Грижите ли се за здравето на ума си?

В „извънредна ситуация" спасяваме тялото, а какво правим с ума …

Изглежда, че това, което ни предстои да преживеем като човечество с COVID-19 няма да е спринт, а истински маратон, затова ако има нещо, което трябва да свършим със себе си е - да разпределим възможно най-добре ресурсите на менталното ни здраве.

Нямам никаква претенция към лайф коучинга – просто споделям някакви рационални мисли, които биха облекчили издевателствата над менталното ни здраве, което от 13 март до момента всички в различна степен практикуваме. Неуспорим факт е, че го правим.

Тhing will be fine

Съгласете се, че не можем да прекарваме дните в очакване да се разболеем, затова си позволявам да споделя някои островчетата на нормалност, в които просто се опитвам да оцелея, защото никой все още не е отменил правото ни да избираме как мислим.

Социалната изолация би трябвало да е факт, но как се грижим за ума си тези две седмици? Каква храна ще му предложите след 3 седмици или 3 месеца…

Никой все още не е отменил правото ни да избираме как мислим!

След 43 отдавна ти е ясно, че грижата за ума е важна, защото без нея психологическата стабилност остава непосилна, а в извънредни ситуации (буквално и преносно) - е повече от важно как се отнасяме към себе си.

Затова ви споделям няколко доказано добри идея от сайта на д-р Джош Акс – един от островите на нормалността, в които се отбивам по принцип.

Това не са абсолютно универсални практики, но ако решите да опитате може да се окажат и вашите.

You Matter

Актуализирам ги за карантинен режим:

1. Прочетете вдъхновяваща книга. (Разчитам го и като - насладете се на нещо приятно).

Честота на практика: Ежедневно или няколко пъти седмично.

2. Ограничете времето в социалните медии. (Директно изключвам хората, чието професионално поприще в момента е свързано с онлайн медии, извинявам се! ;) )

Социалните медии помогнат да се свържем с другите, но с тях се прекалява лесно - за сметка на психическото и емоционалното здраве.

Честота на практиката: Ограничете времето в социалните медии до 30–60 минути на ден.

3. Използвайте разумно технологията.

Присъствието на технологиите в домовете ни е задължително - не е нужно да изпитваме вина, но е добре да редуваме с думата, която ни звучи все по-ретро – хоби.

Дали ще гледате подправки в саксии на балкона през пролетта, или ще боядисате вратите у дома, както направи Силвия (бел.ред. – гл.ред. на GRAZIА), няма значение. Важното е да има комбинация от технологии,  физически действия… и хоби.

Честота на практиката: Балансирайте времето с технологиите, така че да имате свободно време няколко часа на ден.

Mindfullness

4. Прекарвайте време на открито. (В условия на карантина открито би звучало като – прозорец, балкон, тераса, и най-големите баровци – двор.)

Възползвайте се от множеството ползи за здравето от това да сте на открито, за да вдигнете настроението, облекчите тревожността и намалите стреса.

Честота на практика: Прекарвайте поне два часа седмично на открито.

5. Потърсете емоционален баланс.

И пак се връщаме в изходна позиция – точка 1. Какво ви доставя удоволствие наистина? Просто прекарвайте повече време в това, което ви носи радост.

Честота на практика: Ежедневно или няколко пъти седмично.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA