Отново в подкрепа на жените, срещу домашното насилие

AVON дарява 25 000 лева за специален проект, който се грижи за жертвите на тази ужасяваща действителност.

Фотография: Pexels, PR

AVON Фондация за жени дарява 25 000 лв. на проект за подкрепа и грижа за жертви на домашно насилие на Асоциация Ная.

Проектът ще подкрепи 50 жени и деца, жертви на домашно насилие, които живеят в отдалечени и труднодостъпни райони на област Търговище. На първа линия в изнесени приемни в малките градове и села ще работят психолози, социални работници и адвокат, които ще съветват жертвите за правата им и ще им помагат да се защитят от насилието.

AVON

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИСТОРИИТЕ НА ЖЕНИ, ПРЕЖИВЕЛИ НАСИЛИЕ, ОЖИВЯВАТ В КВАДРАТ 500

Мащабната инициатива ще се реализира в рамките на една година в област Търговище, която включва близо 200 села. Това са райони, които значително изостават в икономическото си и социално развитие от областния център и в които са съсредоточени много проблеми като бедност, безработица, липса на здравни грижи, отпадане от училище, насилие. Ситуацията за жените и децата, пострадали от домашно насилие в тези райони стана още по-тежка по време на пандемията от Covid-19. Агресията ескалира, а възможностите за защита и подкрепа станаха още по-ограничени. Голяма част от жените загубиха работата и доходите си и за тях стана невъзможно да напуснат дома си, въпреки насилието. Затова Асоциация НАЯ насочва този проект към малките градове и села от региона.

Най-рисковите групи жени и деца там ще бъдат подкрепени с общо 1000 безплатни консултации за емоционално възстановяване, в контактите с институциите, при подготовка на документи, с обучения за търсене на работа, консултации с адвокат и водене на дела по Закона за защита от домашното насилие.

Проектът е подкрепен с 25 000 лева от AVON Фондацията за жени и е част от глобален грант в размер на 1.35 милиона долара по повод 135-годишнината на AVON.

AVON

"Благодаря на AVON за тази подкрепа. Искрено вярвам, че когато една толкова голяма и престижна международна компания за пореден път обърне внимание на борбата с домашното насилие, това ще е пример и вдъхновение и за други фирми да се включат. Този проект е изключително важен за жените и децата, оцелели от домашно насилие, които живеят извън градовете и които много пъти са обречени да търпят насилието, защото нямат алтернатива. Асоциация НАЯ изпълнява една от първите в страната мобилни услуги в малките населени места и чрез нашите открити приемни повече от 10 години работим на терен, максимално близо до пострадалите. Нашият екип през цялото това време е на първа линия, включително по време на пандемията, защото в много от случаите ние сме единствената възможност за жените и техните деца да се спасят. Радвам се, че тези усилия са оценени и имаме финансовата възможност да продължим тази помощ", споделя Светла Сивчева, председател на Управителния съвет на асоциацията.

Всеки може да подкрепи усилията на AVON срещу насилието над жени с поръчка на благотворителен продукт тук. 100% от сумата се дарява на неправителствени организации в помощ на пострадали от насилие жени, както и за повишаване на информираността и превенция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA