Шест начина, по които принцеса Даяна наруши протокола

Наталия Александрова
Наталия Александрова 10 октомври 2019

Истината е, че ако трябва да изброим всички случаи, в които принцесата на Уелс решава да не се съобрази с правилата, наложени от Бъкингамския дворец, няма да ни стигне една статия. Но все пак, добре е да помним, че една закостеняла система не тръгва към своята неизбежна промяна изведнъж, това е бавен процес, който обикновено в началото не се радва на всеобщо одобрение. Даяна намери начин да дискретно да разчупи много отживели традиции и в голяма степен нейната иновативна дързост допринесе за модернизиране на публичния образ на Британското кралско семейство.

Даяна и Чарлс

Годежният пръстен

Още, когато става ясно, че тя ще е бъдещата съпруга на принц Чарлс, лейди Ди, даава ясна заявка, че протоколът не е сред нейните приоритети. Тя избира своя годежен пръстен от каталог на Garrard, а традицията повелява бижуто да бъде изработено специално с нея. Фактът, че обикновените хора също могат да поръчат същата халка, украсена със син сапфир (стига да имат средствата за нея) предизвиква скандал. Години по-късно принц Уилям отдде почит на майка си и предложи брак на Кейт Мидълтън със същия пръстен и днес той често може да бъде видян на ръката й.

Сватбени клетви

Не знаем дали принцеса Даяна влиза в категорията „феминистка”, но по време на сватбената церемония с Чарлс, тя влиза в историята като отказва да произнесе частта, в която съпругата дава тържествено общание да се „подчинява” на своя съпруг. Впоследствие Кейт и Меган последват нейния пример.

Припц Хари

Училище

Наскоро малката принцеса Шарлот за пореден път привлече вниманието към себе си с новината, че вече е достатъчно голяма, за да тръгне на училище. Малко хора знаят обаче, че преди принцеса Даяна да стане съпруга на официалния престолонаследник, първоначално кралските деца се обучават от гувернантка в двореца, впоследствие продължават образованието си в престижен пансион. Уилям става първия принц, който е изпратен на училище на тригодишна възраст.

Мода

Даяна редовно привлича вниманието със своя повече от очевиден отказ да следва протокола по отношение на облеклото, да не забраяме, че веднъж тя носи една от кралските огърлици като тиара. Прилепнали рокли, костюми (които са забранени за жените от кралското семейство на официални събития), голи рамене, изрязани (но не прекалено, разбира се) деколтета, ярък грим и маникюр в тъмни цветове – принцесата на Уелс не се страхуваше да експериментира със своя външен вид.

Принцеса Даяна

McDonald’s

Лейди Ди беше решена да не позволява синовете й да растат изолирни от истинския свят и да им осигури сравнително нормално детство. Нейният иконом Пол Бъръл разкрива, че една от малките семейни традиции, които принцесата въвежда в разрез с протокола е всяка събота да води Уилям и Хари на вечеря в McDonald’s, където момчетата обикновено си поръчвали един Big Mac с пържени картофи. Макар и да изглежда като нещо незначително, това е една от многото малки стъпки, които Даяна направи в полза на съвременното възпитание на децата в кралското семейство.

Откровена

За никого не е тайна, че медиите играят особена роля в живота на Даяна, мнозина дори ги обвиняват за нейната смърт. От друга страна обаче всички помнят прословутото интервю за ВВС през 1995 г. и по-специално изречението, което обиколи световните медии: „В този брак, още от самото начало бяхме трима, така че беше малко претъпкано”. Също така, принцесата на Уелс стана първия член на кралското семейство, който открито говори за своята борба с булимията и открито коментира необходимостта от повече фокус върху психичното здраве.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA