
Текст: Станислава Айви
Фотография: Личен архив
Ако се интересувате от кулинария, няма как да не сте попадали на Станислав Иванов и неговите атрактивни видеа в социалните мрежи или на предложенията му в "На кафе".
Като един амбициозен представител на зодия Скорпион, той спечели предаването Hell’s Kitchen преди няколко години и всекидневно се бори с предизвикателствата и превземането на нови върхове. Със Станислав работим заедно вече няколко сезона в "На кафе", но осъзнавам, че всъщност досега не сме имали възможност да изпием по кафе и да ми разкаже повече за себе си. Успяваме да си поговорим за всичките му страсти – от фитнеса, през готвенето, сладкарството, до социалните мрежи, телевизията и любовта.
Откъде се запали по готвенето и как разбра, че имаш талант?
Майка ми и баща ми от години се занимават с ресторантьорски бизнес. Съответно искам, не искам, трябваше да работя при тях. В началото бях сервитьор, след това и барман, минах през абсолютно всички работни процеси и накрая се озовах в кухнята. Майка ми един ден ме попита: "Ти какво мислиш да правиш с живота си?" А аз наистина не знаех тогава, бях на 18 години, точно завършил спортното училище с джудо и самбо. Реших да се запиша да уча висше образование в Благоевград и се запалих по фитнеса, исках да имам красиво и изваяно тяло. А лятото наближаваше, родителите ми имаха ресторант в Обзор и щях да прекарам време там. Храната ми беше станала много важна покрай тренировките, така започнах да готвя вече по-професионално.
А сладкарството как влиза в полезрението ти - един фитнес фен може ли да яде сладко?
Никога не съм изпитвал глад за сладко.
Тоест ти си майстор сладкар и не обичаш сладко?
Обичам, но не ми е страст. Предпочитам да наблюдавам как близък човек се наслаждава на нещо, което съм на правил, и да ми каже мнението си. След като работих на различни станции в заведения, започнах да правя десерти и в един момент усетих спокойствие, докато ги приготвях. Появи се някаква любов. И презентационно ми се получаваше по-добре. Така усетих, че това ме влече. Тогава се запознах и с жена ми, и заедно започнахме да приготвяме десерти вкъщи. С времето получавахме все повече поръчки и исках да отворя заведение, да си е всичко по правилата и да правим бутикови торти.
Мисля си, че трябва да си човек с адски много търпение и креативност за целта. Ти си зодия Скорпион, как си с търпението?
Честно казано, нямам никакво търпение! Но си наложих дисциплина, тъй като след критични моменти, несполучливи десерти и торти целият цех става в шоколад. Важно е да се успокоя, за да се получат нещата. За да направиш торта, трябва да я оставиш да си почине, да слегнат всички блатове, кремът да си пусне ароматите, като любовта е. За да се получат много добри десерти, трябва спокойствие. Най-големият ми урок е практиката, харесва ми да виждам усмивките на хората. Сбъднах си мечтата да направя сладкарски цех, намерих си хубав екип и така започнахме да приготвяме торти. Подготвил съм и още няколко проекта, но искам да изчакам малко, за да продължим напред.
А социалните мрежи как помагат и се вписват в целите ти?
От малък обичам да се снимам, да правя видеа. Държа на себе си и исках да бъда лице на нещо, да имам мой собствен бранд за протеин. Така направих моя марка, която става за готвене. Имам сладкарския елемент и във визията на кутията. Започнаха да ми харесват резултатите от рецептите и самата енергия, която усещах. Бързо си намерих страхотен екип, с който работим заедно. Общо взето, денят ми е изпълнен с много снимки. Понякога приготвям и специални вечери за хора, които си поръчват например петстепенно меню за 15 човека. С колеги от Hell’s Kitchen помагаме и на фондация за изграждане на рехабилитационен център за деца с увреждания.
Как се справяш с неподходящи коментари в социалните мрежи?
Честно казано, получавам коментари и от двата пола - има хубави, има и лоши. На лошите запазвам мълчание, макар и невинаги да ми е лесно. Но добре разбирам, че трябва да има от всичко, когато си в публичното пространство.

Смяташе ли, че ще спечелиш Hell’s Kitchen, когато влезе в предаването?
Не влязох с тази мисъл. Беше мечта на баща ми и след като той почина, си казах, че ще я изпълня. Само се молех да не ме изгонят първи! Но в един момент започнах все повече да искам победата и лягах и ставах с тази мисъл.
Какъв ти е режимът на тренировки?
Гледам да е от понеделник до петък, в събота и неделя си почивам. Но в момента тренирам, когато имам възможност.
Имаш ли си т.нар. cheat day, в който си позволяваш да ядеш всичко?
Всяка неделя си оставям да хапна това, което съм искал през седмицата, но не съм си позволил. Започвам сутринта с много палачинки и до късния следобед вече нищо не ми се яде, тъй като коремът ми не е свикнал на тежка храна. Следобед обикновено ям бургер и приключвам, независимо за какво съм си мечтал през седмицата.
Страстта ти към моторите как влиза в схемата?
Имам две други хобита освен фитнеса. Зимата ходим на ски с брат ми и наистина се отпускам в планината. Не си пипам телефона, просто карам ски. А лятото нямам търпение да си облека целия екип и да тръгна с мотора. Баща ми има колекция от стари мотори, сигурно около 30 вкъщи. От много малък съм запален и от известно време карам по-сериозно. Ходим и до Гърция на писта, където наистина можеш да дадеш газ.
Какво най-много ти харесва от работата в "На кафе"?
От малък ми беше мечта, пускал съм си предаването, дори докато работя. Чаках кулинарната част с нетърпение и съм си мислел колко ще е готино, ако и аз правех това. Наистина изпитвам любов към храната и искам да я покажа по този начин – чрез снимки и видеа. Отдавам ù се изцяло и винаги съм искал да е част от живота ми. Така си сбъднах поредната мечта.