Как да превърнете двора в идеалния за детски забавления кът?

Даваме ви 9 креативни идеи да преобразите зоната на открито, в която малчуганите ще се влюбят.

Ася Иванова
Ася Иванова 29 януари 2024

Фотография: Pexels.com

След пандемията много семейства решиха да заложат на удобствата на къща извън града, за да прекарват повече време на чист въздух и на открито. А какво по-хубаво от един добре изглеждащ и функционален двор, който да донесе така желания релакс за възрастните на фона на радостните викове на децата, кръжащи около тях.

За да е идеален един двор е необходимо да осигурим специални кътове в градината, в ĸoитo да има място както за мaлĸитe пaлaвници, така и за възрастните. И няма значение дали е голямо или малко външното пространство, с малко креативност и планиране можете да го превърнете в изпълнен със забавления оазис, където децата да играят, изследват и учат.

двор градина дете

От Grazia решихме да ви дадем няколко лесни идеи за вашия двор, които със сигурност ще разпалят въображението на вашето дете и ще го накарат да се вълнува от прекараното време навън. Разделихме тези идеи на две категории: постоянни кътове и временни, които да ви служат за забавления само през уикенда.

градина

Фотография: Gardenway.bg

Едно важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е, че когато създавате своето пространство за игра, трябва да се уверите, че сте прибрали на сигурно място опасното градинско оборудване или торове, и децата ви да нямат досег с тях. Също така се уверете, че пътеките са свободни и няма опасност от спъване. Редовно проверявайте двора си за всякакви потенциални опасности като паднали клони от дърветата и камъни.

двор градина дете

ИДЕИ ЗА ПОСТОЯННИ ЗАБАВЛЕНИЯ В ДВОРА

Арт станция

Арт станцията е сигурен начин да провокирате творческите сили у вашето дете. Изберете място в двора, което е равно и за предпочитане сенчесто. Добавете маса и столчета, подходящи за външни условия. Съберете разнообразни артикули, за да запасите арт станцията, като водни бои и четки, черна дъска и тебешири, маркери, пастели и хартия за рисуване. Позволете на вашето дете да остави своя почерк в пространството, като украси масата или добави любимите си контейнери за съхранение.

двор градина дете

Сензорна градина

Градината е предназначена да стимулира всичките пет сетива на вашето дете. За да създадете сензорна градина, можете да включите различни елементи, като цветни цветя и интересни растения, които да привлекат вниманието на малчугана. Можете също така да използвате ярко оцветени градински декорации като градински знамена, камбанки или керамични гномчета.

Засадете ароматни цветя като лавандула, рози или орлови нокти, за да изпълните градината със сладки аромати. Добавете билки като мента, розмарин и босилек в градината, които децата могат да докоснат и помиришат.

Включете различни текстури в градината, като засадите различни растения, включително меки и мъхести растения, груби или с интересни семенни шушулки. На дърветата сложете различни елементи, които издават звуци, като вятърни камбанки. Също така може да добавите ядливи растения, като ягоди, чери домати или билки, които децата могат да берат и опитват. Включете елементи в градината, с които хлапетата да взаимодействат, като къща за пеперуди или къщичка за птици. Нека те да се включат в тяхната направа. Сигурни сме, че ще се забавлявате много.

двор градина дете

Внимавайте с растенията

Когато декорирате вашия двор, може да заложите на някои изключително красиви растения, които обаче да се окажат опасни за здравето на вашето дете. Всички знаем, че малчуганите са изключително любопитни и смели и могат да пробват и миришат всякакви интересни на вид листенца и плодчета. Някои обаче са изключително отровни. Такива са растенията беладона, изключително красивата и любима за всеки двор жълта акация, нежната и красива момина сълза, самодивски чимшир, олеандъра. Всички те се отличават с красотата си, но могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Затова по-добре вижте как изглеждат и въобще не ги засаждайте в двора си. Запознайте и децата си с тях и им разкажете защо трябва да внимават с всички видове растения.

Забавления на слънце и пясък

Пренесете плажа в задния си двор и включете пясъчник. Има специални съоръжения със забавни форми като лодка. Имайте предвид, че се добавя специален пясък, който е безопасен и е предназначен за детската игра. Първо изберете равна и добре дренирана зона в задния двор, където искате да сложите пясъчника. Уверете се, че е далеч от всякакви опасности и има свободен път към него. Не забравяйте да добавите и малко сянка за децата. Това може да стане с помощта на един градински чадър.този кът е подходящ за по-малките обитатели на дома.

градина

Фотография: Gardenway.bg

Не забравяйте къщата на дърво

Къщата на дърво в двора е любимата част на малки и големи. Но защо да правите такава, като може да заложите на специална детска площадка, която комбинира няколко забавления в едно. Просто се уверете, че детския кът е подходящ за възрастта на вашето дете.

градина

градина

Фотография: Gardenway.bg

Докато по-големите деца може да са в състояние да се справят с къщата и катеренето по специалната за целта стена, то малките може да са по-щастливи от по-малък вариант – с люлка и пързалка. Има всякакви варианти детски площадки в gardenway.bg, които са идеални както за малки, така и за по-големи външни пространства.

Може да добавите и любимия на мнозина батут. Той е подходящ както за най-малките, така и за големите. Забавленията и добрия сън след това са ви гарантирани. Обещаваме ви.

градина

Фотография: Gardenway.bg

ВРЕМЕННИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ В ДВОРА

Ето няколко идеи, които можете да организирате само за един уикенд, ако искате да се забавлявате заедно с децата.

Басейн

През слънчевото лято смело можем да извадим надуваемия басейн и да се разхладим в горещите дни. Това със сигурност ще зарадва малчуганите и ще ги забавлява с часове. Може да заложите и на бой с водни пистолети.

двор градина дете

Кът за сядане само за деца

Позволете на вашите деца да се почувстват големи и да се насладят на един страхотен обяд в двора. За целта може да направите пикник на открито. Никога не се знае, може да им хареса толкова много, че да получите няколко минути само за себе си!

Кино

В прохладните вечери може да си направите кино под звездите и да гледате любимия си филм. Намерете подходяща зона във вашия двор, поставете едно бяло платно, което да служи за вашия кино екран. Вземете проектор и подредете място за сядане пред него. Нека децата се наслаждят да стоят до късно на чист въздух.

двор градина дете

Къмпингуване

Всички сме виждали във филмите, когато децата се отдадат на къмпинг в двора. А защо не го позволите и на вашите деца? Създайте си къмпинг в задния двор с палатка, спални чували и лагерен огън или огнище. Може би децата няма да издържат през цялата нощ, но могат да си прекарат страхотно, докато играят на преспиване или си представят, че са на къмпинг сред дивата природа!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA