днес е толкова критична към себе си, колкото и в началото. Никога не е имало връх, на който иска да стъпи и да остане там. "Аз съм човек, който е здраво стъпил на земята и си поставям реалистични цели. Просто вървя по пътя си и ми е готино. Мога да кажа, че за мен няма връх, по-скоро има път."

Когато излезе пред публика и хората започнат да пеят в един глас някоя от песните ù, тогава знае, че си е свършила добре работата, че върви в правилната посока. "Това е достатъчно. Обратната връзка може да даде отговор на много неща, защото има хора, които се самозалъгват и самозабравят. Публиката ти показва кой е правилният път. Когато изляза пред нея, ако тя не реагира, това означава, че за мен всичко е приключило."

Галена - сп. Grazia 223

Костюм и риза Gucci от PAP, обувки Lesilla, очила Bottega Veneta, бижута Swarovski

 

"#МАМАУРАГАН"

През всички тези години от пиедестала на своята кариера и юбилея, който отбелязва, Галена нито за миг не се главозамая. Просто следва промяната на вятъра, на времето, на музиката, за да изкачи поредно стъпало. "Всичко е въпрос на това какъв човек си, как си възпитан. Аз съм от скромно семейство, израснала съм скромно, не съм имала всичко онова, което децата имат в днешно време. Знаеш как беше, родителите ни работеха от сутрин до вечер и нямахме това внимание, с което сега обгрижваме децата си. Но пък това ни е помогнало да израснем, защото трудните времена изграждат силни хора. Нищо не съм получила на тепсия и съм положила много труд. Поне съм научена да работя", признава певицата. Другото, което я държи заземена и нормална, както добавя с усмивка Галена, е семейството ù. Ежедневието с децата и Галин (а от няколко дни и техния toy poodle) и отговорностите като майка и жена я изваждат от бляскавите сценични тоалети и светлините на прожекторите. "Светът не се върти само около мен и може би, ако нямах семейство, нещата щяха да бъдат по друг начин. Наистина животът отвъд сцената ме уравновесява и балансира." И въпреки това, ако трябва да каже дали за тези двайсет години е направила някаква саможертва, то със сигурност най-голямата е да не бъде пълноценна майка. За разлика от тези, които си лягат в 10 вечерта, тя го прави в 6 сутринта. "Но моята работа е такава. Това е призванието ми", казва с леко приглушен тон в гласа. Да лиши себе си от личното пространство, от което всеки човек има нужда, не ù тежи. Тежи ù, че е лишавала семейството си от внимание. "Имало е моменти, в които децата са били болни, а аз е трябвало да тръгна на участие. Такива тежки за една майка моменти, и съм ги преживявала. Много." От светлата страна на денонощието обаче именно с двете си пораснали момчета Галена обича да обсъжда песните, по които работи. "Да, на мен ми е важно тяхното мнение, защото имам две поколения вкъщи. Един 15-годишен тийнейджър, който слуша съвсем различна музика, и малкият, който пък много се вълнува от моите проекти." Затова, когато наскоро им пуснала парчето, по което работи в момента, чула думите: "Това ще стане голям хит, мамо". От една страна, знае, че те са напълно откровени с нея, от друга – са следващото поколение, което тепърва ще ходи по концерти и ще слуша новата музика. "Понякога най-близките хора биха ни направили само лоша услуга, ако не са откровени с нас. Благодарна съм на хората, с които съм се обградила, че никога не ме щадят и когато има нещо, ми го казват. Защото и аз съм човек, понякога се подвеждам, колебая се, което е нормално след толкова проекти през годините – видеоклипове, визии, правили сме какво ли не с екипа ми в стремежа винаги да е различно."

Галена - сп. Grazia 223

Рокля Mach & Mach, чанта Jimmy Choo от PAP, бижута Swarovski

 

"МАЛКА ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ"

Въпросът "Остава ли нещо, което не съм направила?" при Галена със сигурност е отворен, защото тя не спира да влиза в различни роли, да се предизвиква и да надскача собствените си победи. Направи го и включвайки се в осми и девети сезон на музикалното риалити "Гласът на България". Певицата признава, че преди това неведнъж е имала предложения да заеме мястото на ментор, но дълго време не се чувствала готова за тази стъпка. И тъкмо когато усеща, че е дошъл този момент, получава обаждането да се включи във формата. Сякаш е привлякла точната енергия в точното време, за да седне на червения стол. "След толкова проекти зад гърба си и целия извървян път, най-после имах самочувствието да давам съвети и мнения. Преди това не можех да си позволя като начинаеща певица да го правя, тогава по-скоро е било нужно на мен някой да ми дава съвети", споделя Галена и не крие колко много се е вълнувала по време на шоуто. Още повече че е имала своята мисия и цел, а именно – в него да звучи повече българска музика. "Винаги съм се дразнела, че като народ сме малко чуждопоклонници, повече се обръща внимание на чуждата музика. Исках моят отбор да наблегне на българската, разбира се, и спрямо желанието на самите участници. Но бях щастлива, че и двете години работих с някои от най-талантливите хора, защото се сблъсках с много пеещи хора. Радвам се, че има предавания като "Гласът на България", които им дават поле за изява - да се покажат, да се заявят. Всичко останало е в техните ръце. Ето, Петя Панева (бел. ред. – която беше в отбора на Галена и спечели с народна песен) преобърна представите за победителя в такъв формат." След втория си личен сезон в него обаче Галена решава, че няма да остане за следващ. "Понякога няма какво повече да дадеш. Предпочитам да мина на следващо ниво", откровена е изпълнителката на "Къде беше ти". Да, във формàта непрекъснато се случва нещо различно – появяват се нови хора, пеят се нови песни, но понякога пътят има нужда от друга посока и тя просто поема към нея. "Вълнувах се с всеки един, който излизаше на сцената и ни завърташе като центрофуга. Понякога усещаш музиката с цялото си същество и няма как да останеш безразличен. Мисля, че хората видяха емоциите ми, цялото това вълнение. Харесва ми, че бях част от всичко това, но се радвам, че дойде в момента, в който знаех, че трябва да спра." Точно както настъпва и този да се раздели с музикалната си компания "Пайнер". От тази година вече е официално. Решението Галена взела още миналата година, но имали ангажименти, които все пак трябвало да бъдат поети. "Разделихме се с най-топли чувства и колегиалност, така че да си партнираме и занапред", казва тя и смята, че това е правилният и културният начин за една раздяла. "Защото ние имаме толкова дългогодишна история, няма как с лека ръка да зачеркна всичко. Но това е нещото, което искам за себе си, за да продължа да вървя напред."

Галена - сп. Grazia 223

Рокля Valentino и чанта Gucci от PAP, бижута Swarovski

 

"НЕ ПРЕД ХОРАТА"

Пътят на хамелеона, както бих я нарекла, обаче не е гладък. Камъчетата, дупките, капаните са част от него. Не може без тях. "Трудни моменти е имало много – ми казва тя. – Обаче имам способността лесно да забравям и бързо да ми минава. Това може би пак е от характера ми. Предпочитам да си казвам – трябвало е да се случи, за да ме научи на нещо. По един път няма как без препятствия. Не може всичко да е по мед и масло. Всеки човек се е сблъсквал с трудности в живота си – в бизнеса, в личния си свят, в отношенията си", категорична е тя. По-трудно преживява някои моменти, ако те нараняват някой от близките ù хора, като майка ù, която неведнъж е преживявала тежко негативни коментари или лъжливи статии по адрес на собствената си дъщеря. "Отне много време да я убедя да не вярва, да не чете. На хората от малкия град винаги им е било важно какво мислят другите. За нея беше доста тежко на моменти. Опитвам се да я накарам да не се занимава с подобни неща. Това е част от бизнеса. Това съм аз." Самата Галена също се опитва да не се влияе от написани неистини. По-скоро се е дразнела, когато нейни колеги вярват на фалшиви истории или създават такива, и то познавайки я добре. "Ние сме достатъчно близки, за да си вдигнем телефоните и да говорим. Една шепа хора сме, винаги даден казус може да бъде разрешен, а не да става достояние на други хора, за да се привлича внимание", споделя с горчиви нотки тя. Но знам, че ще ги заличи, особено когато заговорим за музика.

 

"ТИХО МИ ПАЗИ"

Подхващаме темата за последните тенденции при нея и за това колко изтощително може да бъде за един артист да създава интересни проекти, а не само да се води по течението на онова, което е актуално. "Бих казала, че публиката определя желанията. Всеки изпълнител иска да има хит. Чувайки какво върви в момента, автоматично залиташ да направиш нещо подобно, за да хванеш вълната. В същото време публиката толкова бързо си сменя мнението, както днес е харесвала едно, утре може да е друго. Жаждата за ново, благодарение на социалните мрежи, бързо се утолява. Хората искат нещо от теб, ти им го даваш и те вече искат следващото. Но в същото време не знаят зад целия този проект колко труд на колко много хора стои", споделя Галена и допълва, че това по някакъв начин ампутира креативността на артистите и много от тях пускат парче като предното, просто защото то е било хит. "За мен музиката в момента е доста еднообразна – като ритми, като текстове. Ние даваме това, което публиката иска, но в същото време трябва и да я възпитаваме. Но не мога само да я обвинявам, защото ние самите трябва да предлагаме нещо ново, да вкарваме нова вълна." А тази вълна повлича и самия артист да гори в работата си, да се вълнува, да пази онзи пламък, за който си говорихме в началото. "Иначе колелото се завърта и на теб ти става комфортно. А аз искам да излизам от зоната си на комфорт, защото това ме кара да горя в работата си. Не искам едно и също за себе си, нито за феновете ми. Те знаят това. Знаят, че няма да повтарям едно и също", казва още тя и смята, че нещо трябва генерално да се промени в музиката. "В момента тенденцията в цял свят е да се възраждат стари хитове. Сега ми предстои да пусна песен от преди 20 години и синът ми каза, че ще е тотален хит, но той никога не я чувал в друго изпълнение. Онзи ден също чух най-старата песен на Шакира, направена от нов изпълнител. И това не е единственият пример. Виждам го и в България и хората го искат." Ако ние от нашето поколение правехме ясно разграничение в стиловете, то според нея новото слуша всичко. Отново заради TikTok. Слушаме и как младите български изпълнители смесват все по-смело жанровете, за да заличават това разграничение, което сякаш на нас ни беше много важно. А може би няма нужда от него наистина. Галена си обяснява тази нова вълна с това, че вече всичко е изключително достъпно, бързосмилаемо и границите отдавна са заличени благодарение на технологиите. "Преди го нямаше, слушахме това, което има тук, което някой друг е решил, че трябва да слушаме, особено по времето на нашите родители."

Галена - сп. Grazia 223

Сако Dsquared2, бижута Swarovski

 

"ЕУФОРИЯ"

А как ще продължи пътят на Галена ли? С музика, разбира се. В тази юбилейна година тя иска да подари на феновете си нов албум, а в началото на следващата – голям концерт в "Арена София". "Но ще е много по-различно от формата, който е представян досега, и ще е нужно време, за да го осъществя. Искам да е грандиозно. Не знам дали бих се справила", включва се отново самокритичната Галена, но със сигурност за нея ще е още една сбъдната мечта. Преди това обаче трябва да се подложи на операция заради дългогодишни проблеми с гласа и иска да се чувства напълно готова физически и здравословно, за да направи нещата така, както е свикнала. По най-добрия начин. И знае, че има страхотен екип от професионалисти, които вървят рамо до рамо с нея по този път, за да покори и тази сцена. "Имайки хора зад гърба ми, знам, че нещата ще се случат", заявява Галена. И знам, че ще го направи. Като истински хамелеон, който знае точно кога трябва да смени осанката си. Но не за да се слее, а да се открои.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA